Délmagyar logó

2017. 10. 21. szombat - Orsolya 10°C | 20°C Még több cikk.

Méreg végzett az elhullott szegedi galambokkal

Nem madárinfluenza-vírustól pusztultak el a hét végén Szegeden talált galambok – nyilatkozta az FVM sajtószóvivője. A helyi és a fővárosi vizsgálat azt bizonyítja, hogy a galambpusztulást mérgezett napraforgómagok okozták. Hasonló esetről nem kapott bejelentést a megyei állat-egészségügyi állomás.
Fotó: Gyenes Kálmán
Nem madárinfluenza, hanem közönséges mérgezés okozta a múlt hétvégi szegedi galambpusztulást – legalábbis ezt állapította meg az előzetes vizsgálat. Lapunkban korábban megírtuk: egy szegedi férfi szombaton bejelentést tett arról, hogy közel húsz madártetem hever a belvárosban, a Tisza-parton. Öt frissen elhullott állatot a megyei állat-egészségügyi és élelmiszer ellenőrző állomás munkatársai elszállítottak, és azonnal felboncoltak. Szigeti Sándor megyei főállatorvos már akkor jelezte: a galambok begyében nagy mennyiségű napraforgómagot találtak, amely utalhat mérgezésre is, ám mivel a madárinfluenzát sem tudták egyértelműen kizárni, további vizsgálatokra a fővárosba küldték a tetemeket.

A Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM) szóvivője, Dékány András tegnap azt mondta: az elvégzett virológiai vizsgálatok alapján nem madárinfluenza-vírustól pusztultak el a hét végén Szegeden talált galambok.

A szombati, majd a hétfői döglött galambok óta – melyeket ugyanaz a férfi jelentett a hatóságnak – nem értesítették hasonló esetről a Csongrád megyei állategészségügyi állomást. Ennek ellenére, ha valaki hasonló jelenséget észlel, továbbra is riaszthatja a legközelebbi állatorvost, vagy a megyei hatóságot.

Napról napra kevesebb csirke fogy az üzletekben

Csongrád megyében 30-40 százalékkal kevesebb baromfihús fogy az üzletekben a madárinfluenza-pánik miatt. A vásárlók már a felvágottaktól és a panírozott elősütött készítményektől is tartanak.

Egyes hírek szerint a pszichózisnak leginkább kitett csirkeágazatban az átvételi árak kilónként 10-15 forinttal csökkenhetnek a 170 forint feletti mai árszintről, mivel a kereskedők is csak jelentős árengedménnyel tudnak megszabadulni készleteiktől. Iparági szakértők hiába hívják fel ismételten a figyelmet a paradox helyzetre: miközben a mai pánik a csirkefogyasztást érinti legjobban, a fertőzésveszély e baromfiféléknél a legkisebb, mivel a zárt tartási technológia kizárja az érintkezést az influenzavírust leginkább terjesztő vadmadarakkal.

Hiába nagy a kínálat, az emberek nem kérnek belőle. Fotó: Frank Yvette
A baromfi terméktanács a napilapokban hatalmas hirdetésekben közli az emberekkel: Magyarországon nincs madárinfluenza-járvány, a magyar baromfi biztonságos. Hiába. Popovics Sándor, a Coop Szeged Rt. kereskedelmi igazgatója elmondta: baromfihúsból 40-45 százalékkal kevesebbet adnak el, mint korábban. A forgalom nem csökkent ugyanennyivel, mivel a vevők jelentős hányada csirke helyett sertés- vagy marhahúst vásárol. A vezető aggasztónak tartja, hogy már a baromfiból készült virslit, felvágottat is egyre kevesebben keresik.

A Coop Szeged beszállítója, egy mihálytelki kft. elküldte tanúsítványát is, amelyet több üzletben kifüggesztettek, hogy a vevők lássák, milyen vizsgálatokon esett át a termék. Nem tudni, ennek lesz-e hatása.

Tóth János, a szegedi Minimál Csemege tulajdonosa is jelentős, 30-35 százalékos forgalom-csökkenésről számolt be. Úgy látja, az emberek napról napra jobban félnek a járványtól és már a panírozott készterméket sem teszik a kosarukba, holott, mint mondta, „nem az élelmiszerboltban kerül át a vírus állatról emberre". Tóth János beszállítóival 10-15 százalékos árcsökkentésről tárgyal, mivel ő is olcsóbban lesz kénytelen eladni a baromfihúst. Jelenleg közel ezer forint a csirkemellfilé kilója, a csirkecombé 450, a farháté 150 forint.


Fagyasztják a felesleget

A Baromfi Terméktanács a napokban levélben fordul Gyurcsány Ferenc miniszterelnökhöz és Gráf József agrárminiszterhez a kialakult helyzet miatt. A szervezet többek között támogatást szorgalmaz a várhatóan növekvő ágazati készletek finanszírozásához, tárolásához. Egyes cégek máris arra kényszerülhetnek, hogy eladatlan termékeik egy részét lefagyasszák, illetve csökkenthetik a csirkefelvásárlást is.  

Étellel nem terjed

A madárinfluenza élelmiszer-fogyasztás útján nem fertőz – erősítette meg szerdán az Európai Élelmiszer-biztonsági Hivatal (EFSA). Közleménye szerint az intézmény megerősíti azt a véleményét, hogy a szokásos higiéniai előírások betartása esetén a megfelelően elkészített, sütött-főzött baromfitermékek fogyasztásának nincs egészségügyi kockázata. Az európai szervezet azért adta ki közleményét, mert megnőtt a lakosság aggodalma a baromfihúsból készült termékek és a tojás fogyasztásának biztonságosságával kapcsolatban, valamint mert Európában és a kontinens balkáni részén is jelen van már a H5N1 vírustörzs. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megmenekült a Virág cukrászda

György Attila azt mondja, már megegyezett a Virág cukrászda felszámolását kezdeményező céggel. A… Tovább olvasom