Délmagyar logó

2017. 11. 20. hétfő - Jolán 1°C | 8°C Még több cikk.

Merész jelmezek az álarcosbálokon

Ha farsang, akkor jelmezbál. Macskanő-, ufó- és boszorkánymaskara is akad a szegedi jelmezkölcsönzőkben. A gyerekek a klasszikushoz ragaszkodnak, a felnőttek a meghökkentő maskarát keresik.
A Rotary Klub Szeged–Tisza álarcosbálján jelmezbe bújt a város több, vezető beosztású polgára is. Fotós: Szabó Marietta
– Széles a választék: talál itt hastáncos-, hawaii bennszülött-, macskanő- és még ufójelmezt is. A legtöbb ügyfelünk farsangi bálra, jelmezes céges bulira kölcsönöz ruhát. A gyerekek pedig az iskolai farsangra készülődve térnek be szüleikkel – meséli Jakucs László, az egyik jelmezkölcsönző tulajdonosa. – Sokan keresik fel üzletünket a mostani báli szezonban, mások az otthonukban rendezett jelmezes buli kellékeit válogatják össze. Például a múlt héten, az álarcosbáljuk előtt a Rotary Klub Szeged–Tisza tagjai közül jöttek ide sokan jelmezért.

A vagányabbak macskanőnek öltöznek. Fotós: Segesvári Csaba
A gyerekek a klasszikus mesefigurás jelmezeket kedvelik. A fiúk Pókember, Batman és Superman bőrébe bújnak legszívesebben, de az új mesék szereplői is keresettek, így például a Szörny Rt. rémei. A kislányok többsége még mindig ragaszkodik a szép rózsaszín, habos tündérruhácskához, ők legszívesebben királylánynak öltöznek.
A kereslethez igazítják kínálatukat a jelmezkölcsönzők: nagyon odafigyelnek a vendégek visszajelzéseire, kívánságaira. Egyes üzletekben a maskarás kérésére alakítják át a ruhát, vagy külföldről hoznak angyalszárnyat, cilindert, ha éppen arra mutatkozik igény.

– Sok visszatérő ügyfelünk van, ők minden évben tőlünk kölcsönöznek, sok jelmezt kipróbáltak már, és mindig valami újat, különlegeset szeretnének. Ezért szélesítettük ki a kínálatot néhány új ruhával, mint például gésa, török pasa, vadnyugati serif. A farsangi mulatságok a felnőttek számára is nagy élményt jelentenek – osztja meg velünk tapasztalatát a jelmezkölcsönző tulajdonosa. – Az idősebbek legszívesebben korhű középkori vagy reneszánsz ruhákat öltenek. Esetükben nehéz megmondani, melyek a legkedveltebb darabok. Ki-ki ízlése és egyénisége szerint válogat a bohókás jelmezek közül.


Kölcsönzési árak

A jelmezekhez már nem csak kölcsönzőkben juthatunk hozzá. Egyre több turkáló szélesíti kínálatát külföldről „örökölt" maskarával. Így a bálás ruhák közt például rózsaszín párduc, tini-nindzsa vagy boszorkányjelmezre bukkanhatunk. Az árak alapján nagy az eltérés a kölcsönzők között: a gyerekjelmezekért 2500-3000, míg a felnőttek maskaráiért 3000-5000 forintot kérnek egy alkalomra. Viszont a kiegészítők a ruhákhoz tartoznak, azokért nem kell külön fizetni.

Középkori jelmezek a bálon

A Rotary Klub Szeged–Tisza tagjai múlt hét szombaton tartották álarcosbáljukat. Sokan öltöttek különleges jelmezt. Például Piros Györgyi doktornő Erzsébet királyné ruháját viselte a Stuart Máriából. A társaság többi nőtagja udvarhölgynek, a férfiak gárdistának öltöztek. Kapás Ferenc egyetemi docens és családja is középkori jelmezbe bújt. „A célunk az volt, hogy olyan ruhát válasszunk, amiben könnyen lehet mozogni, táncolni, de közben mindenki hasonlóan nézzen ki – mesélte. – Ezért döntöttünk a középkori főúri jelmez mellett. A másik ötletet: a Hófehérke és a hét törpét így elvetettük."  


Bobkó Anna

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kifogások sora a tilosban

Autósokat kérdeztünk meg a szegedi Szent István téren, miért hajtanak be a tiltó táblák ellenére. A… Tovább olvasom