Délmagyar logó

2017. 09. 21. csütörtök - Máté, Mirella 11°C | 17°C Még több cikk.

Mérgező gyerektejet árultak Szegeden

Szeged - Melamint találtak Szegeden egy gyerek tejitalban. Ez az a kínai, élelmiszerhamisításhoz adagolt műanyag, amitől tavaly 6 csecsemő meghalt az ázsiai országban. A kínai forgalmazót, aki ellenőrzés nélkül behozta az Unióba, keresik. A Cora levette a terméket a polcokról.
Egy hónapja ítélték halálra Kínában a csecsemőgyilkosként elhíresült tápszer adalékgyártóját, és azt is, aki forgalmazta. A tavaly ősszel kirobbant élelmiszerhamisítási botrány miatt az európai hatóságok üldözték a boltokban a kínai, melaminnal kevert tejtermékeket és más élelmiszereket. Számottevő nyomra nem bukkantak, Magyarországon sem találtak ilyen terméket.

A napokban egy szegedi vásárló véletlenül figyelt fel a kínai, Milk drink feliratú dobozos gyerek tejitalra. Bevitte az élelmiszerlánc-biztonsági igazgatóságnak, mert furcsállta, hogy kínai, ráadásul gyerekeknek készült, és nem a tejespolcon, hanem az energiaitalok között árulták.

A kínai tejital egy vásárlóban keltett gyanút. Fotók: DM/DV
A kínai tejital egy vásárlóban keltett gyanút.
Fotó: DM/DV

– Melamint találtunk a gyerek tejitalban. Méréseink a határérték dupláját, vagyis kilónként 5,4 milligrammot mutattak ki. Egyáltalán nem lehetne élelmiszerben, mert műanyag, vagyis csak szántszándékkal tehették bele. Szennyezőanyag, emiatt a határértéket nagyon szigorúan állapították meg: kizárólag hosszú ideig tartó, rendszeres fogyasztása okozhatna betegséget – tájékoztatott Faragó Katalin, az élelmiszer-biztonsági igazgatóság osztályvezetője.

Kínában a magyarországinál nagyságrendekkel több melamint kevertek a csecsemőtápszerekbe. A kicsik szervezete még érzékenyebben reagál, mint a felnőtteké, ezért okozott halálos veseelégtelenséget. A melamin nem ürül ki a szervezetből, halmozódik.

A terméket levették a polcokról.
A terméket levették a polcokról.
Fotó: DM/DV

– A szegedi hipermarketben 34 doboz tejitalt koboztunk el. Az áruház nyilatkozata szerint ősz óta árulták, összesen 60 doboz volt belőle – tudtuk meg az osztályvezetőtől, aki az áruházat nem nevezte meg. A címkén a származási hely Kína, a forgalmazó a budapesti Delicious Asia Kft. A nyilvános cégjegyzék szerint tavaly augusztus közepe óta nincs hivatalos magyarországi képviselője, helyettük a Buday és Udvardi ügyvédi iroda veszi át a cégbírósági leveleket. Az iroda információt a cégről nem közölhet, más ügyben nem képviseli őket. A szegedi élelmiszer-ellenőrök értesítették társszerveiket, és felszólították a kínai céget, mondja meg, hová szállított. Faragó Katalin elmondta, alapvetően a forgalmazó kínai cég a hibás, mert nem vizsgáltatott be minden gyártási tételt, amit behozott az Unióba. A hipermarket azért felelős, mert nem minden tételre tudott bemutatni igazolást.

Mérgező gyerektejet árultak Szegeden. Fotó: DM/DV
Mérgező gyerektejet árultak Szegeden.
Fotó: DM/DV

A Pest megyei és fővárosi élelmiszerbiztonsági igazgatóság vezetője szabadságát tölti. Csak ő nyilatkozhat arról, hogy jutott-e más hipermarketbe a melaminos tejitalból. Más forrásból tudomásunkra jutott, hogy a szegedi Cora Áruházról van szó. Megkeresésünkre az áruházlánc pr-munkatársa, Tóth Katalin az idő rövidségére hivatkozva lényegre törően reagált: „ez a termék már egyetlen Cora Áruházban sem kapható".

600 tonna – halál

Halálra ítélték január 22-én Kínában a 600 tonna, melaminnal szennyezett tejadalékot gyártó férfit, és egy másikat, aki a hamisított fehérjeport eladta tejipari cégeknek, hogy a vizezett tejet feljavítsák. A kettejük között közvetítő férfi életfogytig tartó börtönbüntetést kapott. 21 további elkövető büntetőügye folyamatban van. A ragasztó- és műanyaggyártásban használt vegyi anyaggal kevert tejterméktől Kínában 6 csecsemő halt meg, és további 296 ezer kisgyermek betegedett meg.

Olvasóink írták

94 hozzászólás
 • 94. szamika 2009. február 25. 10:59
  „92-ke,teljesen egyet értek vele-d.”
 • 93. trixi11 2009. február 23. 13:34
  „Mese: Ugye, milyen érdekes ez? 2003-ban Svédországban jártam és megdöbbenve tapasztaltam, hogy a boltban makói fokhagymát árultak, jó pénzért!”
 • 92. Mese 2009. február 22. 21:00
  „Nem kínai terméket kéne venni,hanem törekedni a magyar termékek kiválasztására.
  A multkor az ötödik boltban találtam magyar fokhagymát,mindenütt kínai volt,közben makó itt van 30 percnyire kb.
  Szégyen!”
 • 91. igazságkereső 2009. február 22. 20:16
  „Az a véleményem,hogy a Corát nyugodtan bezárhatná a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség, legalább
  2 hétre, hogy legyen idejük átnézni a termékeiket.Meg kellene állapítaniuk,hogy milyen termékeket
  vettek át úgy, hogy nem kérték a hivatalos vizsgálati eredményközlő lapot, mellyel igazolva lenne,
  hogy a termék emberi fogyasztásra alkalmas és nem tartalmaz semmilyen mérgező anyagot. Ezt egyéb-
  ként külföldről származó termék esetében kötelező is beszerezni,különösen azután, hogy a CORA veze-
  tősége is tudott és hallott a kinai melanim mérget tartalmazó élelmiszeranyagokról.Nagy felelőtlenség
  ez a CORA áruház részéről, ezért legalább tíz milliós büntetést megérdemelnének.E nélkül továbbra is
  gátlástalanul fognak mindent a polcra kihelyezni és a vevők teljes bizonytalanságban vannak amikor
  vásárolnak, hogy milyen termékek kerültek kihelyezésre.Komoly büntetés nélkül nincs visszatartó
  hatás!!”
 • 90. SP 2009. február 22. 17:37
  „88. hozzászólás Sandwitch 2009.02.22. 16:04
  """"""Egyébként kíváncsian szemlélem a Magyar gazdakörök szövetségének kezdeményezését a szociális bolthálózatról. Közvetlenül magyar termelőktől veszik az árut a nagykereskedők kihagyásával és minden kb. 30%-kal olcsóbb mint a szupermarketekben. Egyre több ilyen üzlet megnyitását tervezik országszerte. Csak egyet kívánok nekik: HAJRÁ!!!""""""""""""""

  Így igaz, láttam a riportot a tv-ben.
  Az a baj, hogy már úgy élünk itt a mi országunkban, mintha minden sivataggá vált volna. Importáljuk a mezőgazdasági termékeket. Teljes disszonancia és eszetlenség.”
 • 89. spann 2009. február 22. 16:10
  „Szerintem világosan leírtam, hogy nyilván mndenképpen van szükség importra.
  Van szükség, de amit mi magunk elő tudunk állítani, azt igenis állítsuk elő a gyárainkban termeljük ki a földeken, stb... Csak kereskedelemből nem lehet megélni, akkor teljesen kivagyunk téve a környező országoknak, mint jelenleg is, viszont ha van termelésünk, nem omlunk össze, ha egy fő importőrünk összeomlik, nyilvánvaló, hogy vannak dolgok amiket egyszerüen nem tudunk előállítani. Szerintem nem lényeges, hogy Horvátország most lett nem olyan régen, a lényeg, hogy hogyan fejlődnek, fele annyiból építettek 2x annyi autópályát 6 kilométeres alagutakkal, ami minálunk az alföldön mey, úgy, hogy kb egy egyenes vonallal összekötöd Budapestet meg Szegedet, na hogy csinálták?
  Egyszerűen a hozzááláson múlt, nem mindenki eltett magának, hanem beleadott a közösbe.(jó ez nagyon utopisztikus, de leegyszerűsítve így van)
  A lényeg a hozzááállás és te azzal, hogy mindenkit leugatsz meg mindent jobban tudsz, baszottul nem segítesz semmin.
  Ja és igenis legyenek magyar zenék a rádióban!!! És ne olyan amitől a nyál folyik a hangfalon ki.”
 • 88. Sandwitch 2009. február 22. 16:04
  „Jelenet a Contact c. filmből: Jodie Fostert kigolyózzák az űrutazásból, mert nem hisz Istenben, és ezt őszintén el is mondta. A nyertes fickó, aki utazni fog fennen hangoztatta, hogy mennyire a földi embereket és Istent képviseli majd az űrben. Majd az indulás előtt bocsánatot kért Jodie Fostertől, mondván: Sajnálom Ellie, tudom, hogy nem volt igazságos a döntés, de ilyen a világ, amiben élünk. Mire Jodie Foster válasza: Tényleg??? Én azt hiszem, hogy a világ körülöttünk olyan, amilyenné mi magunk tesszük.

  Szóval, elég baromság tényként tudomásul venni, hogy azt kell elfogadnunk, amit elvárnak tőlünk. Igenis tessék magyar árut venni. Mi a francot keres kínai tej a magyar boltban? A világ egyik legjobb mezőgazdasági adottságaival rendelkező ország vagyunk, de az EU elvárásai miatt, bizonyos érdekelt körök lobbija miatt tönkretették a magyar mezőgazdaságot. Nem azért vesz a magyar külföldit, mert az olcsóbb. Hanem azért, mert a magyart drágává tették. Egy magyar tejtermelőtől jelenleg 48Ft-ért veszik meg a tiszta tehéntej literjét. Ebből csinálnak vagy 5 liter pancsot a feldolgozóban, ki lehet számolni, mennyi a haszon. A magyar termék a nagykereskedőktől drága.
  Egyébként kíváncsian szemlélem a Magyar gazdakörök szövetségének kezdeményezését a szociális bolthálózatról. Közvetlenül magyar termelőktől veszik az árut a nagykereskedők kihagyásával és minden kb. 30%-kal olcsóbb mint a szupermarketekben. Egyre több ilyen üzlet megnyitását tervezik országszerte. Csak egyet kívánok nekik: HAJRÁ!!!”
 • 87. 9-es 2009. február 22. 15:26
  „Gratulálok flex bácsinak!
  Nagyon okos provokátor,ősi módszereket alkalmaz,biztos Moszkvában tanulta...
  Kívánom Neked,legyél boldog a kínai termékeiddel,fogyaszd őket jó egészségben 110 éves korodig!
  DE ne itt,ne ebben az országban!
  Főnököd megmondta,akinek nem tetszik lehet elmenni!
  Kuba,É-Korea,Venezuela,ez mind vár!
  Hagyj minket itt,elvagyunk mi ebben a kis országban,esszük az árpádsávos kolbászt,jó trikoloros kenyérrel,isszuk rá a pancsolt ocsó bort,de legalább MAGYAR-ként halunk meg!
  Te meg írd meg a végrendeletedben,hogy az Internacionálét kéred a temetéseden lejátszani!
  Csak kihoztad belőlem is az állatot,gondolom ez volt a célod....”
 • 86. flexsnake 2009. február 22. 14:34
  „CArtman Lmélet aki titkoltan fajgyűlölő :D”
 • 85. SP 2009. február 22. 13:52
  „"""Ki is osztom és alsóbbrendűnek tekintem mind aki nem képes európai modorra."""
  Fajelmélet? - a bajuszos piktor forog a sírjában.”
 • 84. flexsnake 2009. február 22. 13:48
  „78. hozzászólás spann 2009.02.22. 13:35
  Ha nem gyújtok fel székházakat, nem tüntetek meg cigányozom és zsidózom akkor meg jófej leszek? Kösz, inkább nem.
  Az a baj hogy azt hiszed majd jobb lesz.Ki kell hogy ábrándítsalak: ennél sokkal szarabb lesz. Az ilyen hozzáállás miatt.”
 • 83. flexsnake 2009. február 22. 13:46
  „Eddig sem vettem volna.
  Te jöttél azzal hogy minek behozni. Azért mert igény van rá mert olcsó. Ha olcsó valami azt veszi a magyar meg az akcijósat. Sajna erre telik.”
 • 82. SP 2009. február 22. 13:45
  „78. hozzászólás spann 2009.02.22. 13:35
  :) :) :)
  Ne erőlködj az agyában a kerekek szögletesek.”
 • 81. flexsnake 2009. február 22. 13:44
  „Én nem szeretném hogy szar magyar zenék legyenek a tévében, és nem szeretném ha telebasznák a polcot se drága szarral.
  Horvátország tegnap készült magyarország cseppet régebbi.
  Ha példát akarsz hozni akkor nézd meg új-zélandot vagy grönlandot, de ha csak pár lépst teszel mondjuk ausztriába, ott is jobb mint itt. És nincsennek elélvezve a saját termékeiktől. Magyarországon nem csinálhatod meg hogy kiszorítod a külföldit egy-egy cikből mert azzal kereskedelmi egyezményeket szegnél meg.
  Hogyan írnák már máskép mikor itt hazaárulózik az egyik a másik telefloodolja az összes cikk alját hogy az illető cigány-e...
  Hát ezekkel én szépen nem beszélek, ha ott lennék mellette olyat csapnék a szájára hogy a fogai átszakítanák az agytörzsét.Ha nem tetszik amit írok akkor ne olvasd. Ki is osztom és alsóbbrendűnek tekintem mind aki nem képes európai modorra. Aki csak cigányozik meg azt hiszi csabakirályfi meg a turulmadár az egyetlen világvallás.
  Kérdezd meg miért utálják mindenhol a magyarokat. Mert ezek léteznek egy levegőt szívnak velünk. Na megyek aztán hányok egy jót így kaja után hogy el ne hízzak :D”
 • 80. SP 2009. február 22. 13:41
  „""""""Én mondjuk nem vennék élelmiszerből kínait."""""
  Egyed most már, ha ennyit veszekedtél érte.
  Tudom most kínai pofa van a személyi igazolványodban.”
 • 79. flexsnake 2009. február 22. 13:36
  „német billentyőzetem van. Mikor az üzletben megkérdezte az eladó hogy melyiket kérem, magyart-e vagy németet egyből rámondtam hogy mindegy csakl magyart ne. most a del az entf meg van einfg meg bild és ende rollen, druck s-abf és már majdnem beszélek németül is :)”
 • 78. spann 2009. február 22. 13:35
  „Flexsnake!
  Az a kurvanagy bajod neked, hogy teljesen elfogadod, azt ami itt van, sőt nem is, hogy elfogadod, de még véded is gyakorlatilag...
  Nem kell olyan messzire menni, mondjuk Horvátországba, hogy megnézd, hogy működik ez úgy is, ha a boltba a saját terméked van, amiben csak lehetséges, mert nyilvánvalóan van amiben importra szorulnak. De ha bemész egy boltba horvát terméken kívűl nem nagyon kapsz mást, ami nagyon helyes, sőt ha bekapcsolod a rádiót, akkor nem ez a nyugati moslék megy, hanem a saját zenéjük, és tudod mit, kurvajól csinálják, fejlődnek és nagyon összetartóak. Nálunk még törekvés sincs arra, hogy amiben lehet saját termékeink legyenek, nincsenek is már gyáraink mezőgazdaságunk, semmi... Hidd el, nem lenne drágább, sőt visszaforogva a pénz és erősítené a piacot. Példát kellene vennünk a horvátokról és nem anyázni, azt aki szélsőjobboldali és esetleg látja, csak nem jól fogalmazza meg.
  Személyes: Mellesleg kurvára visszavehetnél az arcodból, mert úgy szólsz minden hozzászólóhoz, mintha te szartad volna a spanyolviaszt. Lekéne szállnod a földre és elgondolkodnod, hogy akiket leugatsz megalázó stílusban valószínűleg nem rossz ember.
  Sajnálom, ha tiszteletlen voltam, mert valószínűleg jóval idősebb vagy nálam, de nem birtam tovább nézni, az ostoba mocskolódásaidat.”
 • 77. flexsnake 2009. február 22. 13:33
  „Én mondjuk nem vennék élelmiszerből kínait. De mást simán el tudok képzelni.
  Egyszer láttam kínai dobozos kólát nem mertem belekóstolni mert a kínai amikor itta még a szeme sem látszott úgy hunyorított tőle :D
  Mikor Magyarországon megjelent a teszkó a csíkos dolgaival ,versenyeztünk ki tud minél nagyobb hülyeséget mondani amit lehetne csíkos gazdaságosban gyártani. Volt ott mobiltelefon meg sör is és a sört a szemetek megcsinálták, pedig az én ötletem volt. Az meg cseh vagy szlovák sör.”
 • 76. SP 2009. február 22. 13:32
  „:) :)”
 • 75. flexsnake 2009. február 22. 13:27
  „Törvény tiltja a nemzetközi kereskedelmet? Nem. Akkor miről beszélsz?
  Fogd már fől hogy minden ország kereskedik. Még az a szerencsétlen afrikai ország is ahol az elnök mezítláb jár és az egész főfaluban 2 autó van benzin meg nincs. Még ők is. Nem azért szar a gazdaság mert kereskedünk nem azért mert kiviszünk vagy behozunk. Azért szar mert képtelen a magyar felfogni hogy a kommunizmus lehúzta a rolót. Eltűnt a biztonság látszata. Hirtelen mindenkinek felelnie kell magáért. A paraszt fogja a traktorját és beáll a parlament elé hogy adjanak neki támogatást, emeljék az áraikat, miközben ugyanúgy önellátóknak kellene lenniük mint mondjuk a kőműveseknek. Na azok szerinted beállnak tüntetni ? Vagy a festő aki télen nem dolgozik mert nincs munka, kap állami támogatást mivel idénymunka mint a mezőgazdaság? Nem!
  El kellene már felejteni hogy közpénzből a parasztokba nyomják a pénzt. Mert az a paraszt amelyik állami támogatást kap az neked akarja eladni a méregdrága zöldségét és jár a pofája hogy alacsony a felvásárlási ár. Miközben a kutya nem kényszeríti hogy parasztkodjon.”
94 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hogy megy át a bicikli a sztrádán?

Mórahalom - Közel félmilliárd forintos pályázati forrásból, összefogva épít kerékpárutat a bajai út mellett Mórahalom, Ásotthalom és Domaszék. Tovább olvasom