Délmagyar logó

2018. 03. 23. péntek - Emőke -4°C | 4°C Még több cikk.

Miből él, akinek 29 ezer a nyugdíja?

A minimálnyugdíj nagyon kicsi, 27 ezer 130 forint. Ez alatti összeget folyósítanak minden tizenkettedik hazai nyugdíjasnak. Ennek oka lehet, hogy az érintettek nem szereztek elég szolgálati időt, nem, vagy csak minimálbérre jelentették be őket.
Havi 29 ezer forint nyugdíjból él a szegedi Nagy János. Azt mondja, ennyi a felesége ötvenezrével együtt is borzasztó kevés, pedig spórol, ahol tud. Fával fűti a két generáció lakta háromszintes, régi házukat, a fa havi húszezer, mellé tízezer a gáz, tehát erre elmegy a nyugdíja. Negyvenkét év munkaviszonyt számol össze: a rendszerváltásig szövetkezetnél dolgozott, utána maszek víz-, gáz- és fűtésszerelő lett tizenkét évig, de kikészültek a térdei. Öt éve rokkantosították 20 ezer forinttal, másfél éve pedig már a „rendes", öregségi nyugdíjkorhatárt is betöltötte, az ellátása viszont csupán a törvényben meghatározott emelésekkel növekedett. Még szerencse, jegyzi meg a férfi, hogy bír dolgozni, különben felkopna az álluk. Legjobban az háborította fel a minap, hogy a nyugdíjbiztosító elutasította a méltányossági emelésre vonatkozó kérelmét. Nagy János nem hagyja annyiban, azt tervezi, hogy elmegy a végsőkig, még akkor is, ha bírósághoz kell fordulnia.

Rengeteg, olvasónk történetéhez hasonló panasz érkezik szerkesztőségünkbe, ezért megkérdeztük a nyugdíjbiztosítónál: kik kapják a legkisebb ellátást?

Harmincszoros különbség

A hárommillió hazai nyugdíjas közül 260 ezren kapnak minimálnyugdíj (27 ezer 130 forint) alatti ellátást. A fele rokkantnyugdíjas, és 1950–55 között született. Csongrád megyében a legkisebb összeg a 10 ezret sem éri el, és ilyen országszerte még több mint 9000 van. A legmagasabb megyei nyugdíj egy hajdani vezető beosztású közalkalmazotté: meghaladja a 300 ezer forintot.

Nagy János nyugdíját a törvény szerint az 1988-tól a nyugdíjazásáig, vagyis 2002-ig szerzett jövedelme és a szolgálati ideje alapján állapítottuk meg – indult ki az általános nyugdíjszámításból Dudás Józsefné regionális igazgató. Mivel 42 év szolgálati idővel rendelkezett, a keresetének 82 százalékát vették alapul. A férfi 1988-tól egyéni vállalkozó volt, minimálbérre jelentette be magát, vagyis minimális összegű járulékot fizetett. Ezért a kiszámított nyugdíja is rendkívül alacsony lett. A méltányossági emelés nem adható automatikusan, igazolásokkal alátámasztott indoklást kell benyújtani hozzá, ilyet Nagy János nem mellékelt.

Nagy János számára nem vigasz, ám az övénél jóval alacsonyabb nyugdíjak is léteznek. Miként lehetséges ez? Legalacsonyabb összeg például olyanoknak a résznyugdíja, akik nem szerezték meg a minimális 20 év szolgálati időt, és azt is alacsony bérrel bejelentve dolgozták végig.
A vizitdíj februári bevezetése után emelt, 27 ezer 130 forintos minimálnyugdíjat kapnak azok, akik az „öregségi teljes nyugdíjra" jogosultak, mert legalább 20 évet dolgoztak, és betöltötték az öregségi nyugdíjkorhatárt.

Kivételes emelés

Méltányossági nyugdíjemelést háromévente kérhet, akinek a minimálnyugdíj kétszeresét nem éri el az ellátása, és legalább három éve nyugdíjas. Előnyt élvez a 70 év fölötti életkorú, az I. és II. rokkantsági csoportba tartozó, és aki kiskorú gyermeket nevel. A régióban az idén 8200 jelentkezőből 1435 kérelmét fogadták el, 2800 és 5600 forint közötti emelést építettek be a nyugdíjakba. Segély egyszer kérvényezhető, indokolt krízishelyzetben. Idén három hónap alatt 582 kérvényezőből 211-en kaptak átlagosan 15 ezer forint gyorssegélyt.

– Ha valaki csak 20 év szolgálati időt szerzett, annak az átlagkeresete 53 százalékában állapítjuk meg az ellátását. Ha az átlagkereset alacsony, alacsony lesz a nyugellátás is. Ebbe a csoportba főként egyéni gazdálkodók (később őstermelők), egyéni vállalkozók, minimális iskolai végzettségűek tartoznak, vagyis általában azok, akiket alacsony jövedelemmel jelentettek be – magyarázta az igazgatónő. Legrosszabb helyzetben jelenleg az 1948-as, 1950-es, 1953-as születésű nők állnak, akik kevés szolgálati idővel rendelkeznek, mert, mondjuk otthon dolgoztak vagy minimálbért kerestek a mezőgazdaságban. Előtte nagyon sokaknak számoltak alacsony ellátást, akik az 1992-es hullámban léptek ki a munkaerőpiacról.

Persze, minden nyugdíj kiszámítása más és más. Ezért tűnhet furcsának, hogy egy napot sem dolgozott egy 76 éves asszony, aki a férje öregségi nyugdíja után kap 50 ezer forint özvegyi nyugdíjat. Kevesebbet folyósítanak egy 57 éves 67 százalékos rokkant nőnek, aki csak 19 évet tudott felmutatni a mezőgazdaságban, neki havi 41 ezer forintos jövedelméből kell rendeznie kiadásait.

Olvasóink írták

 • 1. Debra01 2011. július 08. 10:24
  „Rendkívül diszkriminatív eljárás, hogy főleg nőket hoznak szinte lehetetlen helyzetbe. gyerekszülés, család, munka.
  Sok férfi a fakanálhoz zavarná vissza őket, miközben itt hisztizik, hogy az ő kárára, mire föl kapna nyugdíjat az a nő, aki a családjáról gondoskodott, majd kiöregedés után a férj lelépett. Kérdem én az a 29 000 mire elég?
  El kell venni tőle azt is, hiszen valaki rovására kapja azt is. Ugyebár. Talán éppen annak az édesanyja van ilyen helyzetben, aki kiakad, hogy mi jogon adnak neki ennyit....akár.
  Értem én, hogyne érteném...de akik az egész életüket a jövő generációjának nevelésére áldozta, annak semmi nem jár?
  <moderálva>”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

GAZ 69-ből Mercedes

A domaszéki Szekeres Gábor szerelésmániás autóépítő. Saját kútfőből tervez, végeláthatatlanul alkot.… Tovább olvasom