Délmagyar logó

2018. 03. 23. péntek - Emőke -4°C | 4°C Még több cikk.

Mesterségek dicsérete

Ezek a hetek sokak számára a döntéskényszer hetei: február közepéig-végéig választani kell a 14–16 éveseknek és a 18–20 éveseknek is: mi legyek, ha nagy leszek? Vagy legalább beállni egy útra, melynek végén valamilyen szakma, foglalkozás sejlik föl. Ebben a nem politikai, hanem életpálya-választási időszakban bemutatunk néhány mesterséget. Hátha ötletet adhatunk.
Magony Magdolna régebben papírok között dolgozott, most emberek veszik körül. Fotó: Schmidt Andrea
Pályamódosítás során választotta hivatásául a szociális gondozói, ápolói munkát Magony Magdolna. Eredetileg egész más területen, műszaki rajzolóként kereste a kenyerét. Tizenhárom éve azonban már a Vértói úton, a IV. számú gondozási központban dolgozik.

– Nem éreztem kényszerűnek a változást, szeretem a mostani munkámat. Régebben tervekkel, papírokkal, most emberekkel foglalkozom, és ez sok örömet ad – vallotta be Magdolna.

A szociális gondozó napja nem a központban, hanem terepen kezdődik reggel hétkor. Sorra látogatja meg otthonukban a segítségre szoruló időseket. Egy munkanapon 4-5 emberhez tud elmenni egy gondozó. – Leggyakrabban megfürdetjük a gondozottat, rendbe tesszük, akit kell, felöltöztetjük, reggelit készítünk, beadjuk a gyógyszereit, bevásárlunk neki. A háziorvosával is tartjuk a kapcsolatot, és amikor kell, elkísérjük hozzá.
Az egészségügyi, fizikai ellátáson kívül a gondozók mentálisan is segítik az embereket. – Szoros a lelki kapcsolatom az idősekkel, de azért egy kis távolságtartás feltétlenül szükséges, mert az emberi élet véges. Ha egy gondozottat túlságosan a szívünkbe zárunk, nagyon megviselhet az elvesztése – beszélt a szakma nehéz pillanatairól Magony Magdolna. A gondozónő saját magára van utalva kint a terepen, az idősek lakásán. A betegeket egyedül kell mozgatnia, ami sokszor nem könnyű, de a képzéseken megtanulják a megfelelő fogásokat. Csak saját magára számíthat a gondozó akkor is, amikor az idős ember rosszul érzi magát.

Ilyenkor gyorsan kell döntenie, hogyan segíthet rajta, kell-e orvost hívni – igen nagy felelősség nehezedik rá.
– Empátiás készség, tolerancia nélkül nem működhet egy gondozónő – sorolta a hivatáshoz elengedhetetlen tulajdonságokat Magdolna. – Az emberszeretet, az idősek tisztelete alapvető, aki kényszerpályának tekinti ezt, az nem is marad fél évnél tovább.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Agyban világhírűek

Tamás Gábor neurobiológus szegedi kutatócsoportjának szenzációs eredményét közölte a világ egyik… Tovább olvasom