Délmagyar logó

2017. 11. 21. kedd - Olivér 1°C | 8°C Még több cikk.

Mérlegen az M5-ös autópálya

Szeged - Hat település vállalkozóit hátrányosan érinti ugyan az átmenő forgalom csökkenése, ugyanakkor új pénzforrást, s persze új befektetőket is hozott az M5-ös autópálya. Adótitokra hivatkozva a polgármesterek többsége visszatartotta az információt, de a nagyságrendről sokat elárul: például Balástya bevételét évi 37 millió forinttal hizlalja a sztráda.
– A sztráda az építése óta folyamatos és jelentős bevételt jelent Csengelének: először az útépítők, azt követően az autópálya fenntartói fizetnek iparűzési adót – hallottuk a község polgármesterétől. Sánta Ferenc – a költségvetés részleteit nem akarván dobra verni – csak annyit árult el, hogy ez a „sok millió forint az iparűzési adó jelentős része". A bevételnek örülnek ugyan, de még elégedettebbek lennének, ha a falu melletti autópályás pihenőnél le- és felhajtó is épülne.

Az átmenő forgalom csökkenése miatt sokféle kisteleki vállalkozás bevétele, így az önkormányzati kasszába befizetett adójának mértéke is csökkent. Ezt mintegy ellensúlyozza a sztráda üzemeltetőjétől érkező, tízmilliós nagyságrendű iparűzési adó – véli Nagy Sándor. A kisváros polgármestere szerint rajtuk is múlik, milyen mértékben, de hosszú távon mindenképpen hasznot hoz a sztráda. Kisteleken egy nyomdaipari vállalkozás képében megjelent az első betelepülő.

Az autópálya-adóval jól járt Balástya.
Fotó: Segesvári Csaba

– A vendéglátással foglalkozó vállalkozások forgalma 30 százalékra esett vissza, így csökkent befizetett adójuk is – magyarázta Ujvári László, Balástya első embere. Ugyanakkor az a tapasztalatuk, hogy – talán a szíves vendéglátásnak köszönhetően – az utóbbi időben nőtt az autópályáról erre kanyarodó, illetve a „régi 5-ösön" közlekedő járművek száma.

Az M5-ös autópálya Csongrád megyei 50 kilométeres szakaszán hat településnek iparűzési adót fizet az AKA Alföld Koncessziós Autópálya Zrt. A cég sajtószóvivője, Garai Valéria elmondta: az árbevételből levont üzemeltetési díj az adóalap. Ebből az összegből olyan arányban részesül Csengele, Kistelek, Balástya, Szatymaz, Szeged és Röszke, amilyen arányban közigazgatási területüket érinti a sztráda.

Röszkének az átkelő is hoz

– Erősíti a térséget ez az infrastrukturális fejlesztés. Ugyanakkor a község külterületét két részre szakította, megváltoztatta a közlekedési viszonyokat – összegzett Borbásné Márki Márta. Röszke polgármestere közölte: évi 3-4 millió forint sztrádás adóbevételüket növeli a határátkelő forgalma után az önkormányzatnak járó összeg.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Véletlenül találtak egymásra az egykori tejtestvérek

Szeged - Sok gyermeknek lehet tejtestvére, de ennek a kapcsolatnak általában nem tulajdonítunk nagy jelentőséget. Van, aki nem is tudja, csecsemőkorában kivel osztotta meg az anyatejet. Tovább olvasom