Délmagyar logó

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 27°C Még több cikk.

Miért gyűlölik a vakok a bevásárlókocsit?

Miért gyűlölik a vakok a bevásárlókocsit?
Csongrád megye- Nyolcból egy élelmiszerboltban segítik megfelelően a látássérült vásárlót - derült ki a vakok és gyengénlátók egész megyére szóló tesztjéből. Hat szegedi, két szentesi, egy makói és egy kisteleki bolt kapott tőlük elismerő oklevelet.
Miért gyűlölik a vakok a bevásárlókocsit? Miért ragaszkodnak a kosárhoz? Azért, mert a kocsi kiterjedését nem érzik. Óhatatlanul rátolják, ráhúzzák valakinek a lábára. Ilyen tanulsággal is szolgált a látók számára a Vakok és Gyengénlátók Csongrád Megyei Egyesületének most véget ért programja. 80 kiválasztott Csongrád megyei – szegedi, hódmezővásárhelyi, szentesi, makói, csongrádi, kisteleki, mórahalmi – üzletet vizsgáltak.

A tesztelők – egy gyengénlátó, egy alig látó, egy kutyával és egy fehér bottal közlekedő vak – külön-külön mindbe ellátogattak. Így 320 alkalommal nézték meg, kidolgozott minősítés alapján, milyen segítséget kapnak. A munkát a Norvég Civil Alap közel 6 millió forinttal segítette. Ballai Anna Mária, az egyesület elnöke a szegedi Agórában tartott szerdai zárókonferencián azt mondta: nem az volt a cél, hogy megbántsanak bárkit. Segíteni akarnak.
 
Most ők segítenek
Az egyesület azt javasolja az üzleteknek, amelyek számítanak a látássérült vásárlókra is, hogy alakítsanak ki vakvezető sávot a bejárattól addig a helyig, ahol mindig van eladó. Jó, ha minden műszakban van egy kolléga, aki segít a különleges igényű vevőknek. Az egyesület – díjmentesen – szívesen tart rövid tájékoztatót, hogyan lehet segíteni a vak, alig látó és gyengénlátó embereknek vásárlás közben. Tanácsot is adnak, ha az üzlet akadálymentesíteni szeretne.

Egyrészt a közel 4000 Csongrád megyei látássérültnek, hogy minél könnyebb legyen a napi bevásárlás, másrészt az üzleteknek, abban, hogyan célszerű segíteni nekik. Voltak jó tapasztalatok, vicces helyzetek, és problémák. Előfordult, hogy a biztonsági őr szó nélkül eléállt a kutyás tesztelőnek, és az állat hiába próbálta kikerülni, ő mindig elállta az utat... Ballai Anna Mária felhívta a figyelmet arra a 2009-es rendeletre, miszerint a vakvezető kutya a gazdájával minden nyilvános helyre bemehet, boltba is.

A legtöbb pontszámot elért tíz bolt Vakbarát Üzlet minősítést – matricát és oklevelet – kapott az egyesülettől. – Meglepődtünk, amikor megkaptuk az értesítést. Nem tudtunk arról, hogy tesztelik az áruházat. Örülök, hogy ezek szerint négyszer is átmentünk a vizsgán – mondta Battancs István, a makói ABC-t is működtető Hunor-Coop Zrt. értékesítési menedzsere. Nem számítottak tesztelésre a szegedi Árkádban működő SPAR-ban sem. Veszelovszki Tamás áruházvezető azt mondta, nagyon köszöni a csapatának, hogy felkészülés nélkül is így teljesített. A tanúsítványnak már szerdán helyet kerestek az üzletben.
 
Kurucsai Szabolcs önkéntes és Elvis is tesztelte az üzleteket.

 
A legjobbak
Vakbarát Üzlet tanúsítvány illeti három évre a szentesi Gyógynövény- és Reformélelmiszer Üzletet, a szegedi Mars Csemegét, a szegedi Kossuth Lajos sugárúti és a Makkosházi körúti Tescót, a Klauzál téri és a Budapesti körúti Rossmannt, az Árkádban működő SPAR-t, a Kisteleki C-Univerzál Áruházat, a makói Szegedi utcai Coopot és a szentesi Tescót.
Borítókép: Az  Árkádban található Interspár-üzletben már ki is tették vakbarát bolt minősítést tanúsító táblát.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tanyasi vagy tanyai a kenyér?

Tanyasi vagy tanyai a kenyér?
A tanyasi szó mifelénk bugrist, tahót jelent, a tanyai a helyes kifejezés - mondja az író. Tovább olvasom