Délmagyar logó

2016. 12. 08. csütörtök - Mária -5°C | 3°C

Mentsük meg a Földet - otthon!

Szeged - Amíg van miből, az emberiség pazarol. Pedig házunkkal, lakásunkkal is spórolhatunk bolygónknak, magunknak. De mihez kezdjen a szép gondolatokkal egy panellakó?
Szó sincs utópiáról – cáfolja a bioépítészet elterjedését illető kétségeinket Monostory Péter építészmérnök, a Magyar Bioépítészeti Egyesület elnöke. Bioépítészet? Ez is egy olyan drága, különc dolog, mint a bioételek vagy egyéb, bioboltokban kapható termékek? Valami, amire az átlag nem áldoz? – kérdezhetik. Igen is meg nem is.

A XII. Újszegedi Bioépítészeti Napok kiállításából kiderül: az egyszerű, magunk által összedobható vályogház is ide tartozik, csakúgy, mint a csúcstechnológiával környezettudatossá tervezett házak. A lényeg: az épület építése környezetkímélő anyagokkal, technológiákkal, használata minél kevesebb károsanyag-kibocsátással történjen, valamint az épület elbontásakor a felhasznált anyagok visszakerüljenek a természetes körforgásba.

Magyar dombházak
Magyar dombházak.

A Gyűrűk Ura-filmbe illő dombházak, meseszerű szalmabálaviskók, az őskort idéző barlanglakások a nagyon elszántak bámulatos próbálkozása a természettel való megbékélésre. Új építésűek, így eleve ökotudatos tervek alapján készültek. De mit tehet egy 30 éves, 4. emeleti, 50 négyzetméteres panellakásban tengődő? Monostory Péter szerint a kis lépések is számítanak. Például ha a jó minőségű szigetelést megoldják, már tettek az energiapazarlás ellen.

Egy következő szint a meleg vizet, áramellátást biztosító napkollektorok, napelemek, de azért ezek jó néhány év alatt hozzák csak be a magyar átlagfizetésekhez képest költséges befektetést. A társasházaknál több lehetőség is adott, a lapos tető begyepesítése vagy a falat beborító futónövény is számít. Vagy vissza lehet menekülni a múltba, a parasztházak, kúriák letisztult világába. Hiszen régen, bár inkább a szűk lehetőségek hozták így, természetközelibb épületekben éltek. Ráadásul ma már a bogarak okozta kellemetlenségeket, tűzvédelmi aggályokat is kezelni tudják.

A dorozsmai Sári Tanya épülete kiemelkedő példa a bioépítészetre
A dorozsmai Sári Tanya épülete kiemelkedő példa a bioépítészetre.

Bioépítészeti napok Szegeden

A XII. Újszegedi Bioépítészeti Napok a Bálint Sándor Művelődési Házban kapott helyet október 6–18. között. Az érdeklődőket péntekig előadások várják, a kiállítás vasárnap és hétfő kivételével naponta 10–18 óráig tekinthető meg. A rendezvény látogatása ingyenes. 

Meg kell változtatni a szemléletet – vázolja a bioépítészetért küzdők célját az építészmérnök. – Lehet, hogy egy-egy megoldás, technológia drága, de egyrészt hosszú távon megéri használni őket, gondoljunk csak egy sokkal alacsonyabb gázszámlára, másrészt mégiscsak pusztuló Földünk a legfontosabb – mondja. A bioépítészet ötlete a '70-es években, az olajválság idején született. Azóta kiderült, milyen visszafordíthatatlan károkat okozott az emberiség saját bolygójának. Ezért is növekszik e terület népszerűsége: a nagyszámú laikus érdeklődést, a változtatni kívánók igényeit a szakma is követi már.

Igaz, a Dél-Alföldön még kevés olyan épületet találunk, amely minden ízében hordozza a bioépítészet kellékeit, de egyre többen vásárolnak napelemeket, és a tanyák átalakításában is szerepet játszik ez a gondolkodásmód. Mindenhol a helyi nyersanyagokat kell a környezettel összhangban felhasználni, így térségünkben nem annyira a faépítmények, inkább az agyag, a vályog a jellemző. Hiszen a messziről történő anyagszállítás sem egyeztethető össze az elvekkel.

Monostory Péter: A szemléleten kell változtatni. Fotó: Segesvári Csaba
Monostory Péter: A szemléleten kell változtatni.
Fotó: Segesvári Csaba

Hogy a bioépítészet mikor alakítja majd át a városképet is, nem tudni. Ha a legtöbben nem is vagyunk képesek a dicséretes és szigorúan környezettudatos elveket követni, mindnyájan tehetünk lehetőségeinkhez mért lépéseket. Saját, hosszú távú spórolásunkért és a kiszipolyozott Földért.

Olvasóink írták

 • 11. sima 2009. október 08. 18:46
  „Mielött a nyelvészek megszólnának. :)) Mindjuk= Mondjuk”
 • 10. sima 2009. október 08. 18:45
  „8. Neked nem tűnt fel hogy miért pont egy 10milliós országban papolnak a szemléletváltásról ? Miért nem próbálkoznak egy nagyobb országgal ? Mindjuk kezdjék Indiával vagy az USA-val .”
 • 9. sima 2009. október 08. 18:15
  „8. Én is ezt mondom....sok kis Kínai és Amerikai sokra megy , gyalog !!”
 • 8. egyszerűvállalkozó 2009. október 08. 17:58
  „6-os 7-es hozzászóló: A cikk épp erről szól.A szemléletváltásról és arról, hogy mindenki a maga szintjén próbáljon tenni valamit. Sok kicsi sokra megy!”
 • 7. tüsök 2009. október 08. 17:49
  „Mi hiába teszünk meg amit csak tudunk a szennyeződés csökkentésére amikor percenként szelik át az eget a nagy utasszállító repülőgépek.A repterek környékén kiengedett üzemanyagról nem beszélve.”
 • 6. sima 2009. október 08. 17:26
  „Majd ha Los Angelesben és Pekingben mindenki bringán jár , akkor én is !”
 • 5. KamuNeni 2009. október 08. 14:27
  „Hat igen egy bolygonk van es mint a gyertya az uvegben elkezd pislakolni es utanna mar gyorsan kialszik ugy a bolygon az elet is elkezd hamarosan pislakolni (ha meg nem kezdte el) es utanna mar csak par evtized mire kialszik.

  Az atmoszferabol sehova nem tud a leg szennyezodes kimenni. Nem lehet kipumpalni az urbe. Vacumba nem mukodik a pumpalas.

  Tehat a szennyzodes marad. Az atmoszfera viszont csak kis mennyisegu szennyezodest kepes befogadni mert utanna telitett lesz. Mint a szobaban a karbon monoxid gaz amikro rossz a kazan.

  Na es akkor mit fogunk tenni? Most kellene tenni valamit hogy a gyerekeinknek legyen egy bolygoja mert ha mi elszennyezzuk akkor az unokaknak mar biztos nem lesz teljes eletuk mert megfulladnak.

  Haboruk lesznek a vizert, a kajaert. Minka mint olyan nem lessz. mindenki maganak fogja a lehetoseget megcsinalni. Az eroszak mindennapos lessz mindenfele mert mindenki a tulelesert fog kuzdeni. Ja van meg mit csinalni!!!!”
 • 4. Gazficko 2009. október 08. 13:17
  „Remélem nem csak nekem ismerős az oldalon lévő kép, ami a Gyűrűk Urából származik”
 • 3. jq 2009. október 08. 12:49
  „Van 200000 Ft körüli áron is, de az is (viszonylag) sokára térül meg”
 • 2. 140 2009. október 08. 11:23
  „...nagyon jó cikk, csak az a baj, hogy ez a technológia nem a mai emberek pénztárcáihoz igazodik áraiban. Egyszer én is akartam korszerűsíteni, de kiderült, hogy az, hogy nyáron a melegvizet napenergiával biztosítsuk, milliókba kerülne. Mivel ennyi pénzem természetesen nem volt, ezért símán vettem egy új kazánt.
  Amikor pedig a tesóm a tanyája tetejét szerette volna nádazni, az is kb. másfélszeresébe került volna, mint a normális mázas cserép.
  Ráadásul az állam (több más állammal ellentétben) nem támogatja ezeket a megoldásokat.”
 • 1. JungHeinrich 2009. október 08. 09:51
  „...nagyon jó a cikk ,csak kicsit felületes.Még több ilyen cikk kellene a téma tárháza kimeríthetetlen és rengeteg hasznos tanáccsal lehet ellátni mindenkit akit foglalkoztat a környezete.Ami a legszebb mindenkit meg lehet szólítani ezzel a témával....”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szegedikumokkal várta vendégeit Székhelyi

Vadgombalevest, sóletet és rakott palacsintát készített vendégeinek Székhelyi József színművész a Vacsoracsata szerdai adásában. Tovább olvasom