Délmagyar logó

2017. 08. 22. kedd - Menyhért, Mirjam 14°C | 24°C Még több cikk.

Mesterségek dicsérete

Ezek a hetek sokak számára a döntéskényszer hetei: február közepéig-végéig választani kell a 14–16 éveseknek és a 18–20 éveseknek is: mi legyek, ha nagy leszek? Vagy legalább beállni egy útra, melynek végén valamilyen szakma, foglalkozás sejlik föl. Ebben a nem politikai, hanem életpálya-választási időszakban bemutatunk néhány mesterséget. Hátha ötletet adhatunk.
Fotó: Karnok Csaba
Heitmar Róbert akár meg is testesíthetné azt a tankönyvi modellt, amely azt sulykolja, hogy a mai világban nem elég egy szakmát elsajátítani. Ő ugyanis szerszámkészítőként végzett, de jött a rendszerváltás, csődbe ment a cég, ahol dolgozott, és ő váltani tudott. Létrehozott egy olyan egyéni vállalkozást Nonstop néven, amely éjjel-nappali műszakban minden hibát elhárított. Szegeden a 90-es évek elején három cég foglalkozott ezzel a hiányt pótló szolgáltatással. Heitmar Róbert főleg lakatosmunkát vállalt, de ha kellett, dugulást is elhárított és apróbb vizes problémákat, például a csaptelepek cseréjét oldotta meg.

Akkoriban hívásra mindig menni kellett, hiszen ez volt a vállalkozás lényege – húzós időszaknak számított az a pár év a mester életében. És mindemellett tanult is, mivel már látszott, hogy a megélhetést leginkább a vízvezeték-, központifűtés- és készülékszerelés biztosíthatja, valamint a klíma- és légtechnikai szerelés. Heitmar Róbert tanfolyamokra járt, vizsgázott és további két bizonyítványt szerzett. Ma azt mondja, ha újrakezdené, valószínűleg eleve a vizes szakmát választaná. Utólag azonban úgy érzi, saját szakmai sikereiben nagy szerepet játszott az is, hogy egy vasas alapszakmával rendelkezhetett.

A vízvezeték- és központifűtés-szerelésben azt szereti, hogy alkotó tevékenység, a lakás tulajdonosával együtt gyönyörködhet a végeredményben. A klímaszerelést inkább kihívásnak tekinti, mert érdekli az elektromosság, a technika rohamos fejlődése. Heitmar Róbert szakmája megszállottja, tizennégy év alatt mindössze háromszor volt szabadságon. A fiataloknak azt ajánlja, csak akkor válasszák ezt a mesterséget, ha tehetséget éreznek magukban. Szegeden ugyanis sok jó szakember dolgozik az épületgépészetben.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A város újítja fel a Hágit

Az önkormányzat újítja fel a Hágit, mert a Kelemen utcai épület tulajdonosai nem kezdtek hozzá a… Tovább olvasom