Délmagyar logó

2018. 01. 22. hétfő - Vince, Artúr -3°C | 3°C Még több cikk.

Mesterségek dicsérete

Ezek a hetek sokak számára a döntéskényszer hetei: február közepéig-végéig választani kell a 14–16 éveseknek és a 18–20 éveseknek is: mi legyek, ha nagy leszek? Vagy legalább beállni egy útra, melynek végén valamilyen szakma, foglalkozás sejlik föl. Ebben a nem politikai, hanem életpálya-választási időszakban bemutatunk néhány mesterséget. Hátha ötletet adhatunk.
Márkus Imre bőrdíszműves (65): Tisztességes kenyeret biztosíthatna a szakma
Véletlenül lett „táskás". Márkus Imre apja nyomdokain haladva vasesztergályosnak készült, amikor meghallotta, hogy tanulót keres a neves szegedi bőrdíszműves, Czinner József. Be is állt a műhelyébe segédnek, 1968-ban mestervizsgázott, végül egészen korán, 1972-ben lett önálló, vagyis „maszek". Mindig ott nyitott üzletet, ahol éppen lakott: előbb Tarjánban, majd Dorozsmán, most a József Attila sugárút és az Osztróvszky utca sarkán dolgozik. Amikor nagyobb üzletet működtetett, a felesége kiszolgált, ő pedig a hátsó műhelyben tevékenykedett.

– Nyugdíj mellett is folytatom, mert szeretem. Elfoglalom magam, és kiegészítem a nyugdíjamat – mondja a megélhetésről. A jó iparos ismérveiről azt mondja: a szorgalom, a becsületesség mellett legfontosabb a kézügyesség. Nem árt valamennyi rajztudás sem, hiszen azért tudott megélni, mert saját maga tervezte az áruját. Főleg női táskákat készített, árult, és közben felmérte, mire vágynak a hölgyvásárlók.

Márkus mester úgy tudja, az iskolák már nem tanítják a bőrdíszművességet, mióta a könnyűiparnak befellegzett. Neki sincs utánpótlása a szakmában, pedig munka akadna bőven, és tisztességes kenyeret biztosítana. Egyedi táskamegrendeléseket vállal, és cégeknek készít ajándéktárgyakat: övet, cigarettatokot, tolltartót, könyvborítót, mappát. Többnyire viszont javít, és tapasztalja, milyen sok kontár kering az iparban, mert selejtes munkáikat hozzá viszik javítani a kuncsaftok. Pedig egy hasonló kis műhelyben bele lehetne tanulni a fogásokba, ahol a mesterség csínját-bínját megtanítaná egy igazi bőrdíszműves mester.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lebontották a Bunkóczi-pavilont a Mars téren

Kényszerbontással tegnap megkezdődött a szegedi Mars téri bódéváros felszámolása. A többi, mintegy… Tovább olvasom