Délmagyar logó

2017. 03. 28. kedd - Gedeon, Johanna 2°C | 18°C Még több cikk.

Mi szem-szájnak ingere

Roston sült lazac kaporral, pljeszkavica, tűzdelt nyúlgerinc, sült csirkecomb – sorolni is hosszadalmas, milyen sokféle ínyencséget kínál a tegnap kezdődött grillfesztivál. A nyitónapon az újszegedi ligetben hét csapat mérkőzött a grillversenyen.
A választék óriási – a fesztiválról senki sem távozhat éhesen Fotó: Gyenes Kálmán
A szomorú idő ellenére már tegnap kora délután sokan gyűltek össze az újszegedi ligetben, hogy a harmadik nemzetközi grillfesztivál kínálta gasztronómiai kalandozáson vegyenek részt. A grillverseny zsűrije Benke László Oscar-díjas mesterszakács vezetésével már a verseny kezdete előtt kóstolgatta a finomságokat.

– A zsűrit megvesztegetni nem lehet – foglalta össze mosolyogva Benke Laci bácsi a grémium szabályzatát –, a fél disznó ugyanis eldől, az egész disznó pedig nem fér be a kocsiba.

A standokat végigjárva azt mondhatjuk: legalább egy hét kellene ahhoz, hogy az óriási kínálatot végigegyük. Már a sátrakra kifüggesztett étlapok olvasásával is jóllakhattunk volna – ha valóban végigolvastuk volna. De farkaséhesek lévén a Bánát-ház néven futó, becskereki csapat konyháján készült pljeszkavicával csitítottuk korgó gyomrunkat. Báló Árpádtól megtudtuk: kézzel gyúrt lepénybe kerül a fele-fele arányban kevert disznó- és marhahús, hagymával, paradicsommal. Az Arany Oroszlán étterem sátránál malac pirult a nyárson, de nem a sült malaccal, hanem
Idén a mennyiséggel sem lehet hiba Fotó: Gyenes Kálmán
egy másik, igen érdekes ízvilágú étellel kápráztatták el a zsűrit. Halmai Ferenc roston sült kapros lazacot készített, gyömbéres narancsos sárgadinnye-salátával – ez utóbbit minden háziasszonynak ajánljuk a figyelmébe, ugyanis pikáns ízű, és könnyed, így bármilyen húshoz bátran tálalható. A Beatrix konyhája fantázianévre hallgató standnál Németh Attila, a királyi főszakács cím büszke tulajdonosa ajánlotta figyelmünkbe a kapros tarhonyát, a sörben pácolt malacsültet.

Bekukucskáltunk még a Görög étterem sátrába is, ahol egymásra rakva várakoztak az óriási savanyúságos üvegek. Szivel István számtalan ételt, így például tűzdelt nyúlgerincet, hagymás pulykamellet romásan – vagyis csípősre fűszerezve –, sült oldalast, lila párolt káposztát kínál.

A sátrak mellett sürgött-forgott Puskás László, aki három évvel ezelőtt úgy gondolta: a gasztronómiának is kellene egy nagyszabású fesztivál Szegeden. A nyitónapon rengeteg tennivalója akadt, de azt mondta, csak egy kívánsága van: az időjárás is legyen kegyes a ligeti rendezvényhez.

Színpadi programok

Ma délután 5 órától a Peter & Pan duó zenél, 6-tól színpadon az Akrobat Original Dance School. Fél 7-től a B52 tart bemutatót, fél 8-tól a Party Time muzsikál. Fél 10-től a Desperado ad koncertet, az Eurofitness bemutatóját láthatja a közönség. Fél 11-től éjfélig ismét a Party Time játszik.  
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egy hét múlva: SZIN

Egy hét múlva megnyitja kapuit a zenei és művészeti zarándokhellyé átlényegülő Partfürdő. A Szegedi… Tovább olvasom