Délmagyar logó

2016. 12. 05. hétfő - Vilma -6°C | 4°C

Mesevár és csodaszarvas, sapka, sál és giccsparádé: irány a karácsonyi vásár!

Mesevár és csodaszarvas, sapka, sál és giccsparádé: irány a karácsonyi vásár!
Szeged - A hangulatos Dóm téren a kisgyermekes családok, a Széchenyi téren a vásárfiát keresők érezhetik jól magukat a december 24-éig tartó karácsonyi vásáron. Mindkét helyszínen rengetegen fordultak meg az első hétvégén.
Kora esti programok

A Széchenyi téri Angyalvárban ma 18.30 és 19.30 között Pappné Mészáros Ágnes olvas mesét. A Dóm téri mesés kastélyban 18 órától 19.30-ig karácsonyi zsonglőrsulit tartanak a Zsonglőr Eszköztár Fejlesztő Csoport segítségével.
– Láttam teákat és fűszereket, meg hűtőmágneseket. Most kézműves dolgokat készítünk: kokárdaszínű, piros-fehér-zöld angyalkát, gyöngyökből szívecskét – mutatta a Dóm téri mesés kastélyban a hamarosan nyolcéves Kovács Albert. A kisfiú édesanyjával látogatott ki a karácsonyi vásárba, aki elárulta, Albert kedvence a kürtőskalács, ami nélkül biztos nem mennek haza.

A pénteken látványos felvonulással megnyílt karácsonyi vásár két helyszínen, a Széchenyi és a Dóm téren várja a látogatókat december 24-én, szombaton délig. A Dóm téren a mesés kastély mellett található a szalmalabirintus, ezek körül pedig kézművesek és vendéglátósok faházai sorakoznak. A budapesti fazekas, Tarr Olivér standjánál egyedi, kézzel készült kerámia malacperselyek kínálták magukat. A művész elárulta, a legnagyobb, 25 ezer forintos perselybe pontosan két és fél millió forint fér el kétszázasokban. Tamási István és felesége 28 éves lányuknak vásároltak egy kisebb, átlagos méretű perselyt.
Hangulatképek a szegedi karácsonyi vásárokról. Fotó: Frank Yvette

– A Mikulás hozza a malacot. Amellett, hogy a lányunk kedvenc állata, ez enyhe célzás a takarékosságra – mondta nevetve a Szászberekről érkezett házaspár.

A Dugonics téren kisgyerekek kergetőztek a szökőkút körül, miközben sorban készültek a fényképek a karácsonyi hetek legnagyobb sztárjával, a fényárban úszó csodaszarvassal. A kellemes időjárásnak köszönhetően a Kárász utcán szombaton már kora este hömpölygött a tömeg. A Klauzál téren Goldi, a világjáró előadóművész szórakoztatta tűzzsonglőrszámokkal alkalmi közönségét.
A Dóm tér a családoké, a Széchenyi a vásárlóké. Fotó: Török János - GALÉRIA

A Széchenyi téri vásárban szinte minden második árus ugyanazt árulja. Zokni, szőrme, bőröv, sapka, illóolajok és karácsonyi díszek sora váltja egymást. A giccsparádé sem marad el, akad neonszínekben pompázó „festmény" és napelemes, körbe-körbe forgó lepke. A futballajándéktárgyakat árusító Siska János azt mondta, most még csak nézelődnek az emberek, Mikulás előtt lendül be az üzlet, majd karácsony előtt éri el a csúcsot a forgalom. A nyolcéves Csűrös Ádám Bendegúz kedvenc csapata a magyar válogatott, de szombat este egy real madridos párnahuzatot nézegetett.

A vásárok elmaradhatatlan résztvevői, a vendéglátósok idén is szép számban megtalálhatók mindkét helyszínen. A Dóm téren a pacal, a cigányos töltött káposzta és a rántott hagymakarika, a lángos és a rétes, a Széchenyi téren pedig a sült kacsacomb párolt káposztával és a hagymás vér a látogatók kedvence.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szupergyors netet, de gyorsan: Juhász Tünde felel a hatósági ügyintézésért

Tavasszal kezdik kiépíteni a szupergyors vezetékes internethálózatot az országban. A hatósági ügyek… Tovább olvasom