Délmagyar logó

2017. 07. 26. szerda - Anna, Anikó 16°C | 26°C Még több cikk.

Mexikóban turnézott a balett

Szeged - Nagy sikerrel turnézott a Szegedi Kortárs Balett Mexikóban, ahol 3 hét alatt, 12 városban összesen 15 alkalommal adták elő Juronics Tamás darabjait. Ma és holnap este a nagyszínházban lép fel az együttes. A táncosok már készülnek a József-legendára – a premiert Kocsis Zoltánékkal tartják a MÜPA-ban.
– Fantasztikus volt a turné! Nem jutunk el minden évben Mexikóba, a mostani utazást nyolc évvel ezelőtti meghívásnak köszönhettük. Ugyanaz az impresszárió, a 25 éve Mexikóban élő Laszlo Kovacs szervezte ezt a 15 előadásból álló vendégszereplést is, mint a 2006-os korábbit. A turné első felében a tamaulipasi fesztiválon táncoltunk, utána további önálló előadásokat szerveztek. Összesen tizenkét városban léptünk fel. A körút végén eljutottunk Mexico Citybe is, ahol dupla előadást tartottunk a hatalmas Telmex Auditoriumban. A közönség roppant lelkes és hálás volt, Juronics Tamás két koreográfiája, a Stabat Mater és a Rítus óriási sikert aratott – meséli Pataki András, a Szegedi Kortárs Balett igazgatója, aki szerint a következő években várhatóan újabb mexikói turnéra hívják majd vissza az együttest.

A Szegedi Kortárs Balett csapata Mexikóban. Fotó: DM
A Szegedi Kortárs Balett csapata Mexikóban. Fotó: DM

– Nagyon elfáradtunk, mert sokat buszoztunk, napi 200–500 kilométert, így általában nem sok időnk maradt szétnézni a városokban, fel kellett készülnünk az esti előadásra. Ennek ellenére mindenkinek óriási élmény egy ilyen háromhetes turné. Eljutottunk a Mexikói-öböl partjára, két kikötővárosba, Ciudad de Victoriába és Tampicóba, valamint felléptünk a Csendes-óceán partján, Acapulcóban is. Fiatalabb táncosainknak ez volt az első nagy, nemzetközi turnéjuk, ezért igyekeztünk néhány olyan tartalmas programot is beiktatni, ami még emlékezetesebbé tette az utazást. Elmentünk Teotihuacanba, megnéztük a Nap- és a Hold-piramist, a Halottak útját. Kalandos volt, mert veszélyes ország mostanában Mexikó. Aki követi a híreket, biztosan hallott az eltűnt diákokról és más ügyekről. Az is előfordult, hogy több száz kilométeren át szövetségi rendőrségi felvezetéssel utaztunk. Állig felfegyverzett rendőrökkel teli, jobbról-balról gépágyúval felszerelt pick-up robogott az autóbuszunk előtt, és egy ember mindig látcsővel pásztázta a környéket. Rengeteg tüntetést, útlezárásos demonstrációt láttunk – sorolja az élményeket Pataki András.

Alig érkeztek haza a táncosok, máris gőzerővel próbálni kezdtek, mert sok fellépésre kell készülniük. Ma este 7 órától – valamint november 5-én, szerdán – a Mimikrit és a Tavaszi áldozatot, holnap este pedig a Carmina Buranát adják elő a nagyszínházban. November 12-én tartják a Richard Strauss művére készült József- legenda című új Juronics-darab bemutatóját Kocsis Zoltán vezényletével és a Nemzeti Filharmonikusok közreműködésével a Művészetek Palotájában, a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben. Szeretnék majd Szegeden is előadni, de megállapodás még nincs róla. A következő szegedi premiert január 16-án tartják a kisszínházban Insomnia címmel – Juronics Tamás Alexander Balanescu zenéjére készít új koreográfiát.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Dérisek találkoztak - 50 éve végeztek

A még élő 18 főből 12+1 részt vett a találkozón - megnézték, hogy mi maradt és mi változott az… Tovább olvasom