Délmagyar logó

2017. 04. 29. szombat - Péter 7°C | 22°C Még több cikk.

Mi van, tán füstadót jöttek szedni?

Kéményseprő mellé szegődtünk tegnap. Olyan címeket kerestünk fel, ahonnan rendre elzavarják a szerencsét hozó szakma képviselőit. A mérges emberek úgy érzik, adót akarnak velük fizettetni, amikor megjelenik a kémény állapotára kíváncsi szakember, és csak jegyzői felszólításra hajlandók ajtót nyitni.
Hidi József kéményseprő és Kónya Imre. Fotó: Frank Yvette
Nem mindenki örül, amikor kéményseprőt lát – ez vált számunkra teljesen egyértelművé tegnap, amikor Hattyason és Gyálaréten fekete ruhás, fehér sálas embert kísértünk el mindennapi körútján.
Hagyományosan minden egy értesítővel kezdődik, amiben közlik, mikor várható a szakember látogatása. Családi házas környéken azonban az első körbejárás egyszerre munkavégzés, meg „levélhordás" is: akit otthon találnak a kéményseprők, annak megvizsgálják a kéményét. A jelzett időpontban azonban nincs otthon senki. Utána következik egy újabb értesítés, másik időpontról, sárga lappal, piros lappal.

Olykor hat értesítő is követi egymást, holott a törvény csak hármat ír elő – mint például az Óbébai sor egyik házában, ahol tegnap is hiába csöngettünk. Legvégül az önkormányzatnak ír levelet a Szegedi Kéményseprőipari Kft., hogy dolgozója nem tud bejutni a házba vagy a lakásba. Ekkor a jegyző egy morcosabb felszólítást küld, meglebegtetve, hogy 30-50 ezer forintos büntetésnek teszi ki magát az, aki nem tartja karban a kéményét. Ez általában hatásos.

Százezer kémény

A Szegedi Kéményseprőipari Kft. 27 településen 100 ezer kéményt felügyel 16 dolgozóval. Egy kéményseprőre 5-6 ezer kémény jut. Az ügyfelek száma 63 ezer. A cég tizenhat éves fennállása alatt elérte azt, hogy míg 1990-ben az ügyfelek 80 százalékát tudták csak felkeresni, tavaly már 96 százalékukat. Mindössze négy százalék rejtőzködik, de szerencsére ebbe a négy százalékba nem ugyanazok tartoznak bele.

Vannak olyan emberek, akik senkinek se nyitnak szívesen ajtót. Ha kéményseprőt látnak, nem a szerencséjüknek örülnek, hanem kikiabálnak, hogy mi van, tán füstadót jöttek szedni? Gyálaréten, az Előd utcában Kónya Imre nem rejtette véka alá a véleményét, amikor bejutottunk az udvarába Hidi József kéményseprővel együtt. Ez azonban csak annak volt köszönhető, hogy idős édesapja óvatlanul kinyitotta a kaput előttünk. Tavaly csak jegyzői felszólításra volt hajlandó ellenőriztetni a kéményét, s kikötötte, Hidi József helyett más kéményseprő menjen. Szenkovszky István, a kéményseprő cég ügyvezető igazgatója azt mondta, kénytelenek ilyen extra kéréseknek is eleget tenni. Nem könnyű, hiszen 27 településen mindössze 16 kéményseprővel dolgoznak.

„Hazug ember az összes kéményseprő, csak azért vannak, hogy a pénzt szedjék befelé" – ezt Kónya Imre kiabálta az udvaron, míg édesapja azt fejtegette, az a baj, hogy kicsi a kéményseprőkefe, régen nagyobbal jártak. Ezzel nem is lehet rendes munkát végezni. Kónya Imre tovább kiabált: „Nem szégyellnek 1500-1600 forintot elkérni tízperces munkáért. Akkor lássam magukat, meg a többi kéményseprőt, amikor a hátam közepét!" Döntő érvként még elhangzott: azért sincs szüksége kéménytisztításra, mivel fával fűt. Szenkovszky István ehhez csak annyit tett hozzá: ahol fával fűtenek, oda a rendelet szerint évente kétszer is ki kell menni.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Áll a bál az emlékpark új igazgatója körül

A megyei közgyűlés kulturális ügyekért felelős alelnöke szerint tovább ronthatja az ópusztaszeri… Tovább olvasom