Délmagyar logó

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 27°C Még több cikk.

Méregdrága kazáncsere

Ősztől már csak kondenzációs gázkazánokat lehet Magyarországon is forgalmazni. Az energiatakarékos készülékekkel csak a baj, hogy átalakítás nélkül nem használhatók a meglévő kéményekkel.
Csak őszig forgalmazhatják a hagyományos fűtőberendezéseket, azután kizárólag a sokkal drágább kondenzációs kazánokat kínálják, amelyek beszereléséhez más többletkiadások is társulnak – írta a napi.hu. A szigorítás oka, hogy életbe lép egy energiahatékonyságot növelő 2013-as uniós rendelet. Eszerint csak olyan gázkazánokat lehet szeptember 26-ától forgalmazni, amelyek szezonális hatásfoka, azaz a teljes fűtési időszakra vetített valós üzemállapota legalább 86 százalék.

Akinek ősszel elromlik a kazánja, és újat szeretne, csak kondenzációsat vehet. Ezeket a füstgázenergia-visszanyerő készülékeket azonban nem lehet a régi kéményekbe bekötni. A szakember szerint nem az a legnagyobb baj, hogy a hagyományosnál 100 ezer forinttal többe kerül a kondenzációs kazán, hanem, hogy a társasházak kéményrendszerét át kell alakítani. Így a váltást nem lehet lakásonként elvégezni, hanem mindenkinek egyszerre kell. Egy teljes kéményfelújítás viszont akár 1 millió forintba is kerülhet. A lapunk által megkérdezett szakértő arra is felhívta a figyelmet, hogy a dráguló adminisztráció miatt 2 év alatt duplájára drágult egy kazáncsere: annak ellenére, hogy sem a készülék, sem a munkadíjak nem emelkedtek drasztikusan.

A témát keresse szombati Délmagyarországban!

Délmagyarország / Délvilág hírek Fizessen elő a napilapra!

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Időközi polgármester-választást tartanak Szatymazon

Az ajánlószelvényeket, amelyeket január 19-én délután négy óráig kell visszavinni, eddig hárman… Tovább olvasom