Délmagyar logó

2018. 04. 27. péntek - Zita 13°C | 21°C Még több cikk.

˝Mi lufikutyát csak pórázzal adunk oda˝

Szeged - El tudja képzelni, milyen egy tengerimalac lufiból? Vagy a Jégvarázs Elza hercegnője? Esetleg a Verdák egyik szereplője? Lázár Attila és Nagy Andrea mindegyiket megcsinálta már, de kértek már tőlük kombájnt és David Beckhamet is. A szegedi pár nemzetközi lufitekerő vizsgája után már a 2016-os New Orleans-i vb-re készül.
Lufiruha, csillár és szúnyog

Christian Horn a Titanic csillárját készítette el, Dömötör Zsolt tekerő világbajnok egy carribian kék szúnyoggal nyert egy szín témában meghirdetett versenyen. Az osztrák Sabina Kellner a női karakterek mestere, minden alkotása külön egyéniség, a szlovén Nico Fric a szövéstechnikában és nikoloon technikában jeleskedik. Schreiter Nándor, a 2014-es denveri vb-n lufi ruha kategóriában 2. helyet ért el. Sikerét még jobban kiemeli, hogy az ázsiaiakkal ellentétben nem kész elemekből és nem csapattal készítette el a ruhát, hanem egyedül, előre legyártatott részek nélkül. Németh Andrea vb- dekor kategóriában győzedelmeskedett.

Lázár Attila és Nagy Andrea neve ugyan lehet, hogy sokaknak ismeretlenül cseng, munkáikat viszont már sok ezren láthatták: a Tesis buli dekorfelelősei a bulikon a szemekre is hatnak, nemcsak a fülekre. A JUGYUS Gólyabál díszletéért immár harmadik alkalommal feleltek, de a delmagyar.hu online valóságshowján, a Szépek szépén a játékokat és gyermekprogramokat is nekik köszönhettük. Mint mondják, rá kellett jönniük, nem csak a gyerekek imádják a lufit.

Könyvből nem lehet megtanulni

2011-ben kezdték el a lufitekerő tanfolyamot, bár 2010 szilveszterén már debütáltak dekorosként. Rendezvényszervezőként és animátorként rá kellett jönniük, hogy valamivel bővíteniük kell a munkáikat.

- A gyermekanimációnál a lufi adta magát, hiszen minden gyerek alapból odáig van a lufiért. Ráadásul egy olyan eszköz, amivel veszélyforrásokat iktathatunk ki. Nem kell műanyag karddal rohangálnia a gyereknek és a szülőnek attól rettegnie, hogy kisfia mikor esik bele, hanem egyszerűen egy lufival szaladgálhat - mondta Nagy Andi, aki a szerencsének, és párjának köszönheti, hogy erre a pályára állt. - Először könyvből kezdtünk el kukaclufiból tekergetni kardot, kutyát, de rá kellett jönnünk, ezt így nem lehet megtanulni.

Lázár Attila és Nagy Andrea lufijai nem csak gyerekjátékok. Fotó: Lázár Attila és Nagy Andrea (galéria)

- Ebben a szakmában mindig keresni kell a lehetőséget, mivel lehet feldobni a műsort. Ezek olyan apró fogások, amiket csak gyakorlatban lehet megtanulni – egészítette ki Attila.

Akiknek még sokat köszönhetnek

Az olasz Alberto Falcone, alma vagy disztorziós technika "mestere", a brit Sue Bowler,vagy a belga Luc Bertrand. De fontos megemlíteni Hyun-Gu Park-ot, aki Ázsia egyik legtehetségesebb léggömbművésze, vagy Robbie Furman-t az USA-ból.Az első képzés olyan sikerélmény volt, ami bebizonyította, jó úton járnak. – Az út odafele elég kalandos volt, ugyanis a budai hegyekbe kavarodtunk, ahol aztán le is robbantunk, de végül kis késéssel mégis odaértünk, ugyanis Forray Nikolett, a magyarországi főszervező és vezető személyesen jött el értünk – mondták nevetve.

Ha eljutsz egy szintre, mindent megmutatnak

- A képzések általában workshop jellegűek, de volt már bemutató jellegű foglalkozás is. Ír, koreai, olasz, amerikai, szlovén és osztrák oktató is foglalkozott már velünk. A hétvége munkái általában a gálavacsora dekorját képezik. Ez nagy élmény, amikor a te saját munkádat látod viszont egy ilyen környezetben – áradozott Andi. Párja szerint igazi feltöltődés egy ilyen hétvége, hiába lufiznak egész nap kis túlzással megállás nélkül. - Ilyenkor jön rá az ember, hogy jó helyen van – összegzett.

Hozzátette, ha eljutsz egy szintre, a legnagyobb szakemberek is megadják azt a tudást, ami a birtokukban van, de ahhoz le kell tenni valamit az asztalra. - Spongya Bobot legalább 20 -féle módon tudom megcsinálni. Ilyenkor már nem csak a technikai tudás a fontos, hanem a képzelőerő is. - Mi például kutyát már póráz nélkül nem adunk ki a kezünkből – szúrta közbe gyorsan Andi.

Lázár Attila és Nagy Andrea lufijai nem csak gyerekjátékok. Fotó: Lázár Attila és Nagy Andrea (galéria)


Évekig is elállhat

Vannak olyan alkotások, amelyek évekig is elállnak. Kirakat- és üzlet dekorációban különösen jól használhatók. Attila tapasztalata szerint a leforrasztott fólialufi az, amely valóban sokáig eláll. Tartóssága attól függ, hogy levegővel, héliummal vagy épp nitrogénnel töltik-e fel. Fontos a tárolás: ne legyen nagy hőmérsékleti különbség a készítés helye és a felhasználási hely között, és ne érje közvetlen napfény.

A kutya, a cica az alap, a traktor már nem

A lufiról sokaknak a Kárász utcán tekergető bohóc, a lufikard és a kiskutya jut először mindenkinek eszébe. A standard figurák a kutya, a cica, a virág, az oroszlán, de Attila készített már szurikátát, tengerimalacot, traktort és kombájnt is, ám a mesék után a gyerekek leginkább kedvenceiket szeretnék viszontlátni: a Verdák egyik főszereplőjét, vagy a Jégvarázsból Elza hercegnőt. De kértek már tőle David Bechamet is. Sokszor a szülők is „elszállnak", ha ötletet akarnak adni a gyereknek. Andi szerint nem a technika a nehéz, hanem átültetni a karaktert lufiba. Attilával viszont tökéletes párost alkotnak: Andinak a szövéstechnika és a „pepecselős" munkák a kedvencei, Attila a karaktereket és a nagy dekorációkat szereti. Ha tudják, próbálják a gyerkőcöket is bevonni az alkotásba, így sokkal jobban értékelik a játékot, ha ők is segítettek benne.

Lázár Attila és Nagy Andrea lufijai nem csak gyerekjátékok. Fotó: Lázár Attila és Nagy Andrea (galéria)

Nincs dekoráció lufi nélkül

Attila és Andi a lufit nem csak buli és gyermekkelléknek tartják. - Manapság inkább a dekotwist kifejezést használjuk, ami a dekor és a tekerés szóból ered, utalva ezzel arra, hogy a két műfaj már rég nem válik el egymástól – magyarázta Andi. A különböző lufik, különböző technikák adják meg azt a pluszt, amivel egy lufialkotás több lesz egy sima játéknál.

- Rengeteg ballon van, ami nincs a köztudatban, mert sokan nem tudnak elvonatkoztatni a gyermekprogramoktól, ha meghallják, hogy lufival dekorálunk. A klasszikus ballon dekorációk, amik kerek lufiból állnak már régen túlmutatnak magukon.
Vizsga után irány a vb

Andi idén, Attila korábban 3 éve szerezte meg lufitekerő vizsgáját, mint certificate balloon twister. 2013-ban a Qualatex Dekor képzését is megcsinálták, a Ballon Wold Hungary-nél. A nemzetközileg minősített vizsgáját a certifacate ballon artist minősítést szeretnék 2016-bana New Orleans-i World Balloon Convention-ön mgcsinálni.
De nem kell addig várniuk, hiszen 2015-ben készülnek a Qualatex Event Szlovéniába - ahol már 2013-ban szerepeltek - és Millenium Jam-re Belgiumba.

Eddigi sikereiket külön kiemeli, hogy sem az országban, sem nemzetközileg nincs -vagy nincs sok - olyan pár, akiknek a lufitekerő vizsgája és a dekorképzése is megvan. Ráadásul utóbbiból rövidesen ugye a nemzetközi vizsgájuk is meglesz.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nekihajtott az IC-nek, leszakadt a kocsi orra – a vonatvezető sem vette észre

A csodával határos módon az autó sofőrje nem sérült meg. Hosszú szünet után megindult a vasútforgalom a Szeged – Budapest vonalon. Tovább olvasom