Délmagyar logó

2018. 01. 19. péntek - Sára, Márió 2°C | 8°C Még több cikk.

Miért nem a KÉSZ építheti az ELI-t?

Szeged - Az Index információi szerint több kizáró okot is találtak a szegedi lézerközpont tenderének bírálói a KÉSZ csoport pályázati dokumentációjában.
Az Index úgy tudja, a bírálók 4 olyan pontot neveztek meg a KÉSZ dokumentációjában, amelyek külön-külön is alkalmasak lettek volna a pályázat érvénytelenítésére. Az egyik: a pénzügyi kezességet vállaló cég, a kecskeméti Mi-Be Alfa Ingatlanhasznosító Kft. éves mérlegeit a pályázat benyújtása előtt visszamenőlegesen változtatták meg. A KÉSZ az Index szerint azt állítja, hogy a kiírónak nincs joga állást foglalni egy önrevízió jogszerűségéről vagy megalapozottságáról. Az új mérlegadatokat szerintük neves könyvvizsgáló cég hagyta jóvá.

Azt is kifogásolták, hogy a KÉSZ több esetben „túl alacsony" árat adott meg tervezett költségvetésében: néhány tétel aránytalanul eltért a tervezői költségvetéstől, ami megalapozatlanná teszi a terveket. A KÉSZ az Index kérdésére azt állította, hogy saját ajánlatuk és a versenytársaké között összesen 1,3 százalék volt a különbség, így a Strabag-konzorcium árai is mintegy 6,5 százalékkal alámentek az ajánlatkérő által biztosított keretösszegnek. Két esetben pedig komoly jogi problémát találtak a bírálók a benyújtott referenciák között is.

Az Index értesüléseivel kapcsolatban kerestük tegnap Pintyőke Marcellt, a KÉSZ csoport szóvivőjét, aki ígérte: mára utánajár a megjelent információknak és válaszol kérdéseinkre.

Megírtuk: a pályázaton, amelyet január végén zártak le, a KÉSZ és a Strabag-Swietelsky alkotta konzorcium versengett a közel 27 milliárd forintos megrendelésért. A konzorcium végül mintegy 300 millió forinttal drágább ajánlattal kapta meg a beruházást. A KÉSZ a hír kiszivárgása után közleményt adott ki, amelyben azt írták: minden munkatársuk és a teljes menedzsment „értetlenül áll az események előtt", nem értik, miért nyilvánították érvénytelenné az ajánlatot.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Háromszáz dolgozó tüntetett az EDF DÉMÁSZ székháza előtt

Érdemi szociális párbeszédért tüntetett az EDF DÉMÁSZ 300 dolgozója a társaság Klauzál téri székháza előtt - utcán a rezsicsökkentés, képgalériával. Tovább olvasom