Délmagyar logó

2017. 06. 26. hétfő - János, Pál 20°C | 31°C Még több cikk.

Mesterségek dicsérete

Ezek a hetek sokak számára a döntéskényszer hetei: február közepéig-végéig választani kell a 14–16 éveseknek és a 18–20 éveseknek is: mi legyek, ha nagy leszek? Vagy legalább beállni egy útra, melynek a végén valamilyen szakma, foglalkozás sejlik föl. Ebben a nem politikai, hanem életpálya-választási időszakban bemutatunk néhány mesterséget. Hátha ötletet adhatunk.
Horváthné Bali Rozália: A vérbeli fodrász nem retten meg a hajsütő vastól. Fotó: Schmidt Andrea
Meg sem fordult Horváthné Bali Rózsika, vagy ahogyan a környezete szólítja, öreg Rózsika fejében, hogy fodrász legyen. Mégsem bánta meg, hogy ezt a szakmát választotta. 1956-ban kezdett Szegeden dolgozni, azóta folyamatosan talpon van, szerény nyugdíját fodrászkodással egészíti ki.

– Jár a keze és mosolyog – feleli egyértelműen, amikor a jó fodrász ismérveiről faggatom. – A fiatalok kiállásából rögtön meglátom, melyikük akar igazán, melyikükből lesz jó szakember. Kézügyességre természetesen mindenképpen szükségük van, szépérzékük is legyen, ám a legeslegfontosabb: az intelligencia.

Sok fontos tudásanyagot beletöltenek az ifjakba az iskolában, és Rózsika szerint érdemes is elsajátítaniuk az alapokat. Persze nem pusztán amiatt, mert a fodrászok közismerten minden témában naprakészen csevegnek a vendégeikkel, hanem azért is, mert rengeteg vegyi anyaggal és technikai eszközzel dolgoznak. Ezeket állandóan fejlesztik, velük együtt a fizikai, biológiai és kémiai ismeretek gyarapodnak – és a jó fodrász holtig tanul.

És természetesen dolgozik éjjel-nappal, amikor mások az ünnepi sütés-főzéshez készülődnek vagy a hét végén bevásárlókörútra indulnak. Rózsika mégis ragaszkodik a József Attila sugárúti szalonhoz, szoros szálak fűzik vendégeihez és két kolléganőjéhez.

– Az iskolaévek mellett és után egy tanuló igazi mester mellett fejlődhet rengeteget, és legyen lány vagy fiú, tisztességes megélhetést biztosíthat magának – biztat fodrászságra Rózsika. Első lépcsőben az ifjak még csak söprögetnek, törülközőt hajtogatnak, és figyelnek – árgus szemekkel. Ezután következik a hajmosás, fésülés, dauer, festés és csavarás, míg a fodrászutánpótlás a csúcsig, azaz az önálló vágásig és készre frizírozásig el nem ér. Most ugyan nem divat, de vérbeli fodrász nem retten meg a hajsütő vastól, és csuklójában benne van a Marcell-tincs.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Már hatszázezret ''ér'' Tas vezér

A rendőrség ötszázezer forinttal megtoldotta, így már hatszázezer forint üti a markát annak, aki az… Tovább olvasom