Délmagyar logó

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 24°C Még több cikk.

Michelangelo tanítványának képe a Móra-múzeumban?

Szeged - Magyar és nemzetközi szakemberek véleménye szerint minden bizonnyal Giorgio Vasari, Michelangelo tanítványa festhette a szegedi Móra Ferenc Múzeum birtokában lévő titokzatos remekművet, az Angyali üdvözletet.
A múzeum közleménye szerint a festmény restaurálása jól halad Budapesten, a szakemberek a munka végső fázisánál tartanak. A táblakép a Csongrád megyei közgyűjtemény munkatársainak reménye
szerint jövő hét közepén érkezhet Szegedre.

Az újjászülető, ismeretlen mű példátlan érdeklődést keltett az itáliai reneszánsz cinquecento-korszakát kutató hazai és külföldi művészettörténészek körében. A szakértők többségének csaknem egybehangzó véleménye szerint a 16. században élt Giorgio Vasari, a Medici-család szolgálatában álló művész és építész, Michelangelo tanítványa lehet az Angyali üdvözlet alkotója - mondja Szabó Tamás, a Móra Ferenc Múzeum képzőművészeti osztályvezetője.

Angyali üdvözlet: Mária
Angyali üdvözlet: Mária

Giorgio Vasari olasz festő, építész, művészettörténeti író volt. Michelangelo tanítványaként a mester nagy római falfestményeinek másolásával képezte ki magát. Vasari Firenzében nagyrészt a Medici-család szolgálatában állt. A Palazzo vecchio udvarának, nagy termének és melléktermeinek freskóképeiben főleg a Medici család történetének egyes jeleneteit ábrázolta. Számos függő képe közül a legnevezetesebbek: Az utolsó vacsora (Firenze, Sta Croce kolostor); Keresztelő Szent János lefejezése (Róma, S.Giovanni Battista); Krisztus föltámadása (sienai akadémia); Szent Gergely (bolognai képtár); Caritas (madridi múzeum).

Angyali üdvözlet: az angyal
Angyali üdvözlet: az angyal

A kutatók szerint a reneszánsz szót minden bizonnyal ő írta le először. Az Uffizi-palotát, mely a Mediciek kormányzatának székhelye volt, Vasari tervezte. Vasari klasszikus építészeti elemeket alkalmazott ugyan, mégis eredeti módon álmodta meg a szerkezeteket. Michelangeloval tanítványi-baráti kapcsolatban volt, festett képeket is Michelangelo útmutatásai szerint és az ő tanácsára kezdett építészeti tanulmányokat folytatni.

A Móra Ferenc Múzeum tulajdonában lévő Angyali üdvözlet táblakép - ha a szakértői vélekedések tejes mértékben bebizonyosodnak és tényleg Vasari a szerző - a második magyarországi közgyűjteményben, magyar földön őrzött Vasari-mű.

Olvasóink írták

  • 1. egyszeru polgar 2008. június 11. 17:13
    „Meg szerencse, hogy iden lesz ez a vallasos kepeket bemutato tarlat. Kulonben ki tudja , meddig lapult volna ez a gyonyoru kep a raktar melyen. Szerencse, hogy nem lett az enyeszete. Meg ha ismeretlen festo alkotasa is, jobb sorsot erdemelt volna az eddigiekben is. Egy remekmu akkor is remekmu, ha ismeretlen az alkotoja.Az ellenkezoje is igaz, nagynevu mesterek is alkottak kevesbbe ertekes muveket.
    Remeljuk, most mar minden erdeklodo gyonyorkodhet majd benne es meg nemzeti vagyonunkat is gyarapitja.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újabb eszközzel ellenőrzik a kamionosokat Csongrád megyében

Szeged - Az utóbbi két évben Csongrád megyében 160 közlekedési balesetet okoztak kamionnal,… Tovább olvasom