Délmagyar logó

2016. 12. 10. szombat - Judit 0°C | 9°C

Mérőszalaggal járnak a tisztiorvosok

Szeged - Egyeztetni szeretne a dohányzóhelyek kijelöléséről a klinikákkal a megyei tisztiorvosi szolgálat. Áprilisig az új szabályok alapján nem büntetnek, de továbbra is kiszabhatnak bírságot például azért, ha egy étterem dohányzó részében nem működik elszívó.
Januártól szinte minden zárt légterű helyen – kivéve mondjuk a  pszichiátriai intézetben a pszichiátriai betegek számára – tilos a dohányzás. A tilalom betartását a Népegészségügyi Szakigazgatási Szerv (korábbi nevén ÁNTSZ) ellenőrzi, az egészségvédelmi bírságot is ez a szerv szabja ki. A bírságolás három hónap türelmi idő után kezdődik.

– Összesen 122 munkatársunk van, de ebből például 45-en laborosok, ők nem fognak kijárni. Ellenőrzésre az egész megyében 60–65 emberünk van – mondta Tombácz Zsuzsanna megyei tiszti főorvos, aki közölte, jövő hét elejére összehívnak egy munkaértekezletet, ahol megbeszélik kollégáikkal a szempontokat. Az országos tiszti főorvostól kapott jegyzőkönyv alapján dolgoznak majd, amit egyébként előzetesen véleményezhettek.

Tombácz Zsuzsanna elmondta, külön egyeztetést kezdeményeznek az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ elnökével, Pál Attilával és a klinikák vezetőivel. A törvény ugyanis a kórházakkal nagyon szigorú: nem lehet dohányzóhelyet kijelölni az intézmény kerítésén belül. A szegedi klinikaparkok nagy kiterjedésűek, az pedig elég nehezen kivitelezhető, hogy például egy dohányzó nővér a Tisza-partra járjon ki cigarettázni. Ugyanez a helyzet a nehezen mozgó betegekkel is.
– Az új törvény keretein belül megbeszéljük, ki mit tud elképzelni. A törvény elég szigorú, de nem akarunk lehetetlent követelni. Az egészség védelme fontos, de meg kell beszélni ezt az intézményekkel. Nem akarunk rájuk rontani – mondta a megyei tiszti főorvos.
Tombácz Zsuzsanna emlékeztetett: igaz, hogy az év első három hónapjában nem büntetnek az új jogszabály alapján, de a nemdohányzók védelméről szóló 1999-es törvény alapján igen. Vagyis 3 hónapig továbbra is kiszabhatnak bírságot például azért, ha egy étterem dohányzó részében nem működik elszívó.

Büntetés
A bírságolás 2012 áprilisában kezdődik. Magánszemélyek esetében 50 ezer forintig, intézmények esetében 2,5 millió forintig terjedhet a bírság.
A kérdésre, hogy mérőszalaggal mérik-e meg, hogy a vendéglátóhelyek valóban a bejárattól legalább 5 méterre jelölik-e a ki a dohányzóhelyet, közölte: a törvény szerint ha az 5 méteres távolságot nem lehet tartani, akkor ez közelebb is kijelölhető. De egyébként igen: le fogják mérni.

A tisztiorvosi szolgálat januárban, februárban és márciusban fokozottan ellenőrzi a jogszabály betartását, áprilistól pedig visszaellenőriz, vagyis újra elmennek azokra a helyekre, ahol valamit nem találtak rendben.
Az ellenőrizendő listán a munkahelyek is szerepelnek. Tombácz Zsuzsanna ezzel kapcsolatban közölte: az egészségügyi intézményekben eddig is kellett vizsgálatokat tartaniuk, ezért ez nem igazán jelent pluszmunkát. De például az éttermek egyébként az állategészségügy hatáskörébe tartoznak.

Olvasóink írták

48 hozzászólás
 • 48. Agáta 2012. január 07. 18:00
  „Csatlakozom azokhoz, akik a buszmegállókban és pályaudvarokon, végállomásoknál való dohányzás ellenőrzését kérik. A jogszabályban benne van, hogy mindenhová ki kell tenni a dohányozni tilos jelzést. Budapesten már tavaly magyarul és angolul minden megállóban láttam a tiltást. Szerintem egyszerűbb felfesteni a nemzetközi jelet - és olcsóbb is, na meg nem lehet lelopni, mint a fém táblát. Itt Szegeden már 2,5 éve helyi rendelet tiltja a dohányzást a megállókban (30 ezerig lehetett volna büntetni, ha valaki megtette volna, de ilyenről nem hallottam). A dohányosoknak eszük ágában sem volt betartani. Volt, hogy rá szóltam arra, aki az orrom alá fújta és azt mondta, hogy nincs is ilyen rendelet. Addig, amíg nincs valamilyen formában kiírva - és nem büntetik meg a szabályszegőket -, nem is fogják a szabályt betartani.”
 • 47. anuvuk 2012. január 05. 19:01
  „Az olvasatokból látom, a mérőszalagosoknak lesz munkája bőven!
  Az "önkéntes" bevételeket meg ne felejtsék beszedni, a dohányosok jó szívét, ne utasítják vissza:)))))”
 • 46. sousse 2012. január 05. 13:06
  „Én még emlékszem arra mikor a TV stáb lebuktatta a parlamentben dohányzó honatyánkat gyorsan ki is tiltotta őket Szili Katinka,nem dohányosoknak pedig azt ajánlom hogy a piros lámpánál álljanak sokáig és szívják a kipufogógázt szédülésig most melyik károsabb az egészségre?”
 • 45. Queenmargareth 2012. január 05. 12:32
  „44. nem lehet, hogy kaszinóvá nyilvánították a kávézót?
  Sajnos nem. Én voltam és nem lehetett rágyújtani.Úgyhogy most már jóillatú a Tesco, nyugodtan vásárolhatsz reggel 5-kor, viszont a halas részlegnél vigyázz, szaga van és a hűtőknél hideg:) így már teljesen a kényelmedhez áll a hely?”
 • 44. Hibiszkusz 2012. január 05. 12:19
  „Nem dohányzom és utálom a cigi füstöt! Undoritó, amikor egy dohánytól bűzlő ember felszáll a buszra , még a ruhájából is árad a bűz!!! Vagy pl. a Tesco kávézója,ma reggel a belső asztalnál vigan füstölögve kávézott 3 személy.A többi asztalról természetesen összeszedték a hamutálakat. A buszállomásokon lsd. Mars tér ,Hont Ferenc utcai végállomás , szintén kora reggel már 5 órakor fújják a füstöt.Ide miért nem jönnek a T. Köjálosok ellenőrizni?Nekünk NEMDOHÁNYZÓKNAK nagyon kellemetlen amikor mellettünk fújják a füstöt!És abban azt hiszem sokan egyetértünk, hogy inkább a parfümtől illatozzon egy nő, mint a cigitól bűzölögjön( qrumpli 37.)”
 • 43. klj-54 2012. január 05. 11:00
  „Naszóval ez a törvény csak egy azon az úton aminek a végét a koncentrációs táborban és a gázkamrában látom!
  Pont olyan mint amikor a részeg kamionos hallgatja a rádiót, hogy egy őrült szembe megy az autópályán, és közben mormogja:
  Egy ?
  Mind!
  Hitvány, hazug, álságos a világunk ahol egy két <moderálva> az egész világot próbálja mozgatni!”
 • 42. Queenmargareth 2012. január 05. 10:55
  „Azért én megkérdezem, hogyan oldják meg, hogy a pszichiátrián csak a beteg dohányozhasson???????
  mivel bizonyítják???
  És, ha valaki 5 m-en belül gyújt rá, de közben elsétál tízméternyire, büntetik az első slukkért?Szintén, hogyan bizonyítják be???Fényképek, kamerák útján? Ez az új munkahelyteremtés?”
 • 41. deszkás 2012. január 05. 10:23
  „ZSANETTA ! ( 38 hsz ) Nálam meg a nők! ( a másodrendűek) Na milyen elolvasni? Vagy hozzam a mohamedán vallás e tételeit? De vigasztalóul egy vicc: miért megy a sivatagban a mohamedán hagyomány szerint mindig hátul kullogó nő elől? Mert elaknásitották.”
 • 40. Vandorr 2012. január 05. 09:32
  „Szeretném, ha az orvosi szobákban ezentúl is lehetne dohányozni. A nehezen mozgó betegeknek is!”
 • 39. la-za 2012. január 05. 09:25
  „38. Zsanetta 2012.01.05. 08:05

  Szívesen elolvasnám azt a tanulmányt...feltéve, hogy tényleg van ilyen.... :)

  Nem is értem, hogy állásinterjún mi alapján kérdezheted meg, hogy valaki dohányzik-e vagy sem? Hogyan ellenőrzöd, ha azt mondja, hogy nem dohányzik? Ez ugyanolyan diszkriminatív, mint a nemi megkülönböztetés vagy hogy vannak olyan cégek, akik nem vesznek fel kisgyerekes nőket, mert sokat fognak hiányozni a gyerek betegségei miatt, de nem vesznek fel gyermektelent sem, mert majd úgyis akar később gyereket....”
 • 38. Zsanetta 2012. január 05. 08:05
  „30.
  Nálam aki dohányzik, másodrendű! 20 éve középvezetőként dolgozok és amikor állást hirdet(t)ünk, akkor mindig csak olyat vettem fel, aki nem dohányzik!
  Azon kívül, hogy szennyezik a levegőt, a 8 óra munkából egy csomó időt cigizésre fordítanak! Vagyis a nem dohányzókat károsítják meg. Ha meg nem tudnak rágyújtani, az is a munka rovására megy, mert reszketnek, mikor kerül már cigi a szájukba! Ezt tapasztalatból írom!
  Egyébként én nem iszok, nem dohányzok és nem kávézok! A 8 órás munkaidőmet intenzív melóval töltöm!
  Az állami bevételt meg hagyjuk. Majd találnak máshonnan bevételt. A sok tüdőbeteg kezelése többe kerül, mint a cigin beszedett haszon.
  32.
  A tömegközlekedést meg hagyjuk! Olvasd el Bartha expm. hozzászólását. Nálunk biztos jobban ért a témához. Azt mondja, egy tanulmány szerint 1 milliósnál kisebb városban nem érdemes kötött pályás közlekedést csinálni! Szegeden hányan is élünk?
  Szép napot!”
 • 37. qrumpli 2012. január 05. 04:48
  „Még ki kéne valami baromságot találni amitől talpra áll az ország
  Félreértés ne legyen kb. 50 évig dohányoztam -leszoktam és nem zavar ,ha mellettem bagóznak.
  Talán ha pacsuliadót is kivetnének!!!
  Némely"hölgy" mikor elhúz mellettem olyan mint egy tüdőlövés.Az megköhögtet.”
 • 36. Olvasóka 2012. január 04. 23:43
  „És még valami: ha a vendég mégis rágyújt, mit csináljon a pultos? Hívjon rendőrt? Öntsön a cigire vizet? Verekedjen? Kérjen telefonos segítséget?:)”
 • 35. rodnás 2012. január 04. 23:28
  „Tisztelt Köjálosok!
  Arra kérnénk önöket, hogy mérőszalaggal jöjjenek el Rókusra és mérjék meg az Arany J. iskola és az Unicum büfé (kocsma) közötti távolságot! (min. 500 m-nek kellene lennie!!)”
 • 34. Olvasóka 2012. január 04. 23:16
  „Miért nem dönthettek az étterem/kocsma tulajdonosok, hogy dohányzó, vagy nemdohányzó helyet akarnak-e üzemeltetni? Óriás betűvel, táblával lehetne jelezni a bejáratnál, hogy DOHÁNYZÓ HELY, én meg vendégként eldönthetném, hogy betérek-e, vagy füstmentes helyet keresek. Ennyi.”
 • 33. la-za 2012. január 04. 23:05
  „Most jutott eszembe: péntek-szombat esténként a rendőrök nem mennek majd tömeget oszlatni a kocsmák előtt dohányzó tömegekhez....? :D”
 • 32. la-za 2012. január 04. 23:04
  „Zsanetta!

  Minden dohányost száműznél, mert károsítják "szegény bolygónkat", ellenben más fórumokon a közösségi közlekedés ellen kampányolsz, mert elveszik a helyet az autóktól..... Ez csak nekem fura vagy másnak is...???”
 • 31. Füvesember 2012. január 04. 22:13
  „Szinte látom az ellenőrzésben meg a méricskélésben elcsigázott ÁNTSZ-eseket, ahogy a jól végzett munka biztos tudatában megfáradva rágyújtanak egy jó cigire...
  Komolyan mondom, ennyi generálbaromság láttán már kezd nikotinéhségem lenni.... :O)
  Siralmas!”
 • 30. tom_peris 2012. január 04. 21:34
  „29. Zsanetta 2012.01.04. 21:13

  1. ha nincsenek dohányosok akik finanszirozzák a jövedéki adójukkal a költségvetés butaságait akkor 1 hónap alatt bedőlne a költségvetés

  2. nem csak a nemdohányosoknak vannak jogaik... nem érzem hogy az hogy valaki nem dohányzik feljogosítana bárkit is arra hogy másodrendű megvetendő, másodrendű embernek bélyegezzen meg egy dohányost... (holnap a fekete hajúak, holnapután a 165 centi alattiak, azután meg kik? lesznek azok akit üldözni kell?)”
 • 29. Zsanetta 2012. január 04. 21:13
  „Az összes dohányost egy másik bolygóra kellene elűzni! Ne a kis Földünk levegőjét rontsák! Mindenhol tiltsák be a dohányzást!”
48 hozzászólás
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

SZTE, a zöld egyetem

Szeged - A University of Indonesia indította el az UI Green Metric Ranking of World Universities… Tovább olvasom