Délmagyar logó

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 24°C Még több cikk.

Míg nem kötelező, a diákok élvezik az önkéntes munkát

Csongrád megye - A tervek szerint 2014-től minden középiskolásnak kötelező lesz közösségi szolgálatot végeznie, több megyei intézményben azonban már most is van lehetőségük a diákoknak önkéntes munkára.
Bár az új közoktatási törvény tervezetében eddig is szerepelt, Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár nemrégiben ismét bejelentette: az érettségi vizsgára bocsátás előfeltétele lesz az önkéntes munka. A tervek szerint leghamarabb 2014-től lép életbe az a szabályozás, amely a bizonyítvány kiadásának feltételéül szab heti két, összesen ötvenórányi közösségi szolgálatot – így nevezték át, lévén, hogy a kötelező munka nem nevezhető önkéntesnek.

Néhány szegedi középiskolában már most sem ismeretlen az önkéntesség. A Szegedi Műszaki és Környezetvédelmi Középiskola és Szakképző Iskola Gábor Dénes Tagintézményében például tavaly télen nyugdíjasokat tanítottak az informatikus diákok a számítógép-kezelés alapjaira.

– Tizedikesek és tizenegyedikesek vettek részt a programban, körülbelül 25-en – mesélte Ábrahám Ferenc tagintézmény-vezető. – Minden idős mellé leült egy fiatal, és nagyon jól kijöttek egymással. Azóta nem szerveztünk hasonló programot, de többen jelezték már, hogy ha lesz, szívesen részt vesznek benne.

Felolvasástól az afrikai karitatív munkáig

Aki középiskolásként önkéntes munkára jelentkezik, annak már most is számtalan lehetőséget tudnak kínálni. Idősekkel az otthonokban sétálgatni, beszélgetni vagy épp kézműves-foglalkozásokat szervezni nekik, kórházakban betegeket fürdetni, etetni, fogyatékos gyerekekkel foglalkozni vagy vakok számára felolvasni – csupán néhány a helyi lehetőségek közül. Aki pedig kalandra is vágyik, egy 6 hónapos képzés után akár Afrikába vagy Indiába is elmehet fél évre, hogy hozzájáruljon a szegénység és a betegségek leküzdéséhez – persze csak, ha tudja állni a kurzus költségeit.

A Tömörkény István Gimnázium és Művészeti Szakközépiskolában több mint 200 gyerek vesz részt abban a programban, amelyben időseknek visznek ételt, felolvasnak, vagy éppen hajléktalanszállón mosogatnak. Az önkéntes munkára bárki jelentkezhetett. A diákok ezt iskolaidőn kívül végzik, mindenki akkor, amikor ráér. És nagyon élvezik.

– A szolidaritásra való nevelésnek ez egy remek eszköze – fogalmazott Kühn János igazgató. Mint mondta, a fiatalok átérezhetik a munkájuk fontosságát, és jó érzés számukra, hogy tehetnek valamit a rászorulókért – ezeket nevezték meg indokként, amikor jelezték: a félévkor lezárult programot szeretnék folytatni.

A Szabad Waldorf Általános Iskola és Gimnázium és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény az egyetlen a városban, ahol nem fakultatív program a közösségi szolgálat, az ugyanis része a 11. évfolyamosok tantervének. – A szociális gyakorlat a tanév végén 3 hétig tart, a fiatalok szöveges értékelést kapnak majd róla – mondta el Egri Ágnes igazgató.

– Tudatos felkészítésre és nagy odafigyelésre van szükség, hogy a középiskolások az érettségüknek megfelelő területeken tudjanak közösségi szolgálatot végezni – hívta fel a figyelmet Zsivkovitsné Gyenes Krisztina, a Csongrád Megyei Önkéntes Centrum szakmai vezetője. Mint mondta, sokféle munkát képesek kiválóan ellátni a tizenévesek, ám amennyiben a kormánydöntés értelmében tömegesen érkeznek majd az igények ilyen jellegű feladatokra, mindenképpen szükség lesz a középiskolák és a fogadóhelyek felkészítésére is.

Önkéntes munkalehetőségek

 Hódmezővásárhelyen a Konrad Lorenz Természet- és Állatvédő Egyesületnél jelentkezhetnek most is mindazok, akiknek kedvük van vasárnaponként kutyát sétáltatni, etetni-itatni az állatokat. De akár a tereprendezésben is segíthetnek a jelentkezők. Önkéntesek dolgoztak már jegyszedőként, a régi könyvek eladóiként, illetve a Kovács-Kűry otthonban felolvasóként is. Szentesen számítógépes adatrögzítésre várnak karitatív munkát végezni akarókat. A helyi önkéntespontnál nem egy-egy kijelölt feladat elvégzésére várnak jelentkezőket, hanem az általuk felajánlott munka elvégzésére keresnek igénylőket. Makón az idősek otthonában élőknek olvashatnak fel a vállalkozó kedvűek, de a helyi önkéntespont folyamatosan keresi a további lehetőségeket.

Olvasóink írták

36 hozzászólás
12
 • 36. queenmargareth 2011. január 27. 14:23
  „Kedves Wacky. Sajnálom, hogy a támadást választottad velem szemben, mikor egyetértettem Veled. Valószínű, még nem dolgoztál, így nem tudhatod. Semmi gond. Nem kis dorgálás: fizetés megvonás, kirúgás, fegyelmi stb...ezekre készülj fel. És dolgoztam olyan cégnél, ahova külön! munka mellett rengeteg vizsga kellett, hogy minél több helyre be tudjanak tenni és biztos legyen a munkahelyed.És hidd el! A megrovások mind visszakereshetők a következő munkáltatód számára.

  Volt ám támogatás részemről a fiatalok iránt a hozzászólásomban /azt már megtanultad, hogyan kell a negatívumot látni/, legalább úgy kezdted volna, hogy köszönöm, vagy jólesett. Azért én továbbra is ellenzem a kötelező önkéntességet, mert nem egy ember miatt döntöttem így.”
 • 35. SP 2011. január 27. 00:22
  „Tanulás az aktív munka a diáknak.
  Pihenni persze kell. Választáslehetőség: aktív vagy passzív legyen a pihenés.

  Passzív, nem csinálok semmit.
  Várom a sült galambot. Csak úgy vagyok, csak nézek ki a fejemből. Ez nagyon veszélyes, mert ekkor jönnek a rossz dolgok, amit az unatkozó sajnos könnyen megtesz.

  Aktívban van sikerélmény.
  Alkotok, megvalósítok valamit más és magam haszára. Tehát hasznos vagyok. Jó lesz a közérzetem. Büszke vagyok magamra. Szüleim is büszkék rám. Kellemesen elfáradok.

  Ha a tanulás aktív munkát,
  aktív pihenéses nem tanulás munkával fűszerezem az az ideális. Elmélet, gyakorlat. Ezek egymásra pozitívan visszahatnak.

  Tehát az elméleti iskolai munkát
  aktív gyakorlati munkával ha kiegészíted lehetséges az a megállapítás, ami a címben van leírva, hogy ""a diákok élvezik az önkéntes munkát"".”
 • 34. Wacky 2011. január 26. 22:28
  „"33. hozzászólás szilléri 2011.01.26. 21:24 "

  Egyetértek veled!!

  De hogy SP-nek is mondjak valami okosat... nem tudom hogy van-e gyereked, de tudod egy gyereknek igenis kell szabad idő!! Az már tőle és a helyzetétől függ hogy mivel tölti... na meg attól hogy milyen módszereket vetnek be a szülők és a tanárok, no meg hogy arra sarkalják(és nem kényszerítéses alapon!!) hogy a szűk látókör sok baj forrása, és bemutatni nekik hogy igenis élvezetes dolgok is vannak... és tudod hol rontják el a gyerek kíváncsiságát legtöbbször?? általános 3. 4-től, onnantól megutál mindent... csodálod hogy bandázással tölti az idejét?? fingja sincs arról mi történik a világban (mármint a szép és értékes dolgok) és nem egyszer láttam, hogy ha a gyakorlatiasságot előrébb veszik az elméleti dolgoknál, a gyerek megszereti az adott dolgot vagy tantárgyat!!

  Viszont sosem jó a kötelezőség, csak 1 példa: kötelező olvasmányok, sokan nem olvassák el, mert:

  1. Nem tart lépést a modern korral
  2. Van egy jó pár ami annyira régies hogy olvasni is nehéz, sőt érthetetlen a mai kor emberének, annak a gyereknek akinek még totál más a nézőpontja mint egy felnőttnek aki már sok mindenen keresztül ment, és sok mindent megtanult!! Ne fordítsuk már meg... csak sajna mégis ez történik!!:((
  2. Olyan sokat adnak ki hogy 1 évben van 14db, azt hogy olvassa el?? hmm ha 22:00 óra mire lefexik??
  3. Verselemzés: annak az a lényege hogy a saját álláspontod, lelkiállapotod szerint (amit persze meg tudsz védeni) kéne elemezni!! DE ez nem így megy, van egy elemzés és azt neked széépen be kell tanulnod, tök8 hogy senkinek sincs fogalma arról hogy Petőfi mire gondolt akkor, mikor írta, de sebaj, a szabály az szabály... és ez sztem elég nagy balga szabály!!:((

  Egy verselemzésnek az a lényege hogy föltárjon bennünk olyan elrejtett vagy elveszettnek hitt gondolatokat élményeket amelyeket a vers indít be nálunk...

  Pl.: Ady Endre versei nagyon jól tükrözik ezt... sokan utálják mert jaj tiszta depis... közben meg vannak akik szerint szép... tudod a rossz dolgokat is lehet úgy megírni hogy az embert melegséggel töltse el belül... ezért is költők Ők, mert képesek ezt megvalósítani!!

  Ui.: van egy olyan érzésem, hogy a magyar jogszabályok vannak annyira lyukasak, mint egy gépfegyverrel szétlőtt sajt...

  és ha kap munkát? hol fog lakni? ha nem lakik sehol hogy jegyzik be? na meg a keresetét hova rakja? + ha a normál embernek nincs munkája, akkor neki honnan lenne már?? tán mert olcsóbb munka erő??”
 • 33. szilléri 2011. január 26. 21:24
  „Ez egy baromság !
  Ár érték arány ! Kötelező már rosszul kezdődik !

  Normális fiatalnak, van normális családja és esetleg normális kapcsolata a környezetével. Légyen az szomszéd, rokon vagy ,,hátrányos helyzetű" ismerős.
  A probléma valószínűleg az erkölcsi válságban leledzik . A morál, tisztesség, empátia és hasonló dolgok ccco hit nem tanítható! Tapasztalat és család!

  Kötelező ?????????????????????”
 • 32. SP 2011. január 26. 21:01
  „Mi a tanulás célja?
  Az, hogy a munkában meg tudd állni a helyed. A tanulás és a munka szorosan összetartozik. Törvény meghatározza hány éves kortól lehet foglalkoztatni valakit, hány órában.
  Szabadidő? Az igaz lehet, hogy kevesebb idő marad bandázásra, diszkóra, tengésre lengésre.

  A felnőtt igyekszik annyit dolgozni, amennyit kell a családja fenntartásához. A megélhetéshez. Az összes többi másodlagos.
  A falusi gyerek bele születik a munkába. Nincs alsó korhatár.
  30. hozzászólás Wacky
  Menedzselné(!):
  tehát ismerné, nyilvántartaná a munkaerő képességét, a kapcsolódó jogokat, stb. pl. munkajogot, BTK. PTK stb.
  Kihelyezett munkaközvetítő.
  Képzett szakemberek az irányítók, a munkaügyi kp felügyeletével, kapcsolatával. Mindez jogilag, államilag felügyelt intézet.”
 • 31. Wacky 2011. január 26. 20:24
  „"29. hozzászólás queenmargareth 2011.01.26. 18:20 "

  Csakhogy a munka nem összeegyeztethető a sulival, a munkában egy alaptudást csinosítgatsz, és felkészülni se kell csak kivételes esetekben!! A suliban viszont ott az elvárás, az újabb tanulmányok elsajátítása és a mennyisége messze meghaladja azt, amit a munkavállalónak kell megtanulnia munkája során!!

  + a suli után még 3 órát azzal kell töltenie min., hogy felkészüljön másnapra!!
  + ha összehasonlítást veszünk->> ha a munkavállaló a feladatát nem a kívánt sebességben teszi meg vagy kihagy valami nem túl lényegeset akkor kap egy dorgálást... ha viszont a gyerek nem jól teljesít, sőt néha ha maximálisan teljesít az se elég jó(!!) az kihat a későbbi életére, a jegyei határozzák meg hova mehet tovább... még ha kitűnően tud is valamit, a tanárok nagy része sajnos ugyanolyan rosszul tanít, vagy arcra osztályoz, esetleg csak találomra /tisztelet a kivételnek/ !!

  Ui.: ez olyan mintha a munkavállaló aktájába belekerülne minden icipici vétsége, és az határozná meg, hogy merre mehetne dolgozni tovább, vagy hova vehetnék fel!!

  Tehát azért elég nagy különbség van a suli és a munka közt!!”
 • 30. Wacky 2011. január 26. 19:59
  „"26. hozzászólás SP 2011.01.26. 18:12"

  Sztem ez nem gondoltad át eléggé!!

  Vegyük azt, hogy te egy vállalkozó vagy, és valamilyen munkát el kell hogy végezz, felfogadod a munkás szállóról az embereket, hogy dolgozzanak neked!!
  1. Nem tudod milyen munkabírásuk van
  2. Nem tudod van-e képesítésük a munka elvégzéséhez
  3. Nem tudod milyen minőségben dolgoznak
  4. Ha valami elrontanak akkor rajtad verik le a hibájukat!!
  ...bejelentett munka, papírok írása, stb.

  TE ezek fényében vállalkozóként élnél a lehetőséggel??”
 • 29. queenmargareth 2011. január 26. 18:20
  „WACKY!

  Én teljesen egyetértek és meg is értem, ezekért vagyok felháborodva, annyit azért és nem bántás, csak készülj fel! A munkahelyed a mai világban nem lesz monoton, sokmindenért fognak cseszt-ni. Már mindenkinek mindent tudnia kell és végeznie is. Vannak a fölösleges munkahelyek is, de oda nem mindenki jut be...
  Azzal viszont újfent egyetértek, hogy legyen gyerek egy gyermek amíg tud és inkább sportoljon, mint már említettem egyszer ezt a példát: mi van, ha a 14 éves gyereket haldoklóhoz tesznek úgymond önkéntesen?”
 • 28. SP 2011. január 26. 18:18
  „:) kösz ez már valami”
 • 27. queenmargareth 2011. január 26. 18:13
  „26. hozzászólás SP 2011.01.26. 18:12
  Le a kalappal, pénzem nincs, de estlegesen elismerésem, ha jelent valamit.”
 • 26. SP 2011. január 26. 18:12
  „Hajléktalanszállót megszüntetném.
  Munkásszállónak nevezném. Alkalmi szálló, amin az input a hajléktalan, a kimenet a munkahely.

  A vállalkozónak
  pl X. alkalmi munkásra van szüksége, a munkásszállón lévő diszpécser segítségével másnap reggelre kiállítja a munkacsoportot.

  Menedzselné
  a munkás vállalkozó közti elszámolást stb. Cserébe a szállás, étkezés, költségelszámolással .stb.

  Kihelyezett munkaközvetítői funkciót,
  életvezetési funkciót is ellátna tehát a szálló. Ennek az intézménynek a látogatását kötelezővé tenném törvényileg.
  KMK fogalmát újra bevezetném egyidejűleg.
  Ötletdíjra igény tartok.”
 • 25. Wacky 2011. január 26. 18:08
  „22. hozzászólás SP 2011.01.26. 17:28

  Nem árt?? OK dolgozz suli mellett amikor eleve a suliban 7-8 órát vagy bent + otthon még 3-4 órát tanulsz majd akkor meglátjuk hogy állsz hozzá (jaa és kifelejtettem, hogy a sulikban gyatra a tanítás úgyhogy még kell magán tanár is 1-2 tantárgyból!! az még 1-2 óra) + utazási idő

  Számoljunk->> fél8-kor kezd a suliban, reggel kel, de lehet hogy hajnalban attól függ hol lakik!!
  kb fél3kor végez a gyerek, ezután megy magántanárhoz, ez úgy 20 perc míg oda ér...akkor már 14:50-nél tartunk... mondjuk 1.5 órát elvan ott, akkor már 16:20-kor végez, hazaindul kb 1 óra míg haza ér, 17:20... lepakol(holt fáradtan, mert a suliban sok féle elvárásnak kell megfelelni egy munkahellyel szemben, ahol csak a szakmájához tartozó dolgok a fontosak!!) megkajál-> 17:40... jöhet a tanulás, 3 órával számolva 20:40-nél tartunk!! Megfürdik, előkészül az alvásra, előkészíti a másnapi cuccait 21:00. Másnap megint suli és kel fél 6 fele... Alszik 8 és fél órát és kelhet is fel!!

  Kérdem én, hol van a pihenésre szabott idő?? mert az én számolásomban még az sem volt benne, az max a 8 és fél órás alvás rovására tud menni!! + mi van ha nem tudja pont suli után fogadni a külön tanára csak fél órával később, mi van ha a busz ami hazavinné akkor nem indul mikor ő végez, csak fél órával később??
  akkor máris este 22:00-nál tartunk!!

  Ui.: A barátokra! A családi megbeszélésekre! A bnőjére/barátjára még 1 perc ideje se jutott!!

  Akkor most mit akarnak még + 2 órát elvenni szerencsétlen gyerektől, hmm???”
 • 24. Wacky 2011. január 26. 17:46
  „"vagy éppen hajléktalanszállón mosogatnak."

  na ott aztán van higiénia, ami jót tesz a kiskorúnak... :S (kérdem én, az miféle közösségi munka?? Sztem ennek egy lényege van /tisztelet a kivételnek/ hogy bizonyos munkákat megcsináljanak fiatalok, ingyé, és ne kelljen azért bért fizetni egy normál munkásnak...

  Na meg a mai környezetben, még sportra vagy kikapcsolódásra sincs ideje a fiatalnak a sulis tanulnivalók miatt, nem hogy még plusz közösségi munkát vállaljon (ja bocsi erőltessenek rá!!)

  Szomorú ez a helyzet:((
  ...és szerintetek??”
 • 23. Wacky 2011. január 26. 17:33
  „"feltételéül szab heti két, összesen ötvenórányi közösségi szolgálatot"

  Ezt most hogy kell érteni?? hetente 50 óra közösségi szolgálat vagy mi?? nem vágom :S”
 • 22. SP 2011. január 26. 17:28
  „Nem árt 1 kis munka,
  életszerűbb a munka fogalma, a pályaválasztást is segíti. Bőrén érzi meg a diák a munkahely"ízét." Eddig csak a tanár dirigált.
  A főnök, a tulaj stb. uralma is a tudatosulhat. stb.”
 • 21. gubanc 2011. január 26. 17:05
  „Élvezik? Persze. Ha suliból elküldik önkéntes munkára és nem kell dolgozatot írni, meg felelni.
  <moderálva>”
 • 20. mugli 2011. január 26. 15:54
  „"a bizonyítvány kiadásának feltételéül szab heti két, összesen ötvenórányi közösségi szolgálatot"

  Ezzel csak azt lehet elérni, hogy mindenféle simlivel kikerülik az arra hajlamosak. Az önkéntes (bocs: közösségi) munka akkor ér valamit, ha szívből jön. A kötelezőséggel azt ölik ki az egész tevékenységből, ami a lényege lenne. Undorral, unottan, flegmán ugyanis nem lehet ilyen jellegű tevékenységet végezni, amikor azt várja a munkát végző, hogy mikor jár le az a bizonyos idő.”
 • 19. rodeziai 2011. január 26. 15:04
  „mi van itt, hadikommunizmus?!”
 • 18. fonaszi 2011. január 26. 14:53
  „15!

  Én mindenkivel el tudok beszélgetni,de lehet,hogy az is elég,ha az ember meghallgatja,hogy milyen volt az élete...
  Nem biztos,hogy nem kötelezővé kellene tenni,valahogy másféle képen kellene ilyen irányba terelgetni az embereket. De én úgy gondolom mindenkinek jót tenne. És nagyon hasznos dolog lenne.”
 • 17. savos 2011. január 26. 14:52
  „Azon gondolkodott-e már az élősködőket eltartó kormányunk, hogy nem az érettségi bizonyítványt, hanem a segílyek kifizetését kellene feltételekhez kötni. Ha az önkéntes munka kötelezővé tétele ennyire nemesíti a jellemet, miért hagyjuk ki belőle a mindenáron beilleszkedni vágyó színes kisebbséget?”
36 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gigaintézmények alakulnak

Egy igazgató alá akarja rendelni összes szociális intézményét a megyei önkormányzat, a középiskolákkal hasonló tervei vannak. Tovább olvasom