Délmagyar logó

2018. 03. 24. szombat - Gábor, Karina -4°C | 7°C Még több cikk.

Mibe fektessünk? A földben nem lehet csalódni!

Csongrád megye - Akik szerényebb pénzügyi ismeretekkel rendelkeznek, azok állampapírban, termőföldben vagy tartós befektetési számlán tartsák a pénzüket. Ezt javasolja a lapunk által megkérdezett befektetési tanácsadó.
 Arany: hullámhegy, hullámvölgy

Amikor a gazdaság élénk, akkor az arany ára leesik, amikor recesszió van, felértékelődik. Ezeket a hullámokat meg lehet lovagolni, sok pénzt tud keresni az, aki ért hozzá.

„Eladtam édesanyám lakását, az árát beraktam a Quaestorhoz, ez lett volna a vésztartalékom öreg napjaimra. Gondoltam, 25 éves a cég, megbízhatónak tűnt, és jó hozamot ígért az évi 6,55 százalékos kamattal." „Házat akartunk építeni, a telket már meg is vettük, a lakásunkat eladtuk, albérletbe költöztünk, most hogyan tovább?" Emberi sorsok törtek derékba a Quaestor-botrány miatt.


Patkós Róbert szerint állampapírban, termőföldben vagy tartós befektetési számlán tartsuk a pénzünket
Patkós Róbert szerint állampapírban, termőföldben vagy tartós befektetési számlán tartsuk a pénzünket.
Fotó: DM

Az elmúlt hetekben a pénzügyekhez kevésbé értő, ehhez képest merésznek tűnő emberek bizalma megrendült a befektetésekben. Marad a párnaciha? Patkós Róbert, a pénzügyi tanácsadással foglalkozó Top Finance Kft. tulajdonosa, a Pénzügyi Tanácsadók Európai Szövetségének elnöke szerint vannak olyan egyszerű, mégis jó hozamokat biztosító befektetések, amelyek jelentősen többet hoznak, mint a bankbetét.

– Befektetési szolgáltatókhoz csak azok vigyék a pénzüket, és csak azok vegyenek például részvényeket, akik napi szinten követik a világban történt eseményeket, jók az információik, ráéreznek, mikor kell vásárolni és mikor eladni. A részvény magas fokú pénzügyi intelligenciával rendelkező ügyfeleknek való – mondta a befektetési tanácsadó.

A Quaestor-botrány miatt megtorpant a kötvényekbe vetett bizalom. Fotó: Kuklis István
A Quaestor-botrány miatt megtorpant a kötvényekbe vetett bizalom.
Fotó: Kuklis István

 Kamatadó és költség is van a bankbetétnél

A befektetési tanácsadó a bankbetétekkel kapcsolatban azt mondta: a legalacsonyabb kamatot fizetik, és nagy költséggel járnak. Előfordulhat, hogy az ügyfél egy év elteltével kevesebb pénzt lát viszont, mint amit betett, hiszen egyrészt levonják belőle a kamatadót, másrészt a be- és kifizetéskor egyaránt számolnak fel költséget a bankok. Azokat a pénzeket őrizzük bankban Patkós Róbert szerint, amiket használunk.

– A kötvények piaca a részvényekhez képest sokkal kiszámíthatóbb, annak ellenére is, hogy a bizalom most éppen a Quaestor által kibocsátott papírok miatt fogyott. De nemcsak cégeknek lehet pénzt kölcsönadni, hanem a magyar államnak is: ez az államkötvény, amelynek ugyan kisebb a hozama, de teljes körű a garancia. Ha egyszerű befektetést kéne ajánlanom, akkor az első helyen a magyar államkötvényeket vagy a kincstárjegyeket javasolnám. A 3 éves Prémium Magyar Államkötvény például 4,7 százalékos éves kamatot fizet. Nagyon egyszerű hozzájutni: az ügyfél bemegy a Magyar Államkincstárba Szegeden, és ott megvásárolja saját magának.

Patkós Róbert szerint jó és kockázatmentes konstrukció a tartós befektetési számla, a tbsz is: ha valaki 3 év után veszi ki a pénzét, a kamatadónak csak a felét kell kifizetnie, 5 év után pedig mentesül a kamatadó alól.

Az ingatlan-befektetésnél az első helyre a termőföldet tette a szakértő: az ugyanis mindig érték lesz. A lakások bérbeadásánál más a helyzet, azt kell nézni, mennyi marad meg a költségek levonása után: adót kell fizetni, az ingatlan folyamatos karbantartást igényel, pénzbe kerül, amikor kiköltözik belőle a bérlő. Szegeden legfeljebb az egyetem környéki lakásoknak lehet hozama.

Patkós Róbert tisztázta: pénzünk egyéves lekötése nem számít befektetésnek. A befektetésnek időt kell hagyni, hogy dolgozzon: minél hosszabb távú, annál biztonságosabb és annál nagyobb a hozama. „Az idő, a kockázat és a hozam egy befektetés esetében együtt mozognak" – mondta.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

12 pontban támadják polgármesterüket az ˝algyői ifjak˝

Tizenkét pontos röpiratban támadták meg Algyő ifjúsága nevében Molnár Áron polgármestert a nemzeti… Tovább olvasom