Délmagyar logó

2018. 03. 20. kedd - Klaudia -5°C | 4°C Még több cikk.

Menza – a gyerekek ízlésére szabva

Csengele - Saját konyhát működtet a csengelei önkormányzat, az óvodai és iskolai étek így házias és a gyerekek ízlésvilágának megfelelő lehet. Egy iskolás ebédet 250 forintból ki tudnak hozni.
Saját konyhát működtet a csengelei iskola. A település azon kevesek közé tartozik, amely nem csatlakozott egyetlen központi üzemi étkeztetőhöz sem, hanem helyben oldja meg a tízórai, ebéd és uzsonna előállítását. A 300 adagos konyhán az óvodásoknak és az iskolásoknak főznek, emellett ételhordós előfizetőik is vannak.

– Nagyobb az igény, mint amennyit el tudunk látni, de ekkora a kapacitásunk – mondta el Csókási Gabriella élelmezésvezető. Nem csoda, ha nagy népszerűségnek örvend a konyha: gyakorlatilag olyan házias ízvilágú ételt tudnak előállítani, mintha otthon készülne. – Friss zöldségeket használunk, amelyet a majsai piacról, illetve őstermelőktől vásárolunk, porokat pedig egyáltalán nem. Nem ritka, hogy fánkot, kelt kalácsot készítünk, amely szintén összehasonlíthatatlan a készen kapható termékekkel, ha pedig úgy adódik, még uzsonnára is bevállalunk egy tejberizsfőzést.A helyi konyha nagy előnye, hogy figyelembe tudják venni a gyerekek ízlésvilágát is. – Sárgarépa-főzeléket például soha nem főzünk – mosolygott az élelmezésvezető, hozzátéve: természetesen azért mindent nem lehet kiiktatni az étrendből, ami nem a gyerekek fogára való, hiszen az előírásokat nekik is be kell tartaniuk. – Igazából szinte nincs is olyan, amit mindenki szeret, a milánói makarónit leszámítva. Nehéz a gyerekek kedvében járni, hiszen sokszor előítéletesek is. A lencsét például a színe miatt utasítják el, de ha megkóstolják, utána megeszik.
A spárgatermesztés „fellegvárában" jogosan adódott a kérdés: vajon hányszor kerül ilyen zöldség a tányérokra. – Soha – jött az őszinte válasz. – Azt nem hajlandók megenni.

A falusi konyhán az is bebizonyosodott: a minőségi, finom ételért sem kell feltétlenül hatalmas összegeket fizetni. A legdrágább, felnőttebéd sem kerül többe 500 forintnál, de az iskolások adagja mindössze 250 forintból kihozható. Az intézmény ugyanis önkormányzati fenntartású, így az árakban nem érvényesítenek sem rezsi-, sem bérköltségeket, csupán a nyersanyagárat kell a szülőknek kifizetniük.

Olvasóink írták

 • 18. Connecticut 2012. november 28. 20:10
  „@állatbarát3

  próbálj ki más helyeket is akkor, ki lehet jókat fogni. :)
  (már szinte minden étteremben, van heti menü)”
 • 17. zémann 2012. november 28. 18:30
  „Ez igen! Mindszenten a szociális ebéd ára 585 Ft/nap. Gratulálok a csengelei önkormányzatnak!!!!!”
 • 16. macs 2012. november 28. 15:16
  „11. Linka11,
  kérlek olvasd el figyelmesen a fenti cikket! A 250 forint csak anyagár, erre jön még, de az árban nem érvényesített rezsi-, és bérköltség, amit az önkormányzat fizet. Alsóváros infója alapján az anyagár a teljes költség jó, ha felét jelentik. Vagyis nem vagy átverve a 700 forinttal, csak a cikk csúsztat. :-D
  A minőség az más kérdés. :-(”
 • 15. állatbarát3 2012. november 28. 13:59
  „13!
  Hát az elsőosztályú ételre nem vennék azért mérget.
  Bocsi, de nekem ez a véleményem.”
 • 14. mugli 2012. november 28. 13:59
  „11. Linka11 2012.11.28. 13:17
  Ott akkor valaki hazaviszi a lényeget. Ezért a pénzért tényleg jó napi menüt lehet már kapni.”
 • 13. Connecticut 2012. november 28. 13:33
  „@Linka11

  7-800 forintból egy éteremben (napi menüben) választékos, ízletes, első osztályú ételt adnak minden egyes nap.”
 • 12. queenmargareth1 2012. november 28. 13:30
  „rendes és okos emberek, gratulálok és igaz, hogy gyermekkorban a sárgarépa főzelék nem gyere be:)99%-ban, ami felnőttkorra változhat.Nálam persze nem:)
  minden elismerésem!”
 • 11. Linka11 2012. november 28. 13:17
  „Hasonló méretű falu iskolai konyháját próbáltuk mostanában .700-ft -ért igen csak gyenge és egysíkú ételeket sikerült
  kapnunk .Természetesen azt ettük amit a gyerekek,két három naponta tésztát,időnként puszta pörköltet=/paprikás
  krumpli/természetesen hús nélkül.A hét öt napján gyenge bóvli kaja jut a gyerekeinknek .-Szóval -ha 250 -Ft-ból minőségi ebédet lehet előállítani ,akkor mi nagyon át vagyunk verve ?! -Valamelyik összeg a kettő közül nagy átverés,
  csak tudnám melyik ??”
 • 10. macs 2012. november 28. 12:04
  „9. Alsóváros,
  nem vitattam, hogy helyes, amit tesznek, de akkor is ragaszkodjunk a valósághoz, és ne csúsztassunk! :-)”
 • 9. Alsóváros 2012. november 28. 11:45
  „7. macs 2012.11.28. 11:00

  Igaz, a 250 Ft csak az alapanyag, ami a költségeknek talán, ha felét kiteszik.

  Mindezzel együtt dicséretes, ha helyi termelőket bevonva, helyi munkaerővel és adalékanyagoktól mentesen készítenek ebédet. Szóval le a kalappal.”
 • 8. mugli 2012. november 28. 11:40
  „Az a probléma, hogy a nagy konyhá(ko)n (nevet nem írok) szinte mindent porból főznek. Mit vár akkor a népegészségügyi szakembergárda? A régi időben minden sulinak, ovinak volt saját konyhája, vagy 2-3 intézmény összetömörült. Egészséges, felismerhető, finom és tápláló ételek kerültek a gyerekek asztalára. A nagy spórolásnak pedig az lett a vége, ami most van. A jövő betegeit, orvoshoz járóit nevelik most ki ezekkel a minősíthetetlen műételekkel :((

  Csengelének minden elismerésem a cikk alapján! Csókási Gabriella élelmezésvezető pedig egy igazi varázsló a mai világban!”
 • 7. macs 2012. november 28. 11:00
  „Itt szerintem van némi csúsztatás, mert "az iskolások adagja mindössze 250 forintból kihozható. Az intézmény ugyanis önkormányzati fenntartású, így az árakban nem érvényesítenek sem rezsi-, sem bérköltségeket, csupán a nyersanyagárat kell a szülőknek kifizetniük."
  Vagyis az adagok árában nincs benne a konyha személyzetének bére + járuléka, nincs benne a felhasznált gáz, villany, víz és csatorna díja, nincs benne a konyha berendezéseinek amortizációja. Tehát, ezeket a költségeket az önkormányzat fizeti, vagyis a közösség. Ne értsetek félre, nincs ellene kifogásom, csak ezt jobban kéne hangsúlyozni, mert a cím alatti összefoglalóban ez szerepel "Egy iskolás ebédet 250 forintból ki tudnak hozni." Nem tudnak kihozni, ahogy más se tudja kihozni, csak akkor, ha az anyagáron kívül minden más költségről "elfelejtkezik". :-(”
 • 6. sultane 2012. november 28. 10:33
  „máris megéheztem :-)
  a répafőzelék pedig igenis finom :-)
  Gratulálok a konyhai dolgozóknak és a fenntartónak!”
 • 5. iii888 2012. november 28. 10:13
  „Minden elismerésem a konyhán dolgozóknak.Ilyen kellene minden bölcsibe,oviba,iskolába.Régen működött most is működne!!!Lenne állás az intézményekben újra!A lányom meg nem ezt a szar suli hostos ételnek mondott valamit eszi,enné!De gondolom ez is valaki cége akinek megéri de nagyon!Csak végre a MAGYAR népnek kellene összefogni!!!!!!”
 • 4. Naca 2012. november 28. 09:54
  „A sok betegséget, magas koleszterint, vérnyomást stb. a sok műkaja okozza. Ezt egyes orvosok már elismerték. Akkor nem értem, hogy egy ilyen pozitív példának miért kell szenzációnak lenni? Minden elismerésem a településé és a konyhán dolgozóké. Mert ők aztán mindent megtesznek és nem restek főzni, pedig mennyivel egyszerűbb lenne a levesport beledobni a vízbe, aztán eszi nem eszi, nem kap mást.”
 • 3. Connecticut 2012. november 28. 09:29
  „sokkal finomabb lehet mint amit a központi üzemben állítanak elő. nincs olyan ember aki jóízűen el tudná fogyasztani amit onnan kiszállítanak az iskoláknak, óvodáknak. nem azért ennyire rossz mert nem tudnak főzni, ha nem mert nem kapnak alapanyagot. reggel van ugye árukiosztás és mondjuk 100 liter leveshez, és 50 liter főzelékhez adnak 1 kg sót. nem egészséges a túlzott só fogyasztás vagy a sós ételek túlzott fogyasztása, de a só adja meg az ízét ételeinknek... nem vagyok finnyás, de a suli hostos kaját nem tudtam megenni.”
 • 2. acidrain 2012. november 28. 09:11
  „Egy múltkori cikkből pedig kiderült, hogy az önkormányzat sem tartozik a banknak, sőt tartalékot képzett.

  Gratulálunk! Az ilyen falvakat kellene megvédeni, nem szétzúzni.”
 • 1. Dr.Tonyk 2012. november 28. 08:42
  „Amennyiben ez ennyire szép és jó, úgy gratulálok az Önkormányzatnak a konyha működtetéséhez. Jó, hogy a gyerekek nem a moslék, műkaját kapják!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

István, a király: eddig a legnépszerűbb

Egy hét alatt elkapkodtak annyi belépőt az István, a királyra, hogy azzal a négyezres nézőtér félig… Tovább olvasom