Délmagyar logó

2017. 11. 17. péntek - Hortenzia, Gergő 6°C | 9°C Még több cikk.

Mentőövet dobtak a libásoknak

Szeged - Mentőövet kapnak a főként az orosz embargó miatt nehéz helyzetbe került víziszárnyas-tartók. Emelkedett az állatjóléti támogatások összege, a kifizetést pedig előbbre hozták. A termelők közül van, aki nem számít a pluszpénzre.
Egy hete jelent meg a Földművelésügyi Minisztérium rendelete, amely a korábbi támogatási keret emeléséről szól. A pluszpénzt a baromfiágazat egésze kapja, de az egyes részösszegeket úgy állapították meg, hogy azzal enyhítsék az orosz embargó miatt nehéz helyzetben lévő liba- és kacsatartók kárát.

Az orosz embargó és a magas takarmányárak is csökkentik a libaágazat jövedelmezőségét. Fotó: Kovács Erika
Az orosz embargó és a magas takarmányárak is csökkentik a libaágazat jövedelmezőségét. Fotó: Kovács Erika

– Az utóbbi években sok minden okozott piaci zavart az ágazat életében. Alig hevertük ki a Négy Mancs kampányát, most az orosz embargó nehezíti a helyzetet. Az elmúlt évek magas takarmányárai sem kedveztek a liba- és kacsatartóknak. Éppen ezért nagy segítség az ágazatnak a mostani rendelkezés – nyilatkozta lapunknak Papp Lajos, a Magyar Lúdszövetség elnöke.

Eperjesen korábban szinte minden második háznál tartottak libát. Napjainkban már csak négy-öt gazdálkodó foglalkozik vízi szárnyasokkal, köztük Horváth Ferenc is.

– Integrátori rendszerben foglalkozom libázással. A naposjószágokat idén májusban hozták, és körülbelül 2-3 hét múlva szállítják el. Háromszor téptük meg a libákat. Sajnos az előző két évhez képest az idei esztendő egyenesen katasztrofális. Mintegy 2,7 millió forinttal kevesebb tollpénzt kaptam. Ennek oka kettős: részben a toll felvásárlási árának csökkenése, másrészt a libaalapanyag sem túl jó. Ebben az évben már annak is örülök, ha a tartási költség visszajön, úgy, hogy a saját munkám bele sem számítom, vagyis ingyen dolgoztam több mint fél évig – sorolta a gondokat a gazda. Mint mondta, az integrátor Lengyelországban értékesíti a libákat. Míg tavaly 6 kilogramm körüli volt leadáskor a libák súlya, idén 5 kiló körüli lesz, a fajtája miatt.

Gá, gá, gá. Míg tavaly 6 kilogramm körüli volt leadáskor a libák súlya, idén 5 kiló körüli lesz. Fotó: Kovács Erika
Gá, gá, gá. Míg tavaly 6 kilogramm körüli volt leadáskor a libák súlya, idén 5 kiló körüli lesz. Fotó: Kovács Erika

– Ilyen rossz évben különösen jól jönne az állatjóléti támogatás, de én nem kapok, eddig úgy tudom, a korábbi integrátorom vette igénybe. Most új integrátorral dolgozom – mondta a termelő. Falubelije, Vass Sándor 600 libát tart. Ő sem számít jó évre.

– Már gondolkodtam rajta, hogy abba kellene hagyni, az egyre rosszabb jövedelmezősége miatt, de már nem sok hiányzik a nyugdíjig. Meg egyébként is erre rendezkedett be a család – mondta. Bár ő is évtizedek óta libázik, még nem kapott állatjóléti támogatást.

– Az kapja, aki íróasztal mögött ül, nem pedig az, aki a libákkal vesződik – nyilatkozta.

Az állatjóléti támogatásokkal kapcsolatban Papp Lajos, a Magyar Lúdszövetség elnöke elmondta, a termelők igényelhetik, pályázat útján. Az igénylés több feltételhez is kötött, példaként említette a károsanyag-mentes takarmányozást, a kíméletes állatmozgatást, amit igazolni is kell. Ugyancsak feltétel, mondta, hogy az igénylő tagja legyen a Baromfi Terméktanácsnak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

31 órán át szavalt és zenélt Gaáli Zsolt

Harmincegy órán át verselt, zenélt, valamint tizenhárom órán keresztül készített különböző fafaragásokat az algyői Gaáli Zsolt augusztus utolsó két napjában. Tovább olvasom