Délmagyar logó

2017. 08. 22. kedd - Menyhért, Mirjam 14°C | 24°C Még több cikk.

Miből lesz a kisváros?

Szeged - Nincsenek törvényben támasztott feltételei annak, hogy egy magyar nagyközségből város legyen. Megnéztük, mit talál a látogató megyénk kisvárosaiban.
22 egykori község – köztük Csanádpalota – kapta meg a városi rangot július 1-jén hazánkban. Az elmúlt 100 évben csak egyszer, 1989-ben lett ennél több községből város (akkor 41-et léptettek elő). A törvény nem támaszt speciális követelményeket a pályázó nagyközségek elé (lásd keretes írásunkat). Néhány tetszőlegesen kiválasztott kritérium alapján azt vizsgáltuk, mennyire fejlettek a megye kisvárosai.

A szennyvízcsatorna például a legtöbb helyen még csak álom. Egyedül Mórahalmon teljes a hálózat, a nagyja már a tanácsi rendszerben kiépült, az utolsó néhány utcában 4-5 éve adták át. Kisteleken most 35 százalék a lefedettség, jövőre készül el, Mindszenten a 10 százalékosból 2013 végéig – 3,8 milliárdból – lesz teljes a hálózat. Csanádpalotán 2010, Sándorfalván 2014 a határidő.

Mentőállomás Kisteleken és Mórahalmon működik – előbbiben teljesít szolgálatot a legtöbb rendőr (41) is, a vizsgált városok közül egyedül itt van kapitányság. Megírtuk: Csanádpalotán egyelőre nincs rendőr, de szeretnék, ha a jelenleg Pitvaroson működő rendőrőrs átköltözne.

Műtő a kisteleki rendelőintézetben. Vonzó körülmények. Fotó: Segesvári Csaba
Műtő a kisteleki rendelőintézetben. Vonzó körülmények.
Fotó: Segesvári Csaba

A legtöbb háziorvos, 8 – köztük 2 gyermekorvos és 2 fogorvos – a kisteleki rendelőintézetben gyógyít, a településen a leghosszabb a kerékpárút-hálózat is, mintegy 6 kilométeres. Csanádpalotán a főutca teljes hosszán építenének, pályázati pénzből, jövő tavaszig.

Az idegenforgalomra leginkább a homokháti központ épít, az Erzsébet Mórahalmi Gyógyfürdő révén. Magas – az önkormányzat adatai szerint 78 – a szálláshelyek száma, több mint 500 embert altatnak itt, Mindszenten például 150 fős a kapacitás. Utóbbi 21 fős szociális otthont, önálló gyámhivatalt, építésügyi hatóságot, okmányirodát tart fenn, csakúgy, mint Kistelek és Mórahalom. Középfokú oktatási intézményt utóbbi 2 településen, illetve Palotán találunk – a megye legifjabb városában –, a makói Juhász Gyula Református Gimnázium és Szakképző Iskola kihelyezett tagozatát.

Mórahalmon az idegenforgalom, Kisteleken az egészségügy a húzóágazat. DM-grafika
Mórahalmon az idegenforgalom, Kisteleken az egészségügy a húzóágazat.
DM-grafika

A sportban fogalommá váltak a kisteleki táncosok vagy a mórahalmi ugrókötelesek, a legnagyobb sikert azonban idén a legnépesebb kisváros, a 8 ezres Sándorfalva érte el: megyei I. osztályú bajnokságot nyert a focicsapat.

Az adatokból is látható: más-más a megyei kisvárosok funkciója. Mórahalom az 55-ös út menti városhiányt enyhítve klasszikus régióközpont lett, csakúgy, mint Kistelek, amely 5 környező település – Baks, Balástya, Csengele, Ópusztaszer, Pusztaszer – kereskedelmi, közlekedési, oktatási és egészségügyi központja. A többiek pedig egy-egy nagyváros közvetlen közelében igyekeznek boldogulni.

Nincsenek feltételek

A helyi önkormányzatokról szóló (1990. évi LXV.) törvény, az Ötv. nem ír elő pontos kritériumokat a várossá váláshoz, csak annyit: ehhez nagyközségnek kell lenni. A kiválasztásban a „fejlettség" és a „központi szerep" a döntő tényező. Nincs szó lélekszámhoz kötött határról vagy bármely olyan infrastrukturális mutatóról, amit egy városnak mindenképpen teljesítenie kell. Lehetetlen volna számszerűsített, ugyanakkor igazságos küszöbértékeket kitűzni bármely mutató tekintetében. A Pirisi Gábor és Trócsányi András által elemzett hazai gyakorlat szerint az elmúlt évtizedekben a várossá vált nagyközségek általában besorolhatók valamelyik funkcionális típusba, lehetnek mikrotérségi vagy foglalkoztatási központok, üdülő-, imázs- vagy agglomerációs települések.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mindenkinek van lecsóreceptje

Szeged - Szinte mindenki másképp csinálja, ahogyan a szülei tanították, vagy ahogyan a családja szereti: csípősen, rizzsel, tarhonyával. Tovább olvasom