Délmagyar logó

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 26°C Még több cikk.

Miért jó a testvérvárosi kapcsolat?

Szeged - A kisebb városok, községek kulturális és diplomáciai okokból keresik a külföldi testvérvárosokat. A közelebbiekkel sikerül gazdasági együttműködést is kialakítani. Szeged 17 településsel kötött megállapodást, elsősorban az oktatás, az idegenforgalom és a kereskedelem látja ennek a jótékony hatását.
Elsősorban kulturális és diplomáciai szempontból érdemes két településnek testvéri kapcsolatot kialakítania. Csongrád megyében szinte egyetlen olyan város vagy község sincs, amelyiknek ne lenne legalább egy testvére – valahol Európában.

– Tegnap éjszaka értünk haza Heringből. A bajor településsel 1992 óta vagyunk kapcsolatban. Családi barátságok alakultak ki a 15 év alatt, ezeket ápoljuk az utazásokkal – magyarázta Sánta Ferenc.

A csengelei polgármester hozzátette: sok ötletet hoztak már haza, amit a városszépítésben tudtak hasznosítani. Emellett a fiatalok nyelvtanulását említette a község első embere. Nemrég kötöttek testvérvárosi megállapodást a lengyel Nowa Slupiával, delegációjuk ezen a hétvégén látogat Csengelére. Egy Szent Imre-ereklyével érkeznek, amit a lengyel Szent Kereszt-hegyen, egy kolostorban őriznek. A testvértelepüléssel a vallás köti össze őket.

Zaragozai turisták Mórahalmon. Fotó: Schmidt Andrea
Zaragozai turisták Mórahalmon.
Fotó: Schmidt Andrea

Egyebek mellett a művészeti csoportok és a sportolók külföldre jutását segíti a testvérvárosi kapcsolat – a deszkiek szerint. Király László alpolgármester elárulta, a szerbekkel gazdasági kapcsolat is kialakult: nyertek közös, határon túlra nyúló uniós pályázatot, ezzel a vállalkozókat segítik.

Shanghai–Szeged-tengely

2008 februárjában hívta meg a város először Shanghai küldöttségét, ekkor mutatkozott be a távoli településnek először Szeged. Fél év múlva egy szegedi delegáció látogatott a kínai városba. Sun Jian Ping, a shanghai Sonjiang kerület polgármestere hivatalában fogadta a szegedi küldöttséget, és örömmel fogadta az együttműködési megállapodásról szóló magyar javaslatot. Ennek célja például az egyetemek közötti kutatói és diákcsere, az idegenforgalmi együttműködés, a kutatási intézmények közötti együttműködés. Szóba kerültek kínai befektetések (például szállodaipar, kereskedelem). Pár hét múlva megérkezik egy shanghai küldöttség, amely a városépítés területén gyűjt tapasztalatot Szegeden, és megvizsgálják, hogy milyen építőipari befektetési lehetőségek vannak a magyar városban.

– Most ismerkedünk egy lengyel kisvárossal. Kerestek egy hozzájuk hasonló, magyar testvértelepülést, mi pedig jelentkeztünk – mondta Darabos Gábor. A kisteleki alpolgármester a pályázati fogások ellesését és az olcsóbb iskolai kirándulásokat említette mint előnyt.

Mórahalomnak kulturális kapcsolata van vajdasági és erdélyi településekkel, a lengyel–magyar barátságot ők elsősorban a termálturisztika révén erősítik. Német és olasz településekkel szintén turisztikai kapcsolatuk van, a hollandok és a belgák társaságát pedig a kedvező befektetések miatt keresik – tudtuk meg Nógrádi Zoltán polgármestertől.

17 külföldi várossal van aláírt megállapodása Szegednek. Többek között a tapasztalat- és információcsere, különféle (gazdasági) szervezetek közötti kapcsolatok elősegítése, a közös pályázatban való részvétel a célja az egyezségeknek – tudtuk meg Papp Tibortól, az önkormányzat külkapcsolati munkatársától.

A földrajzi közelség miatt Temesvárral és Szabadkával az egyik legfontosabb megállapodás például az idegenforgalom fejlesztése – több közös uniós pályázat valósult meg. Az Ohio állambeli Toledo például rengeteg ösztöndíjat, tanulási lehetőséget ajánlott fel a szegedi diákoknak, Cambridge-nek Szegeden kívül Heidelberg a testvérvárosa – itt, ahogyan Darmstadtban és Turkuban, „Szeged Hét" néven rendeznek kulturális, gasztronómiai programokat.

A városi elektromos tömegközlekedés fejlesztési előkészítéséhez Darmstadt nyújtott szakmai segítséget: az ottani tervdokumentáció minta volt a szegedi tervek elkészítéséhez. A villamosok testvérvárosokról való elnevezése is többek között Darmstadtból ered.

Olvasóink írták

  • 1. szatyi 2009. szeptember 23. 12:24
    „A "delegációk" tagjainak biztosan jó az ilyen kapcsolat! A látogatások eredményeiről nem sokat tudunk meg, kedves Délmagyarország!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Postás-pálya: pattog a labda tovább, tovább

Jogilag tiszta helyzetet követel a Postás-sportpálya ügyében Kohári Nándor fideszes önkormányzati képviselő. Tovább olvasom