Délmagyar logó

2017. 01. 19. csütörtök - Sára, Márió -7°C | 0°C

Mi legyen a büdös csirkehússal?

Csongrád megye - Hová fordulhatunk a panaszunkkal, ha rossz minőségű, netán romlott élelmiszert vásárolunk? – ennek jártunk utána olvasónk panasza nyomán.
Kellemetlen szagú, fogyaszthatatlan csirkehúst vásárolt nemrégiben egyik szegedi olvasónk, aki azzal a kérdéssel fordult lapunkhoz, hogy mit tehet ilyenkor, hová fordulhat a panaszával. Először a Csongrád Megyei Kormányhivatal (CSMKH) Fogyasztóvédelmi Felügyelőségénél érdeklődtünk, ahonnan a hivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állat-egészségügyi Igazgatóságához irányítottak.

Személyesen, levélben, de akár telefonon vagy e-mailben is jelezhetjük az élelmiszerekkel kapcsolatos panaszt, minden bejelentést rövid időn belül kivizsgálnak – tudtuk meg Farle Csaba igazgató-főállatorvostól. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal zöldszámát (80/263-244) szintén hívhatjuk észrevételeinkkel. Csongrád megyében hat helyen – Szeged I-es, II-es kerület, Hódmezővásárhely, Szentes, Csongrád és Makó – működik kerületi hivatal. A szegedi II-es jövő januártól a kisteleki járási hivatalhoz kerül. A megyeszékhelyen a Vasas Szent Péter utca 9. szám alatt található a központjuk, ahol hétfőtől péntekig 7.30-tól 13.30-ig van ügyfélfogadás. Az igazgatóság központi ügyeleti száma (30/746-3373) viszont a nap 24 órájában hívható, beleértve a munkaszüneti napokat is. Az ide érkező bejelentéseket a megye egész területén kivizsgálják.

– Heti rendszerességgel kapunk panaszt – mondta Farle Csaba. Az igazgató-főállatorvos szerint jó, ha a panaszos számlával is tudja igazolni az állítását, de ennek hiányában is vizsgálatot indítanak. Az élelmiszerlánc-biztonsági hivatal szankcióval sújthatja azt az üzletet, amely például romlott vagy az egészségre káros élelmiszert árul. Az ilyen árut elkobozzák és megsemmisítik.

Olvasóink írták

25 hozzászólás
12
  • 25. jozko 2012. október 28. 18:57
    „Ja, mert falun, tanyán nem ismerik a tápot.
    Meg a védőoltást...
    A forralatlan tehéntejen kis gyakorlattal megérezheted a legelőn legjellegzetesebb fűféle ízét.

    Ilyen tömegű élelmiszert ipari technológiával - és járulékos hibával- tudnak csak legalább pár napig is tárolni és piacképes állapotban tartani.
    Ezzel nem akarom védeni a lelkiismeretlen kereskedőket - azok jelen vannak a piac más szegmenseiben is!

    Ja, igen!
    "Mari néni" köszöni szépen, van mélyhűtője és rendszeresen fagyasztott élelmiszert tárol - akkor veszi meg a boltban, amikor olcsóbb, "akciós".
    Nem éri meg ilyen kukorica árak mellett állatot tartani , buszozni, helypénzt fizetni, hogy az úri népek "ehte originál" tanyasi csirkét főzhessenek!
    Ha pedig megkérné az árát, körülröhögnék.
    Ez a piac vastörvénye.”
  • 24. queenmargareth1 2012. október 28. 17:17
    „kellemetlen szagú:)))az összes nem falun, tanyán, tartott szárnyasnak nincs kellemetlen szaga!Ezek az uniós tápos csirkék, amik fél óra alatt szét főnek alapból kellemetlen szagú.”
  • 23. Smerdis 2012. október 28. 15:17
    „20. joy 2012.10.28. 05:49

    a csomagolást nyilván átnézem én is, de nehogymár bontogassam hogy büdös-e. szagolgassák a prolik. ha büdös kihajítom aztán veszek másikat.”
  • 22. Emberségetavilágnak 2012. október 28. 06:52
    „Jaaaj dodoni!
    Ellenőrzik azt mindet! Nagyüzemben! Le is szedik a polcokról a lejártakat, serény kezek át is csomagolják, új szav.idős cimkét nyomnak rá, esetleg megborítják pác gyanánt agresszív fűszerekkel aztán akciós felárral neszemagyarzabájjá!
    Nem kapirgálás közben büdösödik meg a csirke.
    Mari Néni meg csak étkezzen egészségesen, vigyázzon magára, meg ne betegedjen, mert ettől a társadalomtól semmi jóra nem számíthat. Én szurkolok neki.
    Hogy mi legyen a büdös csirkehússal?
    Türelemmel ki kell várni, amíg bosszúból majd jól elkubikolják a kukacok. Ha ehhez hosszasan bégetünk, akkor zenei kísérettel.”
  • 21. balihoho 2012. október 28. 06:39
    „A csirkehús még hagyján! Az is gyakori, hogy romlott, savanyú a tej, és jellemző, hogy egyáltalán nem ellenőrzik hogy a csomagoláson feltüntetett mennyiség megvan e? Én ezt az élelmiszer biztonsági szervezetet azonnal feloszlatnám! Ezek csak élősködnek közpénzből! Nem különb a fogyasztóvédelmi szervezet sem! Nincs ezeknek joguk, hogy utána nézzenek a csalásoknak, például hogy az öt decis tejes zacskóban, miért csak négy deci a tej, kakaó?”
  • 20. joy 2012. október 28. 05:49
    „17!
    Igen, eszünknél vagyunk, épp azért ellenőrizzük a megvett termékeket, nehogy már romlottat vigyünk haza.
    Még a védőgázos, vákuumos csomagolást is alaposan megnézzük, mert azokon nagyon meglátszik, ha sérültek, romlottak. A tálcás kiszerelést pedig -ha már nem lát a vevő- legalább szagolja meg alulról! Érzik rajta, ha régi.
    Kisbolt-hiper mind1, buta az, aki nem figyel arra, mire adja pénzét! Akinek nincs 5 perce körültekintésre, megérdemli!”
  • 19. X_Y 2012. október 28. 05:24
    „A büdös húst el kell küldeni a parlamenti büfébe - a népviselő elvtársak majd megehetik.”
  • 18. dodoni 2012. október 27. 20:42
    „Nahát-nahát! Amikor a nagyüzemi tömegtermelés érdekében szétverték a kisebb gazdaságokat (Mari néni az ellenőrizhetetlen árujával volt a legnagyobb ellenség.), pont az volt az egyik érv, hogy emez utóbbiak minősége ellenőrizhetetlen és mennyivel biztonságosabb a nagyüzemi, amikor ellenőrzik a polcokra kerülő árut. Persze aztán hallani lehetett, hogy ez csak szúrópróba szerint megy, vagyis mondjuk tízezer csirkéből bevizsgálnak kettőt. Míg a gonosz Mari néninek, aki személyesen felelt az árújáért elemi érdeke volt, hogy minden egyes levágott tyúkja, csirkéje jó minőségű legyen.”
  • 17. Smerdis 2012. október 27. 20:32
    „hát emberek, nehogymár a vevőt hibáztassátok. majd elkezdem szagolgatni meg bontogatni a húst ott helyben, mi? sorban állni meg általában nincs időm, ezért előre csomagolt húst veszek, aminek megnézem a szavatosságát. nehogymár én legyek a hibás, ha ennek ellenére romlott a hús! eszeteknél vagytok ti?”
  • 16. jozko 2012. október 27. 20:01
    „Bizony nem ártana azt a húst a helyszínen ellenőrizni - vásárláskor, vagy fizetéskor / ha ok van feltételezni, hogy rossz minőségű/.
    Sokan a vásárlás után még hűtetlenül, de ha hűtve is, "nejlon" csomagolásban tárolnak bőrős, véres húsféléket.
    Így becsomagolva órákon belül megbüdösödik - még a hűtőben is / pláne ha az "takarékosra", 10-12 celsius fokra van állítva.../
    A Tescó reklamációs ügyintézésére csak jót mondhatok.

    A magyar vásárlási szokásokról már korántsem ez a véleményem.”
  • 15. bertife 2012. október 27. 19:10
    „Lukrécia:
    Elmondanád,hogy a darált húsnak milyen hús formájúnak kéne lenni?
    Kár volt a Tesco-t emlegetned. Pont ott a romlott hús árának a DUPLÁJÁT fizetik vissza ha visszaviszed!!!
    Mondj még 1 boltot vagy akár hentest,aki visszaadja az ár dupláját?
    Főleg ahol még blokkot sem kapsz....

    ui: nem vagyok Tesco alkalmazott, csak 13 éve lakom kb.300 m-re tőle és még soha nem kaptam büdös húst!!”
  • 14. történész 2012. október 27. 18:40
    „És ha mágnesezi a szerelő a gázórát? Nem tudom ez miért nem hír??

    A rejtett kamerás felvételen a Tigáz munkatársa karcolja össze egy mágnessel a leszerelt gázórát a tulajdonos jelenléte hiányában, ennek ellenére a jegyzőkönyvben úgy jegyezte be az óra cseréjét, hogy a fogyasztó végig jelen volt a szerelés közben.Ez minket nagyon érdekelne ám..

    http://debmedia.hu/debrecen_aktualis/2012/10/26/lebukott_a_tigaz”
  • 13. maci53 2012. október 27. 18:30
    „Én is vettem már ilyen büdös húst,vissza vettk dupla áron,de mit csinál az aki pl.Baján veszi észre?”
  • 12. Besenyő_Pistabácsi 2012. október 27. 18:02
    „Kutyahúst hol mérnek szegeden? Mert az egyik húsboltos a múltkor a szemem láttára utaztatott a szép nagy sárga Renault Master-jének hűtőjében egy élő kutyát láncostól. Gondolom a HACCP rendszernek erre vonatkozó minden rendelkezését betartotta ezzel a cselekedetével.”
  • 11. Emberségetavilágnak 2012. október 27. 17:01
    „7.
    Hát igen.
    Az egész csatlakozási "ugyanmennymá-gyeregyere" arról szólt, hogy kell nappal konyhamalac-éjjel szemétbegyűjtő telep.”
  • 10. expro 2012. október 27. 16:33
    „Vissza kellett volna vinni oda ahonnan vette, lehet jobban járt volna mint az cikk iratással.”
  • 9. Lacimaci 2012. október 27. 16:23
    „"Először a Csongrád Megyei Kormányhivatal (CSMKH) Fogyasztóvédelmi Felügyelőségénél érdeklődtünk, ahonnan a hivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állat-egészségügyi Igazgatóságához irányítottak"

    Minden fajta reklamaciora egy kulon hivatal egy ilyen pici orszagban...mekkora munkanelkuliseg lenne itt ha a CSMKH szakemberekbol allna es nem csak iranyitana a reklamalokat ide oda, hatha meg nem lenne minden megyenek kulon Fogyasztóvédelmi Felügyelősége...a nev csak alca az ellenseg megtevesztesere :-)”
  • 8. Grabowsky 2012. október 27. 16:05
    „Biztos hogy megfelelő hőmérsékleten tartotta a húst, a felbontásig???”
  • 7. partizánok 2012. október 27. 15:39
    „"miert van az hogy kisse nyugatabbra egeszen mas szine , formaja van a daralthusnak?"

    Talán,mert colos lyukú darálón engedték át.
    Egyébként állítólag , a Maris néni unkája "monta",(meg azok is,akik még csak túúúúristaként vagy a TV-ben látták ) hogy a bezzeg nyugaton még a büdös életben nem adtak el, büdös húst, hanem idehozták.”
  • 6. azigazitrebitsch 2012. október 27. 15:18
    „Elég nyeretlen kétévesekre vall,ha egy húsárúról ránézésre nem tűnik fel ha gond van vele!
    Az se kerek, aki megveszi az előrecsomagolt gyanús darált-húst,minthogy rászánna 5 percet és daráltatna magának frisset.
    Megvetted ?Láttad milyen ? Hazavitted ? Miért nem ott helyben szagoltál bele és miért nem ott helyben reklamáltál ?
    Így jártál ! Legközelebb majd jobban odafigyelsz!”
25 hozzászólás
12
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Otelló a Metből

Giuseppe Verdi utolsó előtti operájával, az Otellóval folytatódik ma 18.55-től a szegedi Belvárosi moziban a New York-i Metropolitan HD-live közvetítéssorozata. Tovább olvasom