Délmagyar logó

2017. 01. 20. péntek - Fábián, Sebestyén -9°C | 0°C Még több cikk.

Mérni is tudni kell

Szeged - Gyorsan mérő műszerek nagy adatmennyiségét segít értelmezni a kemometria. A kémiai mérés fiatal, a 70-es évek óta létező tudományáról a fiatal szegedi professzort, Rajkó Róbertet kérdeztük.

Véralkohol-vizsgálat indította el a pályáján Rajkó Róbertet. A szegedi egyetem végzős vegyészeként, a nyolcvanas évek végén a bűnügyi kutatóintézet megbízásából ellenőrizte a klinikai méréseket. Így ismerkedett meg az akkor még zsenge határtudománnyal, a kémiai mérések elemzésével, vagyis a kemometriával. Máig a kémia és a matematika határterületén dolgozik: az immár az SZTE Mérnök Kari Folyamatmérnöki Intézete 48 éves professzora – többek között – spektroszkópiai adatok értékelésével foglalkozik.

– A gyógyszeriparban, a klinikai vizsgálatokban specifikus módszerek terjedtek el. Ezek kifejlesztése drága, és sokba kerül a méréshez használható minta előkészítése is. Az eredmény: a rendkívül pontos adat például a vérben az oxigén vagy az alkohol szintjének meghatározásakor. Az ennyire specifikus feladathoz nem szükséges a kemometria. Ellenben nélkülözhetetlen a különböző anyagok mennyiségi és minőségi elemzésével foglalkozó analitikai kémia mérési eredményeinek elemzéséhez. Már csak azért is, mert az e területen használt mérőkészülékek nem specifikusak. Például a diódasoros detektor egy-egy mintáról egy-egy spektrumot képes fölvenni. Ezek a vizsgálatok nagyon gyorsan elvégezhetők, sok esetben nincs szükség minta-előkészítésre sem, és rengeteg adatot eredményeznek. Ezekből kemometriai módszerekkel tudjuk kiemelni a kémiai információt, vagyis hogy mennyi és milyen anyag található a vizsgált mintában – jellemzi kedves tudományterületét, a kemometriát Rajkó Róbert.

Rajkó Róbert specialitása a Borgen-ábrák. Fotó: Schmidt Andrea
Rajkó Róbert specialitása a Borgen-ábrák.
Fotó: Schmidt Andrea

Különböző minták összetételének meghatározásához, az összetevők azonosításához, így például különböző klinikai gyógyszeripari, környezetvédelmi mérésekhez, anyagvizsgálathoz használják a kemometriát. Például a spektroszkóppal, vagyis a fény szétbontására szolgáló készülékkel, vagy mondjuk Ph-mérővel gyűjtött adatok értékelését kemometriai módszerekkel végzik. Ilyen ismeretekkel úgy lehet kísérletet megtervezni, hogy a kemometriai módszerekhez illeszkedő adatsorokat kapjon a kutató. Mert mérni tudni kell.

– Felhasználóként sokan alkalmazzák a kemometriai módszereket, de kevesen vagyunk, akik fejlesztünk is, alapkutatást végezve. Ez utóbbi esetben szimulációkkal dolgozva arra keressük a választ, hogy a társadalomtudományi és matematikai módszereket hogyan tudnánk felhasználni, illetve módosítani, továbbfejleszteni, hogy segítségükkel kémiai mérési adatokat tudjunk értékelni. A kemometriai módszereket elemezve új analitikai módszereket tudunk kikísérletezni – magyarázza munkáját a fiatal professzor. Egy új kemometriai módszer a régi adatokat újra értelmezheti, ezáltal új tudományos eredményt hozhat. Hiszen értékelés nélkül nincs értéke az adatnak.

Borgen-ábrák

– Felderítő alapkutatásokat is végeztünk az úgynevezett görbeillesztés nélküli komponens profilkinyerés területén. 3 komponensű rendszerekre az úgynevezett Borgen-ábrák rajzolását valósítottuk meg számítógépes geometriai módszerekkel. Illetve: a dualitás általános érvényű bizonyítása után ezen elv alkalmazásával egyszerűsítettük az algoritmusunkat – hoz példát eredményeire Rajkó Róbert. – Analitikus módszerrel jelenleg a világon egyedül ezzel a programmal lehet a Borgen-ábrákat megrajzolni. Egy bilineáris modell általában nem képes egyértelmű megoldást nyújtani, a megoldáshalmaz felderítésére a forgatási szabadság mértékét kell megadni. Borgen-ábra módszerünkkel erre a kérdésre is megnyugtató válaszokat tudtunk adni.

Hetedik dimenzió?

Sok komponensből álló mintát eredményez például a gének feltérképezése, a biológiai rendszerek vizsgálata, így nagyon sok jel és hatalmas adattömbök keletkeznek. Ezeket az adathalmazokat – a valóságtól elvonatkoztatva – elképzelni 6–7 dimenzióban lehet.

Alapító atyák

A 70-es években alakult ki a kemometria. 3 vegyészt sorolnak az alapító atyák közé: az amerikai B. R. Kowalski, a belga D. L. Massart, valamint a svéd S. Wold. Az utóbbi találta ki a kémiához és a számítástechnikához is kötődő új tudományág nevét, a kemometriát.

Olvasóink írták

 • 2. allegro 2013. február 11. 13:07
  „Szerintem simán felhasználható a pénzügyek CAMP modellje is ide...
  Nem meglepő a különböző tudományágak módszereinek alkalmazása, átértelmezése: én minőségbiztosítás gyorsmódszerét adaptáltam a társadalomtudományok területére úgy 4 évvel ezelőtt.
  Most már azt is látom, a befektetési portfolió elemzés is összevethető a kemometria fent leírt profilkinyerésre alkalmazott módszerével. :)

  Ez éppen olyan mint a nyelvhasználat: van viszonylag kevés számú ige, amely végtelen számú tárgyat képes összekötni..egy kis absztrakciós és logikai készség kell az elvontabb tudományokban is alkalmazhatóságuk megértésére, leírására, és azután fejlesztésére.
  Olyan mint menedzselni egy vállalatot vagy egy oktatási intézményt...nem mindegy? Persze: nem. De alapvelvek, azonos - hasonló piaci, jogszabályi környezet van mindegyiknél. Vagy csak egy kisvállalatot és egy nagyvállalatot vegyünk...Még gazdasági mutatóik is hasonlóak lehetnek. Még az iparágra is jellemző béták vannak ugye..

  Úgy mint leképezve a gyakorlati szintre, egy vegyi anyagnak is törvényszerű kapcsolódásai, lehetőségei és határai vannak.”
 • 1. novaklaszlo56 2011. április 17. 01:42
  „A matematika rendben, azt értem. De hogy társadalom-tudományi módszerek módosítása és továbbfejlesztése kémiai mérésekhez..., hm, bevallom, ez kicsit meglepő gondolat. Sebaj, nem vagyok sem vegyész, sem matematikus, szóval nem tragédia, ha egy ilyen rövidke tudósításból nem világos a módszerek transzformációja. De mivel a világon minden mindennel összefügg, miért is ne? :)”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szegedi trolitender: feljelentést tett az NFÜ

A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség a trolibeszerzésre vonatkozó tenderrel kapcsolatban feljelentést tett ismeretlen tettes ellen a Nemzeti Nyomozó Irodánál. Tovább olvasom