Délmagyar logó

2017. 06. 24. szombat - Iván 20°C | 33°C Még több cikk.

Miklós Péter: Miért baj, ha nem költöm el a tartalékot?

Szeged - A korábbinak a 14-szeresébe került a reklám, 67 százalékkal többet költöttek üzemanyagra – egyebek mellett ezzel bírálta a polgármester a SZINT Szegedi Intézménytakarító Kft. vezetőjét. Miklós Péter prémiuma a pénteki közgyűléstől függ.
A legutóbbi közgyűlés elfogadta, de Botka László polgármester nem írta alá a városi cégek közül a SZINT Szegedi Intézménytakarító Kft. igazgatójának 2012-es prémiumértékelését és az idei prémiumkiírását sem, mert az indoklás szerint az önkormányzati érdeket sért. – A 2012-es prémiumfeltételek nem különböztek a korábbi évekétől; tavaly az anyagi jellegű ráfordításokból kellett faragni, előtte a személyi költségekből – fejtette ki a tavalyi évről Miklós Péter ügyvezető igazgató. – A kötelező feladataink mellett megtartott vállalkozási tevékenységünk is nyereséges, szemben elődöm időszakával, amikor 2 év alatt 28 milliós veszteséget sikerült produkálnia. És ezt Botka László javaslatára az MSZP-s többségű közgyűlés prémiummal honorálta. Jelenleg a bevételünk 88 százaléka városi támogatás, mégsem abból vállalkozunk. Bár erről nem vagyunk kötelesek elszámolni, kimutatást készítettünk: tavaly 60 milliós bevétellel több mint 2 milliós nyereséget értünk el. Bírálnak bennünket, amiért rendezvényeket támogatunk. Más cégekhez hasonlóan 2011-ben nagyjából 800 ezer forintot költöttünk olyan városrészi, nem politikai programokra, mint a szőregi rózsafesztivál és a tápai falunap, de idén erre is csak a fele pénz futja.

Miklós Péter prémiuma a közgyűléstől függ. Fotó: Karnok Csaba
Miklós Péter prémiuma a közgyűléstől függ. Fotó: Karnok Csaba

A SZINT két év alatt a korábbinál 14-szer többet, 5 milliót költött reklámra. Az igazgató ezt azzal indokolja, hogy tudatosítani akarták a városban és környékén: a cég létezik, és lakástisztítástól az építkezés utáni takarításig mindent vállal. Ennek is köszönhető, hogy 2009–
2010-hez képest mínusz 28 millióról 2011–12-ben plusz 3 millióra sikerült javítani a vállalkozási üzletág eredményességét. Az üzemanyagköltség két év alatt 67 százalékkal ugrott meg, a cégvezető magyarázata szerint azért, mert az árak két év alatt 43 százalékkal nőttek, illetve a vidéki megrendeléseknek is csak gépkocsival tudnak eleget tenni. A bírálatra, miszerint parkoltatják a pénzt a számlájukon és értékpapírokban, Miklós Péter úgy reagált: nem érti, miért baj, ha nem költik el a tartalékukat. Hozzáférhető a pénz, a közgyűlés elvonhatja, ha úgy látja jónak, de addig is többmilliós kamatot fial.

A tavalyi prémiumértékelés kapcsán elhangzott: a cégvezető megfelelt az elvárásoknak. Nem utólag állapítottak meg feltételeket, hanem a márciusi első felügyelő bizottsági ülésen. Nem is ezek elérése volt az elsődleges célja, hanem hogy a cég költséghatékonyan gazdálkodjon, és stabilizálja a dolgozói létszámot. Mivel a januári államosítás után az általános iskolák és szakképző intézmények takarítását a Klebelsberg-központ rendeli meg tőlük a közbeszerzési eljárás végéig, 86 szegedi állását sikerült megőrizniük. Az iskolák kiszervezése és egyéb takarékossági intézkedések miatt idén jóval kevesebb, a tavalyi 630 millióhoz képest csak 480 milliós városi támogatásból gazdálkodik a társaság. Ezzel a 2006-os támogatási szint alá csúsztak, miközben a bérek és járulékok közel az akkori duplájára emelkedtek. Idén a kötelező minimálbér-emelést betartják, más bérrendezésre nincs lehetőségük. 350 állandó dolgozójuk mellett kétszer három hónapig 50-50 fő közfoglalkoztatottat is felvesznek, a költségét 75 százalékban a munkaügyi központ támogatja.

Összességében az évtized legjobb éve a SZINT-nél a 2011-es volt, a tavalyi valamivel szerényebben alakult 18 milliós nyereséggel. Idén az elvonások és a válsághangulat miatt még kevesebb nyereség várható a 77 milliós bevétel mellett. Idei prémiumfeladat az árbevétel- és az üzletieredmény-növelés, valamint hogy atkátlanítják az iskolák szőnyegeit és székeit. A tavalyi bruttó 3 milliós prémiumról és az idei feltételekről a pénteki rendkívüli közgyűlés mondja ki az utolsó szót.

Szőnyegtakarításból vizsgázott az igazgató. Tavaly tavasszal Miklós Péter – noha ezt semmilyen jogszabály nem írja elő – letette a tisztítástechnológiai szakmunkásvizsgát, így a diplomái mellé megszerezte az egyetlen szóba jöhető szakképesítést. Száradó habos szőnyegtakarításból teljesítette a gyakorlati vizsgát.

Olvasóink írták

 • 12. deelyte 2013. május 06. 00:19
  „Csatlakozom, egyetertek a vezetovel. Polgarmesterunknek csak a szaja mozog.”
 • 11. SztrogofMihály 2013. április 25. 19:24
  „Hiányolom én is a hozzászólásokat. A fórumozót ismerve igazakat írt, ugye ezt nem kell kimoderálni?! És tényleg a légynek nem árt, amíg neki keresztbe nem tesznek. Remélem ez megjelenik. Köszönöm előre is. Egy nyugdíjas ........ tiszt.”
 • 10. DrBubóóó 2013. április 25. 15:52
  „És hová lettek az érdekes komik!?”
 • 9. linca 2013. április 24. 22:09
  „Úgy könnyű spórolni hogy a dolgozók juttatásait (cafeteria) megvonták, a takarítóknak a területeiket kevesebb órában kevesebb bérért kell takarítani (pl. kb 3000 m2 tanterem és egyébb helyiség 4-6 órában havi 35- 45000 nettóért)
  na így lehet kispórolni a jutalmat!!”
 • 8. vmagdi 2013. április 24. 18:50
  „"350 állandó dolgozójuk mellett kétszer három hónapig 50-50 fő közfoglalkoztatottat is felvesznek, a költségét 75 százalékban a munkaügyi központ támogatja. "
  Remek, ezen alapszik a magyar siker: közmunkán, magyarul éhbérért végzett rabszolgamunkán”
 • 7. Cloundy. 2013. április 24. 18:27
  „Milyen furcsa ilyen szerepben látni Miklós Petit, engem még tanított az egyetemen....nehezen tudom elképzelni szőnyeget tisztítani :)”
 • 6. Falcao 2013. április 24. 17:03
  „Látom azért közgyülésen odafigyelnek. Délmadarat olvas közben. Hát igen, lehet vigyorogni van aki vitte valamire...”
 • 5. jozko 2013. április 24. 16:54
  „Jól jöhet még az a szőnyegtisztító szakma...”
 • 4. macs 2013. április 24. 13:59
  „Értem én, hogy büszke az igazgató úr a cége eredményességére, hiszen a bevételük 88%-a önkormányzati támogatás. Azt a mondatot, hogy "mégse ebből gazdálkodnak" nem tudok mit kezdeni, mert amennyiben a piaci bevételeikből fedezik a költségeiket, akkor miért kérnek támogatást?
  "Bár erről nem vagyunk kötelesek elszámolni, kimutatást készítettünk: tavaly 60 milliós bevétellel több mint 2 milliós nyereséget értünk el."
  Akkor rájuk nem vonatkoznak a számviteli szabályok, miszerint a gazdálkodásukról pénzügyi jelentést kell készíteni? Sőt tovább megyek az éves jelentést a tulajdonosnak be kell mutatni?
  Nagyon helyes, hogy a szabad casht forgatják, és komoly kamatot könyvelnek el, de akkor miért panaszkodnak, hogy csökken az önkormányzati támogatás?
  Ezt a szőnyegtakarítást nem értem, én minden tavasszal kitakarítom a szőnyegeimet, nem nagy was is das, mert nagyon hatékony szereket árulnak, illetve vannak speciális szőnyegtisztító gépek. :-)”
 • 3. kormoska 2013. április 24. 12:09
  „Botka Laci nem érti,hogy ez már egy más világ!Itt az önkormányzati cégvezérek nagyjából azt csinálnak a rájuk bízott vagyonnal,amit akarnak.Az elszámoltatást persze nem szeretik,meg ki is tudnak bújni alóla.
  Ez már egy másik SZINT.....!”
 • 2. sügér63 2013. április 24. 11:52
  „Érezhetően most sokkal jobb a Szint Kft és szervezetten működik a munka. (Aki odafigyel, látja)”
 • 1. szegedivagyok 2013. április 24. 10:00
  „Na igen, ezek a fránya számok már megint.Szépen néz ki, gyönyörű beszámolót lehet készíteni a statisztikából.Aztán a történetnek itt vége is van.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kertet kapott a Waldorf-iskola

Egynyári növényeket termesztenek majd a szegedi Waldorf-iskola diákjai tanáraik vezetésével. Egy üresen álló, fás, füves telket csinosítanak ki iskolakertnek. Tovább olvasom