Délmagyar logó

2017. 07. 28. péntek - Szabolcs 15°C | 27°C Még több cikk.

Menzakoszt áfacsapdában

Szeptember 1-jétől öt százalékkal emelkedett az élelmiszerek áfatartalma – ez jelentkezik a készételek árában is. Szegedi körutunkon azt láttuk: drágult a menzakoszt, a vékonyabb pénztárcájú fogyasztók fogásokról mondanak le, a menzák viszont valószínűleg még tovább emelnek.
A SZOTE menzán tegnap ebédidőben a megszokott zsúfoltság fogadta az embert, noha a menü ára a májusi 390 forintról 450 forintra emelkedett. A választék és a menü mérete nem változott, továbbra is hat-nyolcféle főételből, kétféle levesből mazsolázhatnak a vendégek.

– Eddig szinte mindennap itt ebédeltem, de egy pár hete már sokkal több ételt hozok otthonról, mert eléggé fölment a menü ára – mondta el az egyetemista Nagy Tímea, aki évek óta rendszeres menüvásárló. Azt mondja, a főtt ételt ezután sem szeretné nélkülözni, de előfordul, hogy menü helyett csak egy olcsó főzeléket választ kenyérrel, mert csak a hasán tud spórolni. Asztaltársa, a jó húsban lévő Pocsevics Balázs viszont a desszertekről mondott le teljesen, néha pedig a levesről is, mert ez naponta már túl drága lenne. – Legalább fogyok egy kicsit – humorizált a fiú.

A menza vezetője, Hethési Lászlóné elmondta: az alapanyagárak áfaemelkedését és a munkatársak dupla járulékainak költségét csak a menük árában érvényesítik. Az „étlapos" köretek, saláták nem, a húsok – a nyári áremelés miatt – tíz százalékkal kerülnek a korábbinál többe. A vezető hozzátette: a gáz-, áram- és vízdíjemelés még nem jelentkezik áraikban – januártól viszont az újabb áremelés elkerülhetetlennek tűnik. Mindezek ellenére bevételük nem csökkent, ami a jó idő miatt nyitva tartó teraszuknak is köszönhető – árulta el.

Januártól a sulikban is?

– Elkerülhetetlen, hogy januártól legalább tíz százalékkal emeljük a menük árát, beszállítóink áfa- és energiaköltség-növekedése miatt ugyanis most nagyjából tizennégy százalékos nettó áremelést „nyelünk le" – mondta el Mányi József, a szegedi általános és középiskolai étkeztetést ellátó Suli-Host Kft. vezetője. Önkormányzattal kötött szerződésük, a tanulónként adott támogatás év közben nem változtatható, az áremelések hatásait addig a meglévő tartalékaikból fedezik. A vezető hozzátette: januárig tudják tartani az eddigi színvonalat, de ha akkor nem kapnak többet az eddiginél, „problémák lehetnek".

A menük árát emelte a Kis Jenő utcai Rizi-bizi ételbár is, drasztikusan, mintegy huszonöt százalékkal. Az a la carte ételek ára csak húsz-harminc forinttal nőtt. Veresné Török Erzsébet üzletvezető szerint két éve nem emeltek árat, így októberre annyira összeadodott már ez az „árlemaradás", hogy kénytelenek voltak a fogyasztókra hárítani a pluszköltségeket. Hozzátette: így is a veszteségesség határán billegnek. Törzsvendégeik megértően fogadták az emelést, a forgalmukon egyelőre nem látszik az áremelés hatása.

Másféle taktikát alkalmaz a menüt is kínáló Fesztivál étterem. Ott inkább az étlapról rendelt fogásoknál – főként a húsos és tejtermékes ételeknél – emelkedett az ár tíz százalékkal. A menüknél az öt százalékot sem éri el az áremelés mértéke. Magyar Györgyi üzletvezető szerint forgalmukon egyelőre nem látszik a drágulás negatív hatása.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kezdődik az érettségi

Az ország egyes városaiban már pénteken elkezdődtek az őszi érettségi vizsgák, Szegeden ma írják a… Tovább olvasom