Délmagyar logó

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -2°C | 3°C Még több cikk.

Migránsok és szögesdrót - Szeged és környéke, 2015

Migránsok és szögesdrót - Szeged és környéke, 2015
"Özönlenek a menekültek. Elérték a magyar határt a görög-macedón határt áttörő menekültek. Közel ezren lépték át a zöldhatárt."
Január

3.: Semmilyen tábla nem jelzi a változást, hogy fizetős lett január elsejével 19 kilométernyi megyei autópálya. A röszkei átkelő is matricaköteles, aki ezt elfelejti, megbírságolják.
6.: Kiraboltak egy trafikot hajnalban a szegedi Zárda utcában.
7.: Lengyeleknek adták el a francia Accor szállodák hoteljeit, köztük a szegedi Novotelt is.
12.: Tizenhárom önkormányzati céget új igazgató irányít az év végéig.
13.: Végrehajtóhoz került azoknak a szegedi lakástulajdonosoknak az ügye, akikről megírtuk: nem vettek fel hitelt, mégis 105 millió forintot követel tőlük a Raiffeisen Bank Zrt.
14.: Év közben zárnak be iskolát Szegeden – nincs tovább pénz a Rogers és a Szefi működtetésére.
15.: A szegedi 4-es vonalán szembetalálkozott egymással két villamos reggel a Szabadkai úton. Az SZKT és a Nemzeti Közlekedési Hatóság is vizsgálja az esetet.
19.: Bár tavaly októberben még úgy volt, hogy év végén leszállhat a mentőhelikopter az SBO repülőterére, egyelőre szó sincs a leszállóhely megnyitásáról.
20.: Nagyjából kétszázan vettek részt tegnap a szegedi Rogers-gimnázium megmentéséért szervezett tüntetésen.
27.: Nem vagyok Charlie! Allah nagy! Éljen a dzsihád! – többek között ez áll abban a kézzel írott levélben, amit egy ismeretlen csempészett a szegedi Dugonics téri emlékhelyre, ahol gyertyát gyújtottak a két hete a Charlie Hebdo elleni terrortámadás áldozatainak emlékére.
31.: Lakhatatlanná vált a tűz miatt egy 17 lakásos társasház a szegedi Felső Tisza-parton.

Február

2.: Órákig égett a szegedi gyufagyár harmadik emeleti raktára. A balesetben hárman sérültek meg.
A Szegedi Tudományegyetem díszdoktora lett Angela Merkel német kancellár.
3.: Egész nap sor kígyózott a bezárásra ítélt szegedi Baumax előtt.
Barnamedvék költöztek a vadasparkba. Fotó: Karnok Csaba
Barnamedvék költöztek a vadasparkba. Fotó: Karnok Csaba


10.: Apa és fia készítette azt a drogot az Üstökös utcában, amitől egy 16 éves fiú még mindig a kórházban van. A rendőröknek azt vallották, patkánymérget tettek a herbálba.
11.: Fizetés nélkül távozott az Alabárdos és a Vendéglő a Régi Hídhoz étteremből egy pécsi férfi, akit őrizetbe vettek a rendőrök.
12.: Koszovói határsértőknek bérel a rendőrség egy hangárt néhány száz méterre a röszkei határtól.
17.: H1N1-fertőzöttet kezelnek Szegeden. A középkorú férfi állapota súlyos, az intenzív osztályon fekszik.
20.: Tiltakoznak a Ságvári átnevezése ellen. Kulka János, a gimnázium egykori diákja szerint az intézmény akkor is Ságvári marad, ha erőszakkal átnevezik.

Március

3.:
Csőpostával szállítják egy hónap múlva a vérmintákat néhány szegedi klinikáról a laborba. A kiépülő rendszer jelentősen felgyorsítja a sürgősségi elemzéseket.
8.: A nyugdíjasok és a pult mögött állók elfogadják, a gyerekesek és a dolgozók viszont tiltakoznak a kötelező vasárnapi zárvatartás ellen – derült ki utolsó vásárlós vasárnapi körképünkből.
10.: Elkeseredettek, ugyanakkor bizakodók voltak azok az ügyfelek, akik bejutottak a Quaestor szegedi fiókjába. Pénzt nem kaptak, csak információt, miután az MNB részlegesen felfüggesztette a Quaestor tevékenységi engedélyét,
Pénzükért aggódó Quaestor-ügyfelek. Fotó: Frank Yvette
Pénzükért aggódó Quaestor-ügyfelek. Fotó: Frank Yvette


11.: Szegedi produkció idén sem kapott meghívást a Pécsi Országos Színházi Találkozóra, amelynek versenyprogramjába 12 társulat 14 előadása került be.
16.: A Honvéd térre költözött a szegedi vérellátó. Az épületben technikailag is modernizálták a vérkészítmények gyártását.
Elkezdődött a 47-es út Algyő és Szeged közötti szakaszának felújítása. A 9,9 milliárdos beruházás többéves csúszással kezdődött el.
19.: Rétvári Bence államtitkár Szabó Sándor szegedi országgyűlési képviselőnek írt leveléből kiderült, az EMMI nem enged, megváltoztatja a Ságvári-gimnázium nevét, utána egyeztet.
22.: Átadták a Szegedi Vadasparkban az állatkert új lakóinak, a két barnamedvének a házát. Ezen a napon mutatkozott be a nagyközönség előtt a Délmagyarország 36 oldalas, Vadaskaland című matricás albuma is.
30.: Közel kétezren vettek részt a Ságvári-gimnázium átnevezése ellen tiltakozó fáklyás felvonuláson Szegeden. Csendes tömeg állt ki az iskola nevéért.
Ismét világsztárt hívtak a szegedi szabadtéri Az álarcosbál című produkciójába. A bálhercegnő szerepét Katarina Witt kétszeres olimpiai bajnok német műkorcsolyázóra osztották.

Április

4.:
Április 16-ától visszavonta a Szegedi Hőszolgáltató Kft. működési engedélyét az energetikai hivatal, és helyette az IKV Zrt.-t jelölte ki a szolgáltatás teljesítésére.
13.: Szegedre érkezett Martin Schulz, az Európai Parlament szociáldemokrata elnöke. Ő volt eddig a legmagasabb rangú diplomata, aki a városba látogatott.
Balogh Elemér, Szeged díszpolgára. Fotó: Frank Yvette
Balogh Elemér, Szeged díszpolgára. Fotó: Frank Yvette

15.: Szeged legrégebbi egyházi régészeti lelete veszett oda a dóm felújításánál, mert a hatóság beruházóbarát döntést hozott. Az egyházmegye azt állította: mindent megtettek az ügyben.
16.: Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter indította útjára a kínai exportra szánt termékek gyártását a szegedi Naturtex kft. üzemében. A magyar tulajdonú kft. 5 évre szóló stratégiai megállapodást írt alá egy kínai céggel.
22.: 105 facsemetét ültetett el a 105. születésnapját ünneplő Délmagyarország a Föld napján Csongrád megye valamennyi településén.

Május

2.:
Elbukott a Ságvári nevéért folytatott több hónapos harc. Több mint 2 ezren követelték az utcán, hogy maradjon meg az iskola neve, amit a felsőoktatási és közigazgatási törvényre hivatkozva akartak elvenni.
4.: Nem indul el a Rola, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium nem tartotta fontosnak a magyar vállalkozók erőfeszítéseit. Pedig a Rola 100-150 új munkahelyet és 5-600 milliós állami bevételt ígért.
6.: Vádat emelt a Szegedi Járási Ügyészség két szentesi szülész-nőgyógyász ellen, mivel ikerszülés után egy szentesi nő egyik babája egy héten belül meghalt. Az ügyészség szerint a vádlottak többszörösen megszegték az orvosszakmai szabályokat.
Mindent letarolt a vihar, házakat, fóliákat, fákat tört össze az orkánerejű szél. Megbénult az 5-ös út forgalma, Csengelét sokáig nem is lehetett megközelíteni.
12.: Lakat alá kerültek az új szegedi trolik, garanciális okokra hivatkozva. A 3 milliárdért beszerzett járművekről nem tudtuk meg, mi a bajuk.
20.: 19 éve panaszkodik a szomszédos tornateremre a 75 éves Harangozóné Kelemen Edit, akinek az ügyére az év végéig kerülhet pont.
 Megújult a partfal a Tisza belvárosi szakaszán. Fotó: Schmidt Andrea
Megújult a partfal a Tisza belvárosi szakaszán. Fotó: Schmidt Andrea


21.: Átadták Szeged új, 2,1 kilométer hosszú belvárosi védművét. A partfal az EU támogatásával, 2,21 milliárd forintból épült fel 2013–2015 között.
22.: Ünnepi közgyűlésen vette át Balogh Elemér jogtörténész, egyetemi tanár, egykori alkotmánybíró a Szeged város díszpolgára kitüntető címet Botka László polgármestertől. Pro Urbe díjat kapott Bódi György és Pál Attila. Papírhenger-görgetéssel, rajzversennyel, színes programokkal 105 éves születésnapját ünnepelte a Délmagyarország.
26.: Elbontják a Móra-múzeum előtti medencés szökőkutat – Nagy Sándor alpolgármester bejelentése megosztotta a szegedieket.
28.: Elhunyt Trogmayer Ottó régész, nyugalmazott múzeumigazgató, Szeged díszpolgára.
30.: Markovits Bori színművész kapta a Dömötör- életműdíjat.
Búcsú Trogmayer Ottótól. Fotó: Schmidt Andrea
Búcsú Trogmayer Ottótól. Fotó: Schmidt Andrea

Június

4.:
A svájci világsztár, DJ Bobo koncertjével megnyílt a Deja Vu fesztivál.
5.: A 13 hónapos, kecskeméti Szilágyi Regina kapta meg a 400. olyan implantátumot a szegedi klinikán, mellyel a kislány hallani fog és megtanulhat beszélni.
9.: Határzárat épít a kormány a déli határra, az utolsó kerítést a rendszerváltáskor számolták fel. A migráció megfékezésére szánt kerítés árát 25 milliárd forintra becsülték.
16.: Betegszállítók helyett az orvos vitte haza a 72 éves Gonda Józsefnét, akit a sürgősségin felejtettek. A klinika nem kommentálta az esetet.
19.: Már a földmérők dolgoznak a röszkei határban, mérik a 4 méteres kerítés helyét. Mindeközben a rendőrök napról napra több menekültet fognak el a zöldhatáron.
23.: Nem fizeti ki a KLIK az érettségiztető tanárok útiköltségét, ezzel elveszik a tiszteletdíj ötöde. Az állami fenntartó szerint nem is kötelező fizetni.
30.: Szerb rendőrök engedik a zöldhatár felé a migránsokat, egyre több menekült érkezik Magyarországra.

Július

1:
Megérkezett Szegedre Katarina Witt német műkorcsolyázó, aki a szabadtéri játékok Az álarcosbál című produkciójában szerepel először színészként.
Katarina Witt a halászlét is megkóstolta. Fotó: Karnok Csaba
Katarina Witt a halászlét is megkóstolta. Fotó: Karnok Csaba


3.: Giuseppe Verdi operájával, Az álarcosbállal indult a Szegedi Szabadtéri Játékok 84. évada.
9.: Leszállhat a mentőhelikopter a szegedi klinikán; hosszas engedélyezési eljárás után az utolsó akadály is elhárult.
13.: Húsz év után le akarja váltani a minisztérium az algyői Fehér Ignác iskola igazgatóját, Iván Zsuzsannát.
13.: Többtucatnyi katonai jármű vonult fel a magyar–szerb határhoz Mórahalomnál. Elkezdődött a kísérleti határzár építése.
19.: Áll a szögesdrót a mórahalmi határon. A tervezettnél egy nappal korábban elkészült a 150 méteres tesztkerítés. Bevándorlónak hitt félvér magyar fiúba kötött bele egy csoport a szegedi Partfürdő közelében. A vita tettlegességig fajult, a fiú barátnőjének eltört az arccsontja.
20.: Tiszába fulladt egy menekült a szegedi Gyálaréten.
23.: Hat év után újra kinyitott a Kis Virág.
Szegedi fegyőrt gyanúsítanak a brutálisan megütött szegedi lány megtámadásával. Az ügyészség szerint rasszista verésről van szó.
30.: 490 munkanélkülit hívtak be a megyeházára kerítésépítésre.
31.: Kilenc év után újranyílt a röszkei határátkelő Röszke és Horgos között.
Az első vendégek az újra megnyíló Kis Virágnál. Fotó: Frank Yvette
Az első vendégek az újra megnyíló Kis Virágnál. Fotó: Frank Yvette

Augusztus

3.:
Elkezdődött az ideiglenes biztonsági határzár építése a 175 kilométer hosszú magyar–szerb határon.
6.: Hat kormánytisztviselőt vettek őrizetbe a röszkei határon. A gyanú szerint kamionosokat vesztegettek meg.
7.: Valószínűleg embercsempészek vágták át az elkészült határzárat Ásotthalomnál.
9.: Újabb börtönőrt gyanúsítanak a megvert diáklány és félvér kubai barátja bántalmazásával.
18.: A szentesi Füsti-Molnár Lajos és fia, Gergely Szent Korona-kenyere lett a Délmagyarország kenyere.
24.: A Scooterrel nyílik meg a Szegedi Ifjúsági Napok.
25.: Özönlenek a menekültek. Elérték a magyar határt a görög–macedón határt áttörő menekültek. Közel ezren lépték át a zöldhatárt.
26.:  Könnygázzal fékezték meg a rendőrök a kitörni készülő 200 menekültet a röszkei idegenrendészeti előállítóban.
 29.: Másodfokú hőségriadóval búcsúzik a nyár. Három napig 36 fok várható.
Áll a gyorstelepítésű kerítés a 175 kilométeres magyar– szerb határon.

Szeptember

2.:
Új rendőrségi gyűjtőpontot, tranzitzónát kezdtek el építeni Röszkén. Az ideiglenesnek nevezett műszaki határzárat már 6 sor NATO-drót védi.
3.: Kerekesszékes férfit és szintén mozgássérült feleségét akarják kilakoltatni egy szegedi társasházból azért, mert egy vállalkozó becsapta őket.
4.: Több száz menekült kitört Röszkén a táborból, hajtóvadászat indult utánuk.
6.: A rendőrség kiürítette a régi röszkei idegenrendészeti előállítóhelyet, mivel megnyitották az újat.
7.: Újra kitörtek a menekültek a röszkei táborból, mintegy ezren az autópályán Budapest felé indultak el.
Idén megszűnt a kvótarendszer, elönti a tej az országot. Alacsonyak a termelői árak, 2002-es felvásárlási árakon, literenként 70–75 forintért veszik meg a gazdaságoktól a tejet.
13.: Bejelentették: éjféltől börtönbüntetés vár arra, aki megrongálja a déli határon épült kerítést, vagy illegálisan lép Magyarország területére.
Migránsok a rendőrök és a médiamunkások szorításában Röszkénél. Fotó: Karnok Csaba
Migránsok a rendőrök és a médiamunkások szorításában Röszkénél. Fotó: Karnok Csaba


14.: Átalakított vasúti teherkocsival zárták le a vasúti síneket, az egyetlen rést a szerb– magyar határon a menekültek előtt. Az összes migránsügy tárgyalására a Szegedi Törvényszéket jelölték ki.
15.: A közúti átkelőt is lezárták Röszkén, már autóval se lehet belépni Magyarországra Szerbia felől. Az országban válsághelyzetet hirdettek ki.
16.: Megostromolták a röszkei autópálya-átkelőt a menekültek. A rendőrök visszaverték őket, vízágyút és könnygázt is bevetettek.
17.: Buszokkal és taxikkal Horvátország felé indultak el a migránsok, hogy onnan jussanak el Németországba.
Szegeden 36,4 fokkal megdőlt az országos melegrekord.
20.: Újra megnyitották a röszkei határátkelőt a sztrádán.
Költségvetési csalás miatt nyomoznak a vadasparkban épült játszótér kivitelezője, a szegedi Titan Kft. ellen.
23.: Kilencmilliárdból épít nagybani piacot a CBA Szegeden, a Príma áruház mellett.
24.: Befejeződött a szegedi dóm 2,1 milliárd forintos felújítása, ezrek jöttek el az átadóünnepségre.
28.: Lemondott Devecz Miklós, az SZTE kancellárja egy botrányos Facebook-bejegyzés miatt.

Október

2.:
Megszünteti az uniós pályázatok sorsát intéző hét ügynökségét az állam, közéjük tartozik a dél-alföldi szervezet, a DARFÜ is. Takaréklángon 2016 közepéig működnek.
3.: Ópusztaszeren állították fel újra a vereckei millenniumi emlékművet.
8.: Kevés a járművezető, az SZKT-nál még a szerelők is beülnek villamost vezetni.
12.: Lázár János lapunknak elmondta: állami földeket adnak el, az árveréseket december végére fejezik be.
19.: Elkezdődött a volt Szeviép- vezérek pere Szegeden. A vádirat szerint 1,5 milliárd forintnyi vagyont mentettek ki a cégből.
Villamosok ütköztek az Anna-kútnál. Fotó: Segesvári Csaba
Villamosok ütköztek az Anna-kútnál. Fotó: Segesvári Csaba


20.: Egyszerre javították a két szegedi hidat, dugók voltak a városban.
23.: Újranyitották a régi röszkei határátkelőt.
30.: Kárpótlást kérnek a gazdák azért, mert a migránsok letaposták a termésüket.

November

6.:
Eredménnyel járt az egész várost megmozgató petíció, így a Suli-Host több sót, cukrot használ az óvodai menzákon, valamint az italként kiadott tej mennyiségét is csökkentik.
9.: Utolsó útjára indult a Szeged–Szabadka vasútjárat, amely a válsághelyzet miatt augusztus végétől csak Röszkéig közlekedett. Egy vasútrajongó váci fiatalember papírlapokra nyomtatott „sírfelirattal" búcsúztatta a vonatot.
10.: Váltóhiba miatt két villamos ütközött össze az Anna-kútnál. A balesetben hárman könnyebben megsérültek, a város forgalma órákra megbénult.
14.: A nagymama hamvait is elvitték azok a bérlők, akiket két évvel a használati szerződés felbontása után sikerült kiköltöztetni. A távozó bérlők mindent tönkretettek, még a nagymama tálalóját is elvitték.
18.: Dohányhiánytól tartott az ország, hiszen a Philip Morris és az Imperial Tobacco nem kötött szerződést az állami dohányellátóval. Üresen tátongtak a polcok a trafikokban.
27.: Akadálypályának látják az autósok a felújított 47-es utat, melyet balról betonfal, jobbról árok szegélyez. Az állam azért hozatta rendbe az utat, hogy biztonságosabb legyen.
Sokan voltak kíváncsiak a megújult dómra. Fotó: Kuklis István
Sokan voltak kíváncsiak a megújult dómra. Fotó: Kuklis István

December

1.:
Megkérdezett olvasóink többsége szerint helyesen teszi a kormány, hogy nem oldotta fel a migrációs válsághelyzetet.
10.: A Budapesti úton épülő ELI lézerközpontban felhúzták a tiszta tereket. Ezek azok az egy és két méter vastag falú betonbunkerek, ahol majd a kísérleteket végzik. Tehát ez a központ agya.
14.: Bejutott a deszki Borbolya gyerektánccsoport a Fölszállott a páva népzenei és néptáncos tehetségkutató döntőjébe a nézők szavazatai alapján.
18.: Rendőri felvezetéssel érkezett meg a betlehemi láng a szegedi dómba. A láng, ahogy az elmúlt években mindig, Temesvárról, a Temes Megyei IPA kíséretében jött Szegedre.
22.: Szegedről indult az a mozgalom, amely a hálapénz eltörlését tűzte ki célul. Egy Facebook-csoportban szerveződnek azok az orvosok, akik közül 64-en alá is írtak egy nyílt levelet. Céljuk, hogy megmutassák: a magyar egészségügyben jelen lévő problémák megoldását nem lehet tovább halogatni.
24.: 49 család karácsonyát tették szebbé olvasóink. Az adományozóakciót lapunk a szegedi rotarystákkal összefogva valósította meg. A Délmagyarország–Rotary Adventen 49 család és egy iskola karácsonyát tettük szebbé.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Életükből jönnek az ételek

Életükből jönnek az ételek
Kalandos életrajzukra épülő, ázsiai recepteket kínáló egyedi szakácskönyvet adott ki a szegedi Szabolcs-Gyuris Éva és férje, Szabolcs András. Tovább olvasom