Délmagyar logó

2017. 10. 19. csütörtök - Nándor 10°C | 24°C Még több cikk.

Miért van több pollen Csongrádban?

Szeged - Tombol a parlagfűszezon. Szegeden és környékén sokan úgy érzik: itt több a pollen, mint az ország más részein. Miért?
Jelenleg az augusztusi rekordszámoknál kevesebb allergén pollenszemcse terjeng a levegőben – a határérték öt-hatszorosát méri az Euroregionális Polleninformációs Szolgálat. Tüsszög és könnyezik Csongrád megye lakosságának allergiás egyharmada. És ez előreláthatólag a hónap végéig így marad.

– Tévhit, hogy az eső segít – mondta Juhász Miklós aerobiológus. Ha ugyanis kis esőt száraz idő követ, megerősödnek a földből éppenhogy kibújt parlagfűpalánták. Egy szál embermagasságú gyom pedig egy évben 8 milliárd újabb növényre elegendő pollent „termel", de egy 15 centis példány is már ezrével ontja a virágport. A napsütéses órák tehát rontják a helyzetet a megyénkben. Hogy sokan úgy érzik, Csongrád és központja, Szeged fertőzöttebb, mint az ország más részei, az a domborzati viszonyoknak is „köszönhető": sok az elhanyagolt szántóföld, ahol hemzsegnek a gyomok. Ráadásul a bánáti és bácskai területeken még elterjedtebbek a gyomok, a 80-100 kilométerről berepülő virágport is mi szívjuk be.

Ahová lépünk, parlagfű terem a Honvéd téri gödörben. Fotó: Karnok Csaba
Ahová lépünk, parlagfű terem a Honvéd téri gödörben.
Fotó: Karnok Csaba

Ugyanakkor súlyosbítja a helyzetet, hogy néhány éve újabb „kártevő" ütötte fel a fejét Békés megyében: a parlagi rézgyom, más néven az íva. Leginkább a mezőgazdasági területeket fertőzi. Az aerobiológus szerint legalább dupla olyan allergén, mint a parlagfű. Büntetés viszont kizárólag – az agrártárca 2005-ös rendelete nyomán – a parlagfű miatt jár.

Minden idők szegedi pollenrekordja 1991. augusztus 30-án született: a határértéknek 677-szeresét mérte Juhász Miklós. Az elmúlt évtizedben 30-szoros, pár éve 20-szoros csúcsokat regisztrált. A megoldást szerinte kizárólag a következetes kaszálás jelentheti.

Kaszáltat és büntet a hatóság

Rekordösszegű, 16 milliós bírságot szabott ki a megyei mezőgazdasági szakigazgatási hivatal vásárhelyi növény- és talajvédelmi igazgatósága. Egy Csongrád melletti magánszemélynek számláztak legtöbbet: 53 hektár miatt 2 milliót. Több eljárást indítottak két hónap alatt, mint tavaly egész évben: 578 hektár miatt 595 esetben. 287 helyen kényszerkaszálást végeztettek. Szeged belterületén 121 eljárás indult, de legtöbben maguktól irtottak, ezért egyetlen 20 ezres büntetést küldött ki a polgármesteri hivatal.

Olvasóink írták

 • 16. Allergiás 2008. szeptember 10. 07:59
  „Szilléri sgt, Sajka-Bárka-Maros utca. VÉGIG MEGTALÁLHATÓ A PARLAGFŰ!”
 • 15. Kolompár Rómeó 2008. szeptember 10. 06:59
  „egy szegedi 2008.09.09 08:35

  "intelligens" hozzaszolas volt.”
 • 14. polgár 2008. szeptember 09. 23:08
  „A Boldogasszony sugárút végén lévő régi polgári házat is lebontották (gondolom majd bank lesz ott is, mert olyan kevés van belőle még), már több hónapja parlagon van hagyva. Helyén embernagyságú gaz, parlagfű... stb.
  Csak így tovább...”
 • 13. Macs 2008. szeptember 09. 20:45
  „Itthon a népesség 25-30 százaléka allergiás. Az allergia kialakulásának egyik oka a környezetszennyezés, hiszen a levegőben lévő, kipufogóból származó gázmolekulák megkötik a polleneket, amelyek így jobban beülnek a szervezetünkbe, és egyre erősebb ingert váltanak ki.
  A nyírfa, a nyárfa, a juhar, a tiszafa és a kőris virágzása után májustól augusztus közepéig a pázsitfüvek és az útifüvek, júniustól pedig a gyomok és a lándzsás útifű okoz kellemetlenséget az allergiásoknak. Augusztustól pedig a fekete üröm és a parlagfű szórja pollenjeit.
  Az allergén növények közül az augusztusban virágzó parlagfű okozza a legtöbb problémát, embernek, állatnak egyaránt. Ez ellen a növény virágzás előtti gyökeres irtásával védekezhetünk. A pollenre érzékenyek jobban teszik, ha tengerpartra vagy a hegyekbe mennek pihenni. A 700 méternél magasabb területeken ugyanis már kevesebb van, vagy egyáltalán nincs is az allergén növényből.
  Egyes gyümölcsök, zöldségek szerkezete megegyezik az allergiát okozó növényekével, és így elfogyasztásuk hasonló tüneteket okozhat, mint a megfelelő pollen. Ezt keresztreakciónak nevezik. A leggyakoribb a parlagfű - görög- és sárgadinnye, paradicsom, uborka, banán; a fekete üröm - zeller, répa, fűszerek; továbbá a nyírfa - és mogyoró, cseresznye, kapor, őszibarack, alma, pázsitfű -, s a gabonafélék keresztreakciója.”
 • 12. NTK 2008. szeptember 09. 20:36
  „Nem csak Szegeden ill. Csongrád megyében van gond a parlagfűvel. Szűk egy hónapja Keszthely környékén töltöttem több napot. Ott még jobban kínzott a pollen mint itthon most. A Zalai hírlapban is volt egy cikk, hogy nagyon elhanyagolt a Balaton környéke parlagfű szempontjából. Úgyhogy van ahol még rosszabb a helyzet. Persze ez nem mentesít senkit sem a gaztalanítás alól. Egyébként tényleg nem vágni kellene, hanem gyomírtózni. Persze ez drágább, de hatékonyabb is.”
 • 11. csanyiv 2008. szeptember 09. 18:01
  „Hát volt már ordítás miatta. Én négy olyan helyről is tudok Szegeden, ahol allergén pollent termelő fákat vágtak ki az idén és volt is visszhangja. Pedig nem a zöldeknek, hanem a környéken lakóknak nem tetszett - nem vagyunk egyformák. Éppen nem az önkormányzatra jellemző a mértéktelen fatelepítés, hanem a botcsinálta kertészekre, akik az új magán-, vagy társasházuk elé/mellé nem körültekintően tervezik meg a fatelepítést - vagy éppen nem tesznek semmit a ház körül, hagyva ezzel elgazosodni az út és a járda közötti területeket...”
 • 10. Ful 2008. szeptember 09. 13:47
  „Kíváncsi lennék, hogy hány zöld ordítana, ha elkezdenék kivágni ezeket a fákat (lásd: Budapest, Andrássy út)
  Szerintem: gyurcsányahibás...”
 • 9. rade 2008. szeptember 09. 10:17
  „Az önkormányzat olyan növényekkel fákkal,virágokkal telepítette be szegedet amelyek csak úgy ömlesztik magukból a pollent, nem beszélve a parlagfűről. Önkormányzat szándékosan betegíti meg
  szeged lakosságát és ez már bűncselekmény határát súrolja.”
 • 8. Ellenzéki 2008. szeptember 09. 09:35
  „A képen látható parlagfű erdő Szeged városának Belvárosában található!!!
  Ezt miért nem bünteti az illetékes - nem városi hatóság?!”
 • 7. egy allergiás 2008. szeptember 09. 09:17
  „Van valami, amit nem teljesen értek.
  Mindenki kaszálásról beszél, holott a szakértők bizonyára tudják, hogy az nem sokat ér.
  Ugyanis a parlagfű egy nagyon ellenálló növény. Ha lekaszálják, attól a gyökere a földben marad és a növény bizony újra kihajt. (Már láttam olyat, ami kaszálás után 6 felé ágazott el, vagyis egy helyett mindjárt 6 allergén növény lett. A gondos gazda újra lekaszálta, erre a növény újra elágazott és mind a 6 korábbi csonkról újabb 3-3 hajtás nőtt...)
  Mindezek tükrében a cikkben említett rendelet -véleményem szerint- nem elég hatékony, hiszen a kaszálás hiábavaló munka, attól nem lesz kevesebb pollen a levegőben.
  A parlagfüvet CSAK GYÖKERESTŐL KITÉPVE lehet elpusztítani...”
 • 6. egy szegedi 2008. szeptember 09. 08:35
  „Pillének teljesen igaza van.Tombol az igénytelenség!A tisztelt gazdálkodó urak sem érnek rá kaszálni a földjeiken,mert vagy utat zárnak vagy blokádot tartanak vagy az állami segélyért harcolnak!Én pl annak akinek a földjén allergén növényt találnak és a felszólítás ellenére sem kaszálja le,nem csak büntetést adnák hanem KIZÁRNÁM pár évig az állami dotációból!!Lenne itt egyből kaszálgatás,mert a magyar gazda csak ebből szeretne megélni.”
 • 5. Aggódó 2008. szeptember 09. 08:34
  „Nem csak a magánemberek tehetnének sokat az élhetőbb környezetért, hanem az önkormányzat is. Tessék csak kisétálni Újszegedre, a marostői új osztás környékére (Katalin utca - Fő fasor által bezárt terület). Hatalmas terület, rengeteg parlagfűvel. Közvetlenül a kertvárosi lakópark mellett. Hamarosan virágozni fog, és déli szél esetén kapni fog belőle egész Szeged!”
 • 4. pille 2008. szeptember 09. 08:13
  „Mert annyira igénytelenek az emberek a megyében. Legalább mindenki a saját környezetére vigyázna. A saját háza előtt is csak a dzsuva nő, mert azt már nem tartja saját portájának, csak ami kapun belől van. Nézzetek szét a városban!”
 • 3. eeeee 2008. szeptember 09. 07:50
  „mert más a domborzat?”
 • 2. A töltés Szeged mellett sokszor derékig be van fedve gazzal!!! 2008. szeptember 09. 07:33
  „v”
 • 1. Allergiás 2008. szeptember 09. 07:29
  „Az allergia egy átok. Nem kívánom még az ellenségemnek se. DE aki lustaságból nem képes megfelelő időközönként lekaszálni a parlagfüvet, az majd gőzerővel fog küzdeni ellene, ha pl a gyereke lesz beteg, és akkor majd az ilyen fogja a legjobban rázni az öklét a saját "fajtájára".
  Érdekes, pl Ausztriában miért nincs parlagfű gond????”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

24 óra alatt 20 fokkal lett hűvösebb

Szeged - Majdnem 20 fokot zuhant egyik napról a másikra a hőmérséklet: vasárnap még melegrekord dőlt… Tovább olvasom