Délmagyar logó

2018. 02. 18. vasárnap - Bernadett 1°C | 6°C Még több cikk.

Mesterségek dicsérete

Ezek a hetek sokak számára a döntéskényszer hetei: február közepéig-végéig választani kell a 14–16 éveseknek és a 18–20 éveseknek is: mi legyek, ha nagy leszek? Vagy legalább beállni egy útra, melynek a végén valamilyen szakma, foglalkozás sejlik föl. Ebben a nem politikai, hanem életpálya-választási időszakban bemutatunk néhány mesterséget. Hátha ötletet adhatunk.
Fejes Attila: Szükség van a hozzáértő utánpótlásra. Fotó: Schmidt Andrea
Fejes Attila eredetileg gépésztechnikusnak tanult. Mivel az iskolák csak két éve indítottak hűtéstechnika-képzést, a szegedi fiatalember Budapesten végzett klímaszerelésből.

– Nekem szerencsém volt, mert édesapám évtizedekig hűtéstechnikával foglalkozott – mesélte. – Mindig vitt magával, mesteremként oktatott a hűtőházak, hűtőgépek rendszerére. Mentem és figyelmet, mert érdekelt a dolog. A technikát azonban saját erőmből kellett kitanulnom. Az iskola elvégzése után olyan céghez kerültem, ahol rögtön bedobtak a mély vízbe: az első hűtőgép javítása, ami különben kétperces beavatkozás, nagyon megizzasztott. Két órán keresztül szenvedtem, mire rájöttem, melyik alkatrészhez nyúljak. Aztán egyre nagyobb tapasztalatot szereztem, a szintidőm is rövidült.

Attila hét éve lépett önálló útra, először csak házi és ipari hűtőberendezések javításával foglalkozott, öt éve viszont már klímatechnikát is szerel. Még a két-három éve meglódult klímaépítési hullám előtt bedolgozta magát a piacra. Azóta a klíma a cége húzóágazata. Szerinte manapság a hűtőgépet eldobják, ha elromlik és újat vesznek, a klímapiac telített, a légtechnika viszont még feljövőben van.

– Eleinte csak nyáron dolgoztunk, mivel azonban én hűtéssel és fűtéssel is foglalkozom, egész évben folyamatosan kapok megrendeléseket – mondta a munkarendről. A nyár azért továbbra is dömping időszaknak számít. Az újonnan épülő házakba már betervezik és beszerelik a klímacsöveket. Fejes Attila nagyobb építkezésekre dolgozik be, így mindig van munkája. Még segítséget is vesz maga mellé. Új kollégáit betanítja, elméleti tudásukat csiszolja. A jelentkezőket nem a beszélgetés, hanem a másfél hónapos próbaidő alatt teszteli. Önálló cég alapítását most nem javasolja a kezdő klímaszerelőknek, szerinte ugyanis telített a piac.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sírrablók is jártak az elhagyott kriptában

Ismeretlenek megbontottak egy kriptát a szegedi Belvárosi temetőben. Az elhanyagolt, szemetes… Tovább olvasom