Délmagyar logó

2017. 08. 24. csütörtök - Bertalan 12°C | 27°C Még több cikk.

Mérgesi turizmus

Pusztamérges - A Hazai Turizmus magazin című tévés programajánló sorozat kéttagú stábja fél napot forgatott Pusztamérgesen.
A helyszíneket és a szereplőket a helyi Tourinform-iroda vezetőjével, Sólya Zoltánnéval egyeztették. Az 1210 lelkes falu polgármestere, Papp Sándor a megújult piactéren ismertette a település nevezetességeit, majd a gimnázium és kollégium megbízott vezetője, Kónya Gábor beszélt az intézményről, amely diákszállásokat kínál kiránduló osztályoknak. Farkas István a családi pincészetüket és a csongrádi borvidék sajátosságait mutatta be.

Bogár-Szabó Ádám beszél a tévéműsorban a templom nevezetességeiről.
Bogár-Szabó Ádám beszél a tévéműsorban a templom nevezetességeiről.

Madártávlatból is készültek felvételek például a védett mérgesi pusztáról, mégpedig a Nagyboldogasszony-templom tornyából. A környék legnagyobb római katolikus templomáról Bogár-Szabó Ádám hitoktató nyilatkozott. Elmondta, annak ellenére műemléki védelem alatt áll, hogy csak 1939-ben épült. Freskói nevezetesek, amelyeket az a Takács István festett, aki az egri bazilikában is alkotott. Ólomüveg ablakai 1941–42-ben, vagyis a második világháború szűkös éveiben készültek. Három harangja van, a legöregebbet 1908-ban öntötték, és a templom helyén álló haranglábból szólt. Az épületben látható törött Mária-szoborhoz legendák is fűződnek. A népemlékezet szerint még a szabadban állt, amikor egy téeszben dolgozó fiatalember derékba törte, majd ő is hasonló véget ért, kombájn ütötte el, és eltört a dereka. A szobor fejét egy másik fiatal kaszával ütötte le, a tettes állítólag hamarosan ugyanilyen halállal lakolt.

A Hazai Turizmus magazin pusztamérgesi részét várhatóan egy hónap múlva vetíti az ATV és az Echo Tv.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tarolnak a lábtoll-labdások

Országos bajnok lett a szeptemberi jánoshidai versenyen a pusztaszeri serdülő lábtoll-labda-csapat. Tovább olvasom