Délmagyar logó

2017. 04. 26. szerda - Ervin 8°C | 22°C Még több cikk.

Metahariék a Darvasi-féle túrán

A Nagy Könyv-játék internetes fórumán ismerkedtek meg, olvasókört alakítottak, személyesen is találkoznak. Harmadik kirándulásuk Szegedre vezetett, kollégánk Darvasi László írása nyomán járták a várost.
„Harmadik irodalmi és gasztronómia turizmus találkozó Szegeden a Somogyi-könyvtárban" – olvastam a honlap programajánlatában. Telefonos segítséget kértem a könyvtár olvasószolgálatán, mire kiderült: a Nagy Könyv-játék egyik virtuális olvasóköre randevúzik szombaton a valóságban. Szellemi és testi táplálék a könyvek ürügyén.

Délelőtt gyülekeztek a tagok a Somogyi-könyvtár előtt, ki Pestről, Székesfehérvárról, Tatabányáról, ki csak Szegedről. Áprilisban ismerkedtek meg a Nagy Könyv internetes fórumán, majd hivatalos olvasókörbe szerveződtek A bennünk élő gyermek nevű fórumon. És egyre kíváncsibbá váltak, kit is rejthetnek a művésznevek. Találkoztak. Először Pátyon, majd Gödöllőn, harmadik alkalommal itt Szegeden várta őket az olvasókört alapító ötlet- és házigazda: Fejérné Pintér Veronika, aki civilben is „profi" olvasó, hiszen a Somogyi olvasószolgálatának vezetője.

– Rólam a nevem miatt sokáig azt hitték, lány vagyok – mutatkozik be Spiri, a pesti magyar–történelem szakos egyetemista. Gumikezű viszont tényleg lány, felszámolóként dolgozik. Pitagoras családanya és büfét vezet, Metahari állástalan mérnök-közgazda, Erikana gyeses köztisztviselő, Thien agykutató. Meghitten összenevetnek, hiszen mindennap találkoznak, társalognak – virtuálisan. Szegeden első a burekevés, második a könyvtár, utána ebéd. Így keveredik evés és olvasás egészséges egységgé. Ebéd után séta.

– Darvasi László, azaz Szív Ernő rajongói vagyunk, faljuk a hangulatos tárcáit. Legutóbb feltettem a fórumunkra A szegedi nő című írását – meséli Metahari. – Zseniális és érzéki. Kiderül belőle, miért is szépek az itteni asszonyok és hogyan szépülhetnek meg azok, akik kirándulni jönnek. Hát, most követjük az utasításait. „Nő magától szép soha nem lesz. A szépség szigorú munka, akarás és rafinéria, soha sem csak adomány. Szeged az egyetlen magyar város, amely széppé és csábítóvá teszi nőnemű lényeit, kortól és származástól, pártállástól és vagyoni helyzettől függetlenül."

És munkatársunk receptje alapján olvasói nekivágtak a szépítőtúrának: a főposta elől átsétáltak a Széchenyi tér vénséges platánjai alatt, megnézték a városháza körerkélyes tornyát, a Sóhajok hídját, majd a Zsótér-ház felől kerülve keresztülvágtak a Kárász utca forgatagán. Kirakatokra függesztett tekintettel elbámészkodtak az Ungár-Meyer-féle házig, majd a Dugonics téren átvágva elértek a püspöki palotához. Innét az árkádok alatt a tágas Dóm térre jutottak, előbb a fogadalmi templom tövében megbúvó Dömötör-toronyhoz, aztán az Oskola utcán végig. A Sík Sándor Könyvesbolt kirakatát megszemlélve kijutottak a Roosevelt térre, s itt, a Közművelődési Palota impozáns épületének lépcsősoráról szemezni kezdtek a Tiszával. Nevettek, beszélgettek – könyvek ürügyén olvasmányaikról, magukról. És ahogyan mosolyogtak egymásra, egyre szebbek lettek.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ötven év után jöttek össze

Az elmúlt ötven évben először rendezett osztálytalálkozót a szegedi Rókusi Általános Iskola 1955-ben… Tovább olvasom