Délmagyar logó

2017. 08. 20. vasárnap - István 19°C | 34°C Még több cikk.

Mészáros Máté körbetáncolja a világot

Szeged - Az egyik legnevesebb kortárs együttes, a belga Ultima Vez tagja lett a szegedi társulatból indult Mészáros Máté. A 28 éves táncos második gyermeke születését várja.
A Szegedi Kortárs Balett táncosaként kezdte pályafutását Mészáros Máté, aki 2003-ban szerződött a norvégiai fesztiválváros, Bergen kortárs társulatához, a Carte Blanche-hoz. Következő állomáshelye Barcelona volt, ahol a Lanonima Imperial együttesével két produkcióban lépett fel, de szíve visszahúzta Norvégiába.

Nemrégiben bekerült a nemzetközi kortárs táncélet egyik legrangosabb csapatába, a Wim Vandekeybus vezette, 20 éves jubileumát ünneplő belga Ultima Vezbe. 2009 januárjától másfél éves szerződést kapott: öt hónapon át keményen próbálnak egy új produkciót Brüsszelben, majd egy évig járják vele a világot.

Mészáros Máté (középen) tréninget tart a Szegedi Kortárs Balett táncosainak Fotó: Frank Yvette
Mészáros Máté (középen) tréninget tart a Szegedi Kortárs Balett táncosainak
Fotó: Frank Yvette

– Feleségem, Návai Anikó szegedi lány, ezért úgy döntöttünk, addig hazajövünk. Ez a néhány hónapos „kényszerpihenő" abból a szempontból is jókor jött, hogy novemberre várjuk második gyermekünket. Ugyan Norvégia is tele van magyar vagy Magyarországon diplomázott orvosokkal, mégis úgy gondoltuk, jobb ha a három és fél éves kisfiunk, Benedek testvére is itthon születik.

Megkérdeztem Juronics Tamást, bejárhatnék-e hozzájuk gyakorolni. Tamás kedvesen fogadott, és rögtön megkért, tartsak tréninget az együttesnek. Örömmel vállaltam, hiszen van benne gyakorlatom, és az is nagyon fontos, hogy formában legyek a brüsszeli próbakezdésre – mondja Mészáros Máté, aki a tréning mellett kiegészítő sportot is űz: fut.


Szegedi kezdetek
Mészáros Máté a Magyar Táncművészeti Főiskola néptánc-színházi tánc szakán végzett, 1999-től 2003-ig a Szegedi Kortárs Balett tagja volt. 2001-ben a Veszprémi Táncművészeti Fesztiválon megkapta a legjobb férfi táncosnak járó díjat. 2002-ben neki ítélték az Imre Zoltán-díjat.

A szegedi együttes annyira megfiatalodott az utóbbi években, hogy a régi tagok közül már senkit sem talált, de az újak többségét is ismerte már – bátorságpróbának is beillő gyakorlatokat talált ki számukra. – Jó újra Szegeden lenni: itt alakult ki a művészi látásmódom, a munkához való hozzáállásom. Olyan alapot kaptam, amire bárhol tudok építeni. A szegedi társulat sok koreográfussal dolgozott, ez a sokféleség jótékonyan hatott ránk, rengeteget tanulhattunk. Azért vágtam neki az ismeretlennek, mert szerettem volna minél többet látni a világból, különböző kultúrákat testközelből is megismerni, kapcsolatokat építeni. Ma már tudom, hogy a művészek mindenhol ugyanúgy élnek – hangsúlyozza Máté. Időközben koreografálással is megpróbálkozott, készített egy táncfilmet.

Szerinte manapság ez a kortárs tánc népszerűsítésének legegyszerűbb formája, mert egyre több táncfilm fesztivált rendeznek világszerte, s ezekre nem szükséges elutazni, elég elküldeni egy DVD-t. Színpadi darabokat is szeretne létrehozni, de azt tervezi, hogy legalább egy évtizedet még táncol. Hogy hol? Az a jövő zenéje. Ahol a legjobb lehetőségek adódnak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kedvezmények lapunk hűséges olvasóinak

A Csomiép által üzemeltetett vásárhelyi Atlantisz fürdőszobaszalonban minden termékre – kivéve… Tovább olvasom