Délmagyar logó

2017. 05. 26. péntek - Fülöp, Evelin 12°C | 22°C Még több cikk.

Menzastílus a kifutókon

Megunta a matyómintát a szegedi Szécsi Tamás és a kisteleki Balázs Viola, így a keserédes menzakultuszból merítettek kendőkollekciójukhoz. Kiegészítő kategóriában ezzel megnyerték a nemzetközivé vált Gombold újra! divatmegmérettetést.
– Kicsit untam már, hogy minden évben a matyóminta áll a kifutókon a középpontban. Persze jó inspiráció a múlt hagyatéka, de át lehet gondolni – magyarázta a szegedi Szécsi Tamás, aki újra is gombolta az őszi kollekciót a kisteleki Balázs Violával. Kendőikkel lekenyerezték a Gombold újra! öltözéktervezési pályázat zsűrijét, így őket díjazták a nemzetközi megmérettetés „kiegészítők" kategóriájában október elején. Az eredményt a lengyel tejbárok megidézésének köszönhetik, kockás mintájú ruhadarabjaikat ugyanis a 60-as, 70-es évek menzai terítői inspirálták.

A visegrádi négyek (hazánk mellett Csehország, Lengyelország és Szlovákia) szervezésében valósult meg idén a Gombold újra!, így a versenyzők saját kultúrájukból nem, csak a közös vagy a többi ország motívumaiból meríthettek.

A Csongrád megyei díjnyertesek sálkollekcióját a lengyel menzák inspirálták. Fotó: MTI
A Csongrád megyei díjnyertesek sálkollekcióját a lengyel menzák inspirálták. Fotó: MTI

– A menza minden volt szocialista ország „áldása", de Lengyelországban 25 ezer tejbár működött mintájukra, amelyek célja az alkoholfogyasztás visszaszorítása mellett az olcsó étkeztetés volt. E lengyel mintákban találtunk naivitást és gyermekiséget, de ez az életérzés a sok keserű menzaélmény mellett elsikkad – utalt arra Tamás, hogy ő maga is túlélője a tömegétkeztetés „vívmányának".

– Szegedi diákéveim alatt a Stefánia-vagdalt volt a „kedvencem", amelyről nem lehetett eldönteni, milyen húsból készült, vagy egyáltalán tartalmaz-e húst. Mellé mindig krumplifőzeléknek gúnyolt valamit tálaltak – nosztalgiázott a textildizájn szakos alkotó, akinek régi vágya volt ruhadarabokat tervezni, ezért a szakmát jelenleg a budapesti Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen tanulja.

– Az alkotás fontos számomra, és az, hogy kézzelfogható legyen a munkám végeredménye. Ez egyfajta türelmetlenség – vallja Tamás, aki nemcsak öltöztetni, öltözködni is szeret.

– Általában odafigyelek, hogy ne legyek slampos, de fel tudok úgy venni egy melegítőnadrágot, hogy az jól nézzen ki – fogalmazott a textildizájn szakos hallgató.

Szécsi Tamás és Balázs Viola a díjjal.
Szécsi Tamás és Balázs Viola a díjjal.

Azt is elárulta, hogy leendő divatszakemberként „bírja" a most tomboló gumicsizma-őrületet, bár ha választhat, inkább a bőrmodellekre voksol. A nem annyira furcsa, de gyakran lehangoló utcai viseletünkről azonban már markánsabb a véleménye.

– A magyar emberek nem tudnak öltözködni, de nem ízlés kérdése ez, anyagi okai vannak. Amióta nincs középosztály, háttérbe szorult a divat, az embereknek sokkal nagyobb problémáik vannak. Pedig tök jól fel lehet öltözni kevés pénzből is, csak ennek nálunk nincs kultúrája – magyarázta Tamás, aki kiemelte: büszkén viseli a nagymamájától kapott pulóverét, amely nagyjából 50 éves, mégis mindig megdicsérik benne az utcán.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kézműves sörök szegedi szemléje

Hamburgert közel 1700, vad pörköltet 1800, grillezett pisztrángot 2000, egy korsó sört 650 és 1300 forintért kínáltak a Széchenyi téren az Első Szegedi Főzdefeszten. Tovább olvasom