Délmagyar logó

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

Mestereken bukik a szakácsképzés

Szeged - Az új szakképzési törvény szerint 2015 szeptemberétől csak olyan étterem köthet tanulószerződést, amely mesterlevéllel rendelkező szakácsot, cukrászt alkalmaz. Az iskolák aggódnak.
Több mint háromszáz tiltakozó közül Szegeden ketten írták alá a Magyar Gasztronómiai Egyesület nyilatkozatát, amelyben az új szakképzési törvény újragondolását kérik. Egyikük a Tiszavirág étterem séfje, Regdon Zsolt, a másikuk Katkó Krisztina szakács, privát séf. A szakképzési törvény értelmében 2015 szeptemberétől olyan étterem köthet csak tanulószerződést, amely mesterlevéllel rendelkező szakácsot, cukrászt alkalmaz.

Az iskola aggódik

– Aggódunk – mondta Keveiné Mészáros Erika, a Hansági Ferenc Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Szakiskola és Szakközépiskola igazgatója. – Elképzelhető, hogy gondot okoz a törvény. A szándék nemes, de ennyi mesterlevéllel rendelkező szakember nincs a szakmában. Nagy szükségünk van gyakorlati helyekre, ezért bízunk abban, hogy módosítani fogják a törvényt, és engedményeket tesznek – közölte az igazgató.
A rendelet elveszi a tanulási lehetőséget a diákoktól: ha már a szakképzés során nem tudnak korszerű ismeretekhez jutni, ezt eddig legalább egy elismert étteremben tanulóként megtehették. Pont oda nem mehetnek tanulók, ahol fejlődhetnének, hiszen például a nemrégiben az ország egyik legjobb vidéki éttermének választott szegedi Tiszavirág étterem séfjének sincs mesterlevele.

– Elmész a tanfolyamra, befizeted a pénzt, lefőzöl pár ételt, és szakács vagy. Vért izzadunk, hogy lelkes szakácsokat találjunk, akik nemcsak panírozni tudnak, hanem kihívásokat keresnek – vázolta röviden a hazai szakácsképzés színvonalát Bakos Orsolya, a Tiszavirág háziasszonya.

Regdon Zsolt, az étterem séfje elmondta, 13 év alatt bejárta a világot, Angliában Michelin- csillagos szakácsokkal dolgozott együtt, de úgy tűnik, a magyar bürokráciának ez nem elég jó.

A Tiszavirágban egy állandó tanuló dolgozik. Fülöp Imre 18 éves korában, érettségi után döntött úgy, hogy szakácsnak tanul. Főnöke szerint ritka a hozzá hasonló munkaerő: van benne tartás és büszkeség, szeretne előre lépni. – Ez a lehetőség szűnik meg jövő szeptembertől – magyarázta Bakos Orsolya.

Meddig maradhat? A Tiszavirág séfje, Regdon Zsolt és tanulójuk, Fülöp Imre. Fotó: Frank Yvette
Meddig maradhat? A Tiszavirág séfje, Regdon Zsolt és tanulójuk, Fülöp Imre. Fotó: Frank Yvette

2015 szeptemberétől az elavult képzést kapó diákok csak elavult képzést kapott séfeket alkalmazó helyeken lehetnek tanulók. Így nem lesz lehetőségük korszerűbb ismeretek elsajátítására, akár Michelin-csillagos éttermekben, ahol nem alkalmaznak mesterlevéllel rendelkező séfeket.

17 év alatt 16 mesterszakács

– A Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamaránál 1997 óta, azaz 17 év alatt 16 szakács és 32 cukrász kapott mesterlevelet – tájékoztatott Gulyás Tünde, a kamara kommunikációs munkatársa. Elképzelhető, hogy egy szakács vagy cukrász más megyében szerzett mesterlevelet, és most itt dolgozik, illetve az is lehet, hogy egy megyei mester azóta külföldre távozott. Szeged egyik legtöbb tanulót foglalkoztató éttermében, a Hunguest Hotel Forrásban nem okoz majd gondot a törvénymódosítás, mivel a séfnek, Bálint Ferencnek van mesterlevele.

– A tisztességes, bizalmon alapuló vendéglátás kérdéseire a hazai mesterlevél rendszere ötven éve sem tudott jó válaszokat adni, mert a minőséget nem ez garantálja. Azért csatlakoztam a nyilatkozathoz, mert úgy látom, a szabályozás minden szereplőtől elvesz – mondta Katkó Krisztina. A séf hozzátette, a kilencvenes évek óvodásai ma világlátott fizetővendégek, akik tudatosan vásárolnak, gasztronómiai identitásukat keresik, így az ő szemüket már nem lehet megtéveszteni paródiákkal.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Botka fellebbezett a Széchenyi téri épület ügyében

Botka László polgármester csütörtökön fellebbezett az örökségvédelmi hivatal által a Széchenyi tér 2/A számú társasházra kiadott építésiengedély-kérelem ellen. Tovább olvasom