Délmagyar logó

2017. 05. 24. szerda - Eszter, Eliza 13°C | 24°C Még több cikk.

Mikó-ügy: Ökumenikus istentiszteletet tartottak Szegeden

Szeged - Több száz hívő előtt tartott ökumenikus istentiszteletet Kiss-Rigó László katolikus, Bölcskei Gusztáv református és Fabiny Tamás evangélikus püspök szombaton a szegedi dómban a református sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégiumért.
Az intézmény visszaállamosítása elleni tiltakozó sepsiszentgyörgyi tüntetés napjára szervezett szertartáson részt vett Répás Zsuzsanna nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár és Kalmár Ferenc, a KDNP alelnöke is. Répás Zsuzsanna az istentiszteletet követően hangsúlyozta, a magyar kormány minden jogi és diplomáciai segítséget kész megadni az erdélyi református egyháznak és az ügyben személyesen érintetteknek. A politikus szerint megdöbbentő, hogy a XXI. században, az Európai Unióban a kollégiummal kapcsolatban olyan ítélet születhetett, amely ellent mond minden jogi alapelvnek: a jogbiztonságnak, a tulajdon szentségének és az egyházak függetlenségének. A Székely Mikó Kollégium épülete a református egyház tulajdona, s erről bírósági ítélet született Brassóban - mondta a helyettes államtitkár. Répás Zsuzsanna reméli, hogy a restitúciós bizottság tagjait elmarasztaló "elfogadhatatlan és abszurd" bírósági ítéletet megváltoztatják, sikerül jogorvoslatot találni a romániai igazságügyi fórumokon. Amennyiben ez nem történik meg, a magyar kormány kész továbbvinni ezt az ügyet nemzetközi szintre - tette hozzá. A helyettes államtitkár kifejtette, nagyon fontosnak tartja, hogy a kollégium ügye érdekében a történelmi egyházak mellett azok a romániai magyar pártok is összefogtak, amelyek egyébként rivalizálnak egymással. Szombaton több tízezren vettek részt az Igazság Napja elnevezéssel az erdélyi magyar történelmi egyházak és társadalmi, politikai szervezetek által szervezett sepsiszentgyörgyi tüntetésen, tiltakozásul az ellen, hogy egy román bíróság újraállamosította a városban a református egyháznak tíz éve visszaszolgáltatott Székely Mikó Kollégiumot, és börtönbüntetésre ítélte a visszaszolgáltatást végrehajtó bizottság tagjait.

Olvasóink írták

 • 4. saturnus 2012. szeptember 05. 06:20
  „Lugas6 Íme a cáfolat az azeri baltás gyilkos orbán adta ki.orbán hivatkozik a keresztény hitre és erkölcsre.Az egyház egy gyilkos kiadása gyalázatos volta miatt nem határolódott el orbántól,fidesz szóvivője kiállt orbán mellett a KDNP hallgat hol a keresztény erkölcs???? MTA is a Magyar Tudományos Akadémia sem határolódik el orbán aljas gaztettétől amellyel a Magyar emberek becsületét és megítélését adta el pénzért önös érdekből ,hogy hatalmát biztosítsa . Mára már nemcsak a fasiszta eszme támogatója hanem Sztálin útjára lépve Sztálinista maffia magasságokba emelkedett eme tettével.”
 • 3. jozko 2012. szeptember 03. 12:58
  „Mint "rendesen", most is csak körültekintően lehet /lenne szabad/ belenyúlni a Romániában zajó, az erdélyi magyarságot érintő kérdésekbe.
  A románok "kifinomultan" politizálnak e téren, és még nagyobb rutinnal külpolitizálnak!
  Június végén meghozott bírósági ítéletük a Mikó Kollégium visszaállomosításáról , plusz a református egyházat terhelő, mintegy 100 millió forintnyi Járulékos büntetésről eléggé megrázta a reformátusokat -ráadásul a korábban állami tulajdonból egyházi tulajdonná visszaszármaztató 3 "ügyintéző" többéves börtönbüntetése sem elhanyagolható!

  Nehéz lesz "találni" ezek után olyan elhivatott személyeket, akik a börtönnel fenyegetés ellenére is kiállnak az egyházi tulajdon védelme mellett!
  Az elhíresült Secu tapasztalatait szorgalmasan hasznosító román biztonsági szervek alaposan és nehezen kikezdhetően előkészítik az ilyen akciókat - efelől pillanatnyi kétségem sincs.

  Tisztelettel szólva , de szerintem jól megvezették a reformátusok mellett tüntetőket és imádkozókat is:
  csak a kollégium visszaállamosítása ellen indult akcióba valakik beszervezték Erdély /vagy csak Székelyföld ?/ autnómiájának támogatását is!
  Ez rossz /pollitikai.../ húzás volt, így a román kormány jogot formálhat a vizsgálódásra - mondván, nem /csak/ egyház támogató megmozdulásról, hanem Románia belpolitikájába való beavatkozási szándékról van szó!

  Ebbe a csapdába a politikusok / pl. Tőkés László is, aki a "román forradalom hőse" hízelgő jelzőt túl könnyen elfogadta/ belesétálnak/belesétáltak!”
 • 2. Lugas6 2012. szeptember 02. 21:32
  „Sepsiszentgyörgyben egy csodálatos összefogás volt, a magyarság ügyében. Tanulhatnánk az összefogásukból mi magyarok is. Akik Szegeden, a Fogadalmi templomban öszegyűltek, a sepsiszentgyörgyiek iránti szolidaritásból, nem Orbán Viktor kérésére jöttek el, ilyenről szó sem volt. Itt a magyarországi keresztény-keresztyén egyházaink közötti összefogás volt, a testvéregyházunk iránti szolidaritásból. Az, hogy Romániában emiatt POLGÁRHÁBORÚ TÖRNE KI, AZT KÉTLEM. Mindenesetre, ha magyar testvéreinket nemzetiségükben és vallásuk megélésében hátrányos megkülönböztetés éri, az ellen minden, az európai jogi normák határain belüli eszközzel, de küzdeni kell. Nem kell hetet havat összehordani. A Dómban a egy szívvel, egy lélekkel imádkoztunk a sepsiszentgyörgyi magyar testvéreinkért.”
 • 1. saturnus 2012. szeptember 02. 09:05
  „Ez az Orbán még belerángatja Magyarországot egy háborúba ha nem távolítják el a hatalomból.Európában is békétlenséget szít. Romániában is csinálja a feszkót,az ottani Magyarokat fogja elsősorban érni ha kitör a polgárháború nemzeti alapon és ehhez megint asszisztál a papság és az egyház!!! És még Kassán is csinálják a Görög tüzet.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kezdődik az Őszi Zsidó Kulturális Fesztivál Szegeden

Fenyő Klára hegedűművész zenei estjével hétfőn kezdetét veszi a Szegedi Őszi Zsidó Kulturális Fesztivál október végéig tartó programsorozata az Új Zsinagógában. Tovább olvasom