Délmagyar logó

2017. 12. 15. péntek - Valér 6°C | 13°C Még több cikk.

Menyus már fölébredt

Szeged - A meleget nem szereti, ezért nyári álmot alszik; akkor kezd újra mozogni, enni, ha a víz hőmérséklete tíz fok alá süllyed – ezt állítja a szakirodalom a menyhalról (Lota lota).
A tőkehalfélék családjának egyetlen édesvízi képviselője őshonos nálunk, Európa nagy részén is az. A Mátyás király idején ide járó olaszok mégis magyar angolnának nevezték, amikor elkezdték kivinni az országból. A hazai horgászok ma is nagy becsben tartják: jellemző, hogy aki már fogott legalább egyet, az megengedi magának, hogy bizalmaskodva Menyusnak nevezze. Rejtélyes élete miatt már régen megérdemelt volna egy egész estés természetfilmet, de a forgatás nehéz munka lenne, mert a menyhal télen is inkább szürkületben, és sötétedés után mozog – legalábbis akkor akad horogra. Ám közben azt is írják róla valahol, hogy szereti a fényt: akik tüzet gyújtanak a parton, nagyobb eséllyel fognak menyhalat, mint azok, akik csak fázósan toporognak a botjaik mellett.

Holnaptól a 20 centisnél kisebb menyhalat vissza kell engedni a vízbe. Fotó: Láda Gáspár
Holnaptól a 20 centisnél kisebb menyhalat vissza kell engedni a vízbe.
Fotó: Láda Gáspár

Nálunk sokáig csak az igazán megszállottak ültek ki a vízpartra télen. Az utóbbi években azonban ez a helyzet is változik az éghajlattal együtt. Ezért az országgyűlés úgy döntött, módosítja a halászati törvényt: védeni kezdi a menyhalállományt. November 18-ától a 20 centinél rövidebb példányokat vissza kell engedni a vízbe. A nagyobbakból legföljebb tízkilónyit szabad fogni egy nap. Továbbá a horgásznak engedéllyel is rendelkeznie kell – és ez nem azt jelenti, hogy a feleségétől elkéredzkedett horgászni, és az elengedte.

Olvasóink írták

 • 4. CID 2009. november 17. 19:32
  „Basszus, én eddig azt hittem, a menyhal méretkorlátozása nem dátumtól függ. Régen vizsgáztam, és sajna régen horgásztam, menyhalat még életemben nem láttam.”
 • 3. spiler 2009. november 17. 18:59
  „a dunán igen sokan horgásznak rá,Mohácsom esténként a partom igen nagy élet van ezt a cigifény és a zseblámpa fényekből lehet látni.tavaly 5-9db volt az átlag 25-40 cm közöttiek,fagyasztott kishakra gilisztára kaptak.pörinel túros csuszával finom,a szaga erős fözésközben.”
 • 2. csonakos 2009. november 17. 15:18
  „No, akkor nem sokat visznek haza a horgászok törvényesen! Ritkaság számba megy a húsz centi fölötti. Tavaly a halászok rengeteteget fogtak a Menyusból de csak kevés volt húsz centi fölött.”
 • 1. Mike3 2009. november 17. 14:27
  „szegény :( remélem visszadobták”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mikulás-csomag, csokitojással

Szereptévesztő Kinder-meglepetés, csokidíszekkel felturbózott, színes ceruzás, kifestős: Mikulás-csomagokat hasonlítottunk össze szegedi üzletekben. Tovább olvasom