Délmagyar logó

2017. 12. 12. kedd - Gabriella 7°C | 15°C Még több cikk.

Mi a fontosabb: a haszon vagy a disznó?

Szeged - Már csak jövőre születhet elsőfokú ítélet a Pick Szeged Zrt. két egykori beszállítója ügyében a Szegedi Járásbíróságon.
A 2008-ban tönkrement, sertéshizlalással foglalkozó Bedit-Pig Kft. és a Beneti-Pig Kft. vezetőit, N. E. P.-t és L. Á.-t csődbűntettel vádolják. A kft.-k 2005-ös és 2006-os megalakulásuktól kezdve végig veszteséggel gazdálkodtak, és a vád szerint még akkor is tovább dolgoztak, amikor látszott, fizetésképtelenek.

A felszámoláskor 121 millió, illetve 725 millió forint volt a hitelezői igény, a partnerek zöme nem kapta meg a pénzét. Az ügy azért érdekes, mert a két cégvezető azzal védekezik, ha minden agrárvállalkozás rögtön becsukna veszteség esetén, leállna a gazdaság. Szerintük igenis lehetett remélni, hogy változik a trend, csökken a takarmány ára és többet adnak a disznóért.

Az ügy hétfői tárgyalásán Ézsiás László szakértőnek akadt a legtöbb dolga, a bíró, az egyik vádlott és az ügyvédek is főként őt kérdezték. Mit kellett volna tenniük a cégvezetőknek? Mihelyt látják a veszteséget, átvilágítani a teljes gazdálkodást, csökkenteni a költségeket, és ha nem megy, befejezni a munkát, nem növelni a bajt. Itt profitnak nyoma sem volt, pedig azért szokás vállalkozni – mondta a szakértő.

Ez nem olyan, mint egy csavargyár: a jószágokat etetni kell – érvelt N. E. P. Minden szerződést föl lehet bontani – reagált Ézsiás. Ha híre megy, hogy felmondják a szerződést, a takarmánycégek visszafordítják az autóikat – vetette közbe N. E. P. Miután az egyik cég végelszámolást kért, lényegében ugyanez történt, az állomány mégse pusztult éhen, mert a Pick jó gazdaként átvette – így a szakértő.

Többször is szóba hozta, nem mindennapi, hogy egy 3 millió forintos törzstőkével alapított agrárcég 900 millió forintos hitelt kap: valamiért különösen nagy volt a bizalom, vagy csodás az üzleti terv. A másik szakértő, Kovács Éva szerint a Pick támogatása, szerződése olyan háttér volt, amely meggyőzte a CIB Bankot.

A tárgyalás januárban folytatódik.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Közgyűlés: Megnőtt az ellenzék egyeztetési kedve

Felesküdött a polgármester és a képviselők. Bródi János lemondott mandátumáról. Botka demokratákhoz méltó, revánsoktól, bosszútól mentes munkát vár mindenkitől. Óriási képgalériával. Tovább olvasom