Délmagyar logó

2018. 01. 22. hétfő - Vince, Artúr -3°C | 3°C Még több cikk.

Messze van a védőnő

Szeged - Aláírásokat gyűjtenek a déli városrészben élő kismamák, hogy a város segítse védőnői ellátásukat.
Október 8. óta Szentmihálytelekről, Kecskéstelepről és a Vadaspark lakópark egy részéből a Szabadkai úti gyermekorvosi rendelő helyett a Rókusi körútra kell utazniuk a várandósoknak, illetve a csecsemőkkel az anyáknak. – Eddig egy negyedórás sétával egybe lehetett kötni a tanácsadást, most majdnem egy óra hosszat jöttünk – panaszolja Kovácsné Csányi Bernadett. Húsz hónapos Dani fiával a Vadaspark lakóparktól előbb a Mars térig buszoztak, majd villamospótló járattal érkeztek a Rókusi körúti új telephelyre. – Februárra várom a második babánkat, fárasztó így közlekedni, babakocsival kínlódni. A villamospálya felújítása miatt még bonyolultabb megközelíteni a Kossuth Lajos sugárút és a körút csomópontját. Nem tudom, miként oldom meg jövőre, hogy két szoptatás között ide- és hazaérjünk – tette hozzá.

Kovácsné Csányi Bernadett a Vadaspark lakóparkból közel egy óra alatt jutott el a Rókusi körúti rendelőbe a 20 hónapos Danival. Fotó: Miskolczi Róbert
Kovácsné Csányi Bernadett a Vadaspark lakóparkból közel egy óra alatt jutott el a Rókusi körúti rendelőbe a 20 hónapos Danival.
Fotó: Miskolczi Róbert

Boros Edit, aki másfél éves Zita lányával érkezett, szintén a lakóparkban él. – Egy ilyen út ezer forintba kerül. Aki gyeden, illetve gyesen van, tudja, hogy még ezt az összeget is nehéz kigazdálkodni – panaszolta.
Mindketten aláírták azt a petíciót, amelyben a lakóparkban élő csaknem ötszáz családdal együtt egy könnyebben elérhető helyszínt kérnek. Az anyukák szerint a várandós nőnek kilencszer, a baba első életévében pedig 14 alkalommal ajánlott a védőnővel konzultálni. Egyetértenek abban, hogy a kilencedik hónapban már nehéz mozogni, egy újszülött babát pedig pár hétig utcára sem visznek ki, nemhogy busszal utaztassanak.

Baloghné Fűrész Veronika, a Védőnői Szolgálat vezetője elmondta, a szolgálatot működtető egyetemmel, valamint az önkormányzattal együtt keresik a megoldást. – Már négy éve húzódott ez a költözés, mert a korábbi telephelyen csak ideiglenes működési engedélyünk volt – tájékoztatott. Ahol legalább két védőnő dolgozik – mint ebben a körzetben is –, ott munkaszobát és tanácsadó helyiséget kell biztosítani számukra. Ezt a korábbi épületben nem lehetett megvalósítani, a betegváró pedig nem alkalmas erre.

Az érintettek többsége a közelben rendelő orvoshoz viszi a gyermekét, ahová a védőnők is kijárnak. A terhes-, illetve csecsemőgondozást pedig kérésre otthon is el lehet végezni – javasolta átmeneti megoldásként a vezető védőnő.

Olvasóink írták

 • 6. Beth 2009. november 16. 09:05
  „Nekem jól jött az első babánál, hogy ott volt a védőnőm a közelben, ha valami gondom akadt, akkor pedig telefonáltam neki tanácsért.

  Ha a védőnő személyével van baj, akkor a kismamák köszönik szépen, nem kérik ezt a fajta szolgáltatást.”
 • 5. 19701230 2009. november 14. 11:10
  „engem, kifejezetten zavartak, a lehetö legrosszabbkor jöttek
  ijeszgetni akartak, alkalmatlanság érzését kelteni
  eü -t végeztem, nem volt szükségem rájuk
  de a többi barátném se rajongtak értük
  délben , neki hasalt a csengönek, mondván errejárt
  a postásbácsi , férfi léttére magától tudta , hogy ahol újszülött van , csak picit csengettünk
  JA, ÉS ORVOST AKART JÁTSZANI!!! asszonta: _megvizsgálom a babát!!! :)
  akinek kell a védönö , fogadjon dúlát!! oszt jonapot!!”
 • 4. gróf 2009. november 13. 14:52
  „http://velvet.hu/poronty/2007/10/22/a_vedonok_ideje_lejart/”
 • 3. zenga 2009. november 13. 14:32
  „Szerintem sincs sok értelme! Nekünk sikerült gyerektelen nagyon tapasztaltat kifogni. Gyorsan le is építettük, teázni nem hozzánk járjon. Úgy gondolom az vegye igénybe akinek szüksége van rá. Az meg, hogy bejelentkezés nélkül csengetnek.... az hab a tortán. Sőt, rá kellett szólnunk, hogy mosson legyen kedves kezet mielőtt a gyerekünkhöz nyúl.”
 • 2. lidocain 2009. november 13. 13:39
  „gróf! a szivemből szóltál.”
 • 1. gróf 2009. november 13. 11:40
  „Minek védőnő? Idejétmúlt. Minden lakásban van telefon, internet...és kijön megkérdezni, hogy van-e probléma...
  A magyar anyukákat <moderálva> a cigányokat meg fel sem keresik.
  Idő rablás a kismamánál, pénz rablás az adófizetőknek!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Időutazás a Délmagyarral: A Somogyi-könyvtár krónikája

1983: Ebben az évben költözött át a közművelődési palotából vadonatúj épületébe a Somogyi-könyvtár, amely 86 fővel dolgozóinak számát is növelhette. Az újság rendszeresen tudósított a munkálatokról. Tovább olvasom