Délmagyar logó

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 15°C | 25°C Még több cikk.

Miként teremtene új munkahelyeket?

Szeged - A szegedi polgármesterjelöltek vitáján, a Délmagyarország hétfői rendezvényén nem jutott idő arra, hogy a politikusok minden olvasói kérdésre válaszoljanak. Most tesznek eleget a mindnyájuknak szóló kérésnek: "Ne csak ködösítve írják körül, hogy miként akarnak munkahelyeket teremteni. Konkrét elképzeléseket szeretnénk: milyen módon akarnak új munkahelyeket teremteni?"
B. Nagy László (Fidesz-Magyar Polgári Szövetség): "Abban minden szegedi egyetért, hogy a legnagyobb problémánk a munkanélküliség. Szegeden 4–5 ezer munkahely hiányzik, amelyből mi 3000 új munkahelyet fogunk teremteni. A munkahelyeket nem az önkormányzatok teremtik, hanem a kis- és középvállalkozók. Ebből igen sok ment tönkre, és ment el Szegedről. A szegedi vállalkozásokat fogjuk támogatni, és minden erőnkkel azon leszünk, hogy termelő beruházásokat hozzunk ide. Miniszterelnök úrral átbeszéltük Szeged helyzetét, és egyetértettünk abban, hogy Szegednek szüksége van a lézerközpontra, ebben a kormányzat támogatja Szegedet."

Dr. Balogh Tibor Zoltán (Zöld Demokraták–Zöld Baloldal–Zöldek Szövetsége): "A munkahelyteremtés – megfelelő szabályozó és ösztönző rendszer kialakításával – kormányzati feladat. A város azonban a helyi beruházásoknál, pályázatoknál olyan feltételeket szabhat, amelyek helyzetbe hozzák a szegedi kötődésű vállalkozásokat.
Közmunkaprogramokkal (például a Tisza árterének rendbetétele, a csapadékvíz-elvezető csatornák kitakarítása) az alacsony képzettségű munkavállalóknak nyújtanának tömeges munkalehetőséget. Ösztönözhetné az új vállalkozások betelepülését olcsó telephelyek biztosításával, csökkenthetné az üzletek bérleti díját."

B. Nagy László, Balogh Tibor, Botka László és Keresztúri Farkas Csaba a Délmagyarország által szervezett vitán. Fotó: Karnok Csaba
B. Nagy László, Balogh Tibor, Botka László és Keresztúri Farkas Csaba a Délmagyarország által szervezett vitán. Fotó: Karnok Csaba

Dr. Botka László (MSZP/Összefogás Szegedért): "A városnak két lehetősége van: egyrészt a külső-belső infrastruktúra megteremtésével vonzóvá tenni a települést a befektetők számára – a mi nagyberuházásaink ezt a célt szolgálják. Másrészt olyan szakemberek képzését szorgalmazni, akik képesek a gazdaság igényeinek megfelelni. Támogatjuk a Szegedi Tudományegyetem azon törekvését, amely a műszaki-gazdasági szakemberképzést erősíti, illetve a kereskedelmi és iparkamara közreműködésével létrehoztuk azt az integrált szakképzési rendszert, amely a vállalkozók igényeit figyelembe véve képzi a szakmunkásokat."

Dr. Keresztúri Farkas Csaba (Jobbik Magyarországért Mozgalom): "Kettő, egyenként 100 hektáros közművesített ipari park építése (ez tegnaptól! az MSZP programjában is szerepel, úgy látszik, én kellettem, és 8 év nem volt elég). Ez hiányzott Szegeden eddig, így hiába akartak gyárakat létesíteni, nem volt hova. Utasszállítók leszállására alkalmas repülőtér építése és fapados légitársaságokkal való megállapodás. Nagyságrendekkel több turista jönne Szegedre, és szállodák, éttermek tucatjai épülnének. A Szegeden a pályázati pénzből épített beruházásoknál a közbeszerzési kiírásban megkövetelni, hogy mondjuk 35 százalékban szegedi cégeket kell alvállalkozóként bevonni."

Olvasóink írták

121 hozzászólás
 • 121. pltsgirl 2010. október 02. 23:22
  „Onallotlan B Nagy Laszlo:"Miniszterelnök úrral átbeszéltük Szeged helyzetét blablablabla..´-feltetlen meg kellett emlitenie Orbant..Onalloan nem tud(na)fellepni csak mas nadragszaraba kapaszkodva ??!!”
 • 120. Fremen 2010. október 02. 22:46
  „Milyen jellemző ez a fotó Botkára?:)”
 • 119. csanyiv 2010. október 02. 18:32
  „A Fidesz valahogy úgy áll ehhez a Szeged témához, hogy amit szabad Jupiternek...
  Bármit és az ellenkezőjét is el tudják képzelni, idő, pénz nem számít. A Botkáról ma bedobott pamflet is hazugságokról meg fotóhamisításokról szajkózik - persze felelős szerkesztő vagy kiadó az nincs. Eközben két egymást követő mondatban nem sikerül neki igazat vagy legalább valami kevésbé elferdített valóságot közölni - és persze tele vannak fotómontázsokkal, amiket lehet, hogy a készítők viccesnek találtak, de aminek még halovány szándék szintjén sincs közük a realitáshoz. Simán elmegy nagy nyilvánosság előtt elkövetett többrendbeli rágalmazásnak és gondolom csak az idő rövidsége okán nem tettek még feljelentést ,,ismeretlen" tettes ellen. De nagyon remélem, hogy nem hagyják ki, mert ez már túl van a ,,választási kampányban nem tudok semmi értelmeset mondani, ezért a másikra mutogatok" műfaján...”
 • 118. Punisher 2010. október 02. 17:22
  „Kereszt(urha)i átállása a FIDESZHEZ kiverte a biztosítékot a Jobbikos szavazók körében... kb. 2-3%-ot fog jelenteni a FIDESZ-nek, ami kevés lesz!

  Kíváncsi leszek Csepreghy Nándika és B. Nagy fejére, amikor bebukják a vasárnapi választásokat...eheh”
 • 117. keiner 2010. október 02. 15:10
  „114. És geza? 2010.10.02. 13:07 Azt gondolsz jön befektetö MOba, anélkül, hogy bisztos dolog van? Azt hiszed ingyen ad valaki nektek valamit a ti szép szemekek-ér?
  Mit gondolsz a fidesz hogyan akár 1 millió munkahélyeket teremteni?”
 • 116. Senko001 2010. október 02. 14:55
  „A mai napon kaptam -gondolom sokan kaptunk- egy Botkát gyalázó, "BOTKA" címet viselő kiadványt. Remélem a szerzője, és előállítója törvénytisztelő, és csak véletlenül nincs rajta impresszum. A magyarázatot bízom benne, a feljelentés után, a bíróságon is meg tudja magyarázni a felelős kiadó, és a nyomda is. Gusztustalan a kampány amit a FIDESZ csinál. Alaptalanul gyalázkodni nagyon könnyű, programot alkotni B Nagy úrnak kell a segítség, felvonúlás Orbán Viktorral, híd építés igérete. Éljen Botka, és nyerjen.”
 • 115. Agyalapi 2010. október 02. 14:31
  „Atego: "csak nem a hazug, korupt, beszélő csak semmit nem mondó, eladósító bal oldalra". Jobb lenne, ha gondolkoznál és nem szajkóznád a sok hülye szövegét.”
 • 114. geza 2010. október 02. 13:07
  „2006. december 15-én Botka László (MSZP) szegedi polgármester a szocialista többségű önkormányzati közgyűlés - nyilvánosság kizárásával hozott - döntése nyomán aláírta a helyi vízszolgáltatást végző cég francia társbefektetőjével azt a megállapodást, mely 2024. december 31-ig (!) meghosszabbította a külföldi partnerrel fennálló közmű működtetési szerződés amúgy csak 2015. december 31-én lejáró határidejét - írta a Magyar Nemzetben Ádám Attila, a Magyar Polgári Demokráciáért Alapítvány igazgatója, európa-jogi szakjogász.”
 • 113. ebebri 2010. október 02. 12:11
  „Ennyit a hazudozásokról. Ez egy 2006-os cikk, volt ennek egy délmagyaros változata is, amit most már nem találok, de ennyit a Botka ígéretekről:
  http://www.mfor.hu/cikkek/25963.html
  Csak annyit tennék még hozzá, - első kézből, mert én is ennél a cégnél dolgoztam - hogy az ígért Vasvári és Budapesti bővítés mellett még Miskolcon is nyitottak egy irodát és azóta már a HP része is... csak itt Szegeden maradt el minden. Még az épület sem készült el az új híd lábánál, ahova a cég költözött volna...”
 • 112. Atego 2010. október 02. 09:51
  „Természetesen megyünk szavazni, csak nem a hazug, korupt, beszélő csak semmit nem mondó, eladósító bal oldalra. Kedves saturnus.”
 • 111. saturnus 2010. október 02. 08:08
  „Szegeden Botka győz mindenki menjen el szavazni Szegedre.”
 • 110. Punisher 2010. október 02. 01:42
  „frakk helyedre!”
 • 109. ferdzso 2010. október 01. 23:32
  „"frakk"! Azt hittem, hogy komolyabb ember vagy! Ezt a virág témát ne nagyon erőltessed, mert meg haragítod a balástyai gazdákat, a spárgát, meg, mert az ásotthalmiak, "megkapálnak" Téged is... (Ez milyen munkahely teremtés??! Szerinted majd "ezreket" szippant fel a munkaerő piacról ?! Röhej!!) Az elektronikai ipar túl termel, ld.: "filléres" árú "kütyük", csak elkeljen!-alapon...(Távol-kelet.) Az alternatív energia előállító ipart pedig a fosszilis energia ellátó országok, tűzzel-vassal gátolják. Ilyen ötletekkel a sarokig se érsz el,nem hogy a dicsőségig!”
 • 108. Commander-V2 2010. október 01. 23:01
  „A Fideszesek átgondolhatnák amit most írok és kijózanodhatnának kicsit! A Jobbik jól kitolt magával, mert a Fidesz ugyanúgy felszalámizza őket is, mint már sok vele "üzletelő" pártot: ez volt az első metszés.

  Ez a jobbikos paktum B. Nagy László megítélését és esélyeit csak tovább rontja. A jobbikosok a Fideszt minimum annyira gyűlölik mint az MSZP-t, elég megnézni egy kurucinfót, a fele fideszes disznóságokról szól, ezért a Keresztúri Farkas Csabánál mért 4-8% szavazó egyáltalán nem fog automatikusan átmenni B. Nagy Lászlóhoz, sőt a Fidesz örülhet, ha a fele gesztust gyakorol. És ki tudja, mi az ára ennek a visszalépésnek hosszú távon, nem -e egy JOBBIK-FIDESZ koalíció Szegeden.

  Másrészt a politikával nem napi szinten foglalkozó emberek között a Jobbik megítélése rettentően negatív. Ne menjünk bele, hogy alaptalanul vagy jó okkal, de a cigánytelepekről, modern lágerekről terveket író párt B. Nagy Lászlóhoz dörgölőzése a legtöbb... Tovább olvasom >>

  A Fideszesek átgondolhatnák amit most írok és kijózanodhatnának kicsit! A Jobbik jól kitolt magával, mert a Fidesz ugyanúgy felszalámizza őket is, mint már sok vele "üzletelő" pártot: ez volt az első metszés.

  Ez a jobbikos paktum B. Nagy László megítélését és esélyeit csak tovább rontja. A jobbikosok a Fideszt minimum annyira gyűlölik mint az MSZP-t, elég megnézni egy kurucinfót, a fele fideszes disznóságokról szól, ezért a Keresztúri Farkas Csabánál mért 4-8% szavazó egyáltalán nem fog automatikusan átmenni B. Nagy Lászlóhoz, sőt a Fidesz örülhet, ha a fele gesztust gyakorol. És ki tudja, mi az ára ennek a visszalépésnek hosszú távon, nem -e egy JOBBIK-FIDESZ koalíció Szegeden.

  Másrészt a politikával nem napi szinten foglalkozó emberek között a Jobbik megítélése rettentően negatív. Ne menjünk bele, hogy alaptalanul vagy jó okkal, de a cigánytelepekről, modern lágerekről terveket író párt B. Nagy Lászlóhoz dörgölőzése a legtöbb ´´´´´´átlag szavazó´´´´´ számára ijesztő lehet és az amúgy sem túl ismert fideszes jelölt megítélést tovább ronthatja.”
 • 107. frakk 2010. október 01. 22:02
  „Hogyan lehet munkahelyet csinálni?? Ha már az Mszp-s Botkaának 8 évi polgármesterkedés alatt nem sikerült . Pl Lehet városszéli területet magas technológiával üvegházakká építeni, ahol földenergiával , termálvízzel, napelemekkel oldanánk meg az energia ellátást. Itt folyamatosan primőr termesztéssel városi kert mérnökök irányításával mehetne a növénytermesztés. Elsősorban helyi igényekre termelnének, de akár exportra is. Lehet virágot termelni is
  Más: Mivel tudjuk, hogy a spárga termelés milyen munkaerő igényes , milyen keresett termék ezzel is lehetne foglalkozni,
  Más: Meg lehetne tendereztetni elektronikai , finommechanikai vegyipari kapacitást.
  Más : Építsünk Naperőművet, mellyel a panelházak és középületek energia ellátását olcsóbbá tudnánk tenni.”
 • 106. keiner 2010. október 01. 21:51
  „árulnak a városokat:
  http://nol.hu/belfold/a_jobbik_botka_fejeert_miskolcot_keri_a_fidesztol”
 • 105. jozko 2010. október 01. 21:20
  „Hát az attól függ, kinek...”
 • 104. ferdzso 2010. október 01. 20:47
  „Kétkedve fogadom, hogy minden párt jelöltje, hangzatosan, a "munkahely teremtés" szlogennel kampányol. Tegyük fel, hogy lesz. Épül egy gyár. Termel. Kérdés: eladható lesz valahol? (Telített a piac.) Hány melóst szippant fel, egy modern, automatizált üzem? Keveset. Kecskemét, Mercedes: Modern gyár, automata gépsorokkal, amiben, különböző, külföldi beszállítók által gyártott alkatrészeket állít össze, viszonylag kevés ember. Sajnos így van! Azonban, ha egy (látszólag felesleges, "látvány"beruházás) utca, vagy tér felújítását nézem: Sok ember a követ faragta, sok oda szállította, sok lerakja, van aki parkosítja, sok a hozzá szükséges tevékenységeket csinálja, festést, padok deszkáit gyalulta, más össze csavarozta, oda vizet vezette, más az elektromos vezetékekkel foglalkozott, és sorolhatnám..( máshol;van, aki a villamos síneket fekteti, stb)... Akkor az nem "munkahely teremtés", ha sok ember dolgozhat ott, amiből eltartja magát, és családját?! (Válasz arra, hogy sokan azt mondják: A dísztéglát nem lehet megenni"!)”
 • 103. saturnus 2010. október 01. 19:30
  „szegedi Innoratio Kutatóintézet felmérése szerint Botka lesz a polgármester, és a szocialisták a közgyűlésben is többséget szereznek. A biztos szavazó pártválasztók 54,62 százaléka a jelenlegi polgármestert, 41,15 százaléka pedig B. Nagy Lászlót támogatná a vasárnapi önkormányzati választáson. A cég szeptember 10-23 között, 503 véletlenszerűen kiválasztott szegedi lakos megkérdezésével készítette reprezentatív felmérését, melynek hibahatára 4,5 százalék.

  A Századvég felmérése is Botka előnyét mutatja, igaz, ez csupán hajszálnyi. A teljes szegedi választóközönség körében Botka László 34, kihívója, B. Nagy László 29 százalékon áll. A részvételüket biztosra ígérő, pártot választó szavazók között a különbség már hibahatáron belüli, Botka 48-45-re vezet. A közvélemény-kutató mérései szerint a szeptember 20-24-e között felvett adatok alapján a részvételüket biztosra vevő szegediek egyharmada nem választott még a jelöltek között, azaz B. Nagynak van még esélye a fordításra.”
 • 102. kaponya 2010. október 01. 19:19
  „http://otthonokosan.blog.hu/2010/09/29/hogyan_grundolt_a_superman_dijas_botka_szegedbol_voros_erodot”
121 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Adategyeztetést kér az MVH a gazdáktól

Csongrád megye - A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) felhívja minden gazdálkodó… Tovább olvasom