Délmagyar logó

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 12°C | 22°C Még több cikk.

Mikor léphet a gyámhatóság?

Szeged - A gyámhatóság nem tett semmit – nyilatkozta lapunknak a vasárnap öngyilkosságot elkövetett 15 éves szegedi fiú volt nevelőapja. A hatóság felelőssége a delmagyar.hu fórumozóit is élénken foglalkoztatja. Utánajártunk: a gyermekért mikor mit tehetett a hivatal.
– Ismert volt a szegedi család a gyámhatóság előtt. Tavaly intézkedtünk a gyermek védelmében: családgondozó kísérte figyelemmel az anya és a fiú életét – tudtuk meg a városházán az aljegyzőtől, Herédi Edittől, akit a vasárnap délután tragikus körülmények között elhunyt 15 éves fiúról kérdeztünk.

A gyerek családi veszekedést követően vetette ki magát nyolcadik emeleti lakásuk ablakából – a zuhanás után szörnyethalt –, írtuk meg lapunkban. A helyszínen az anya élettársa bírálta a gyámhivatalt, internetes oldalunkon pedig több fórumozó is egyetértett a férfival. A hatóságot hibáztatták, mert nem vették el a gyermeket az anyjától, nem tettek semmit a tragédia megelőzése érdekében. Ezzel kapcsolatban Herédi Edit azt mondta: a gyámhatóság csak abban az esetben emeli ki a kiskorút a családból, ha azt javasolja a gyermekjóléti központ, vagy bármely más szerv. Ám a 15 éves fiúval kapcsolatban nem érkezett ilyen kérés, az elmúlt fél évben úgy tűnt, normalizálódik a család helyzete.

Szerettünk volna beszélni azzal a családgondozóval is, aki az anyához és a fiúhoz járt. Bubrják Ottótól, a humán szolgáltató központ gyermekjóléti központjának vezetőjétől azonban azt a választ kaptuk, hogy a kiskorúról nem adhatnak információt szülői engedély nélkül. Emellett pedig a titoktartás is kötelezi őket.

– Mindegy, hogy a rendőrségen, az iskolában, vagy a gyámhatóságnál jelzi valaki, hogy bántalmaznak otthon egy gyereket, vagy súlyos családi konfliktusok középpontjában él, nálunk, a gyermekjóléti központnál indul eljárás a védelmében. Kivétel ez alól, ha súlyosan veszélyeztetett gyerekről van szó, vagyis ha például az utcán talál rá valaki összeverve. Ilyenkor ugyanis rögtön a gyámhatósághoz vagy a rendőrséghez kerül az ügy – magyarázta. A vezető elmondta: ha jelzés érkezik hozzájuk, kimennek a problémás családhoz, és meghallgatnak mindenkit. Környezettanulmányt készítenek, amely kiterjed a gyermek megfelelő öltözködésére, táplálkozására, szabad idős tevékenységeire. Információt gyűjtenek az iskolából, az orvosától, akár a polgárőrséget is megkérdezik. Ha kell, a továbbiakban az érintett szülők és gyermekek sorsát olyan családgondozó kíséri figyelemmel, aki tanácsaival segít változtatni az életvitelen, a nevelési stratégián. Amennyiben a szülők ellenállnak a gondozónak, a gyermekjóléti központ a gyámhatósághoz fordul – határozattal kötelezik a családot az együttműködésre. Ha ez sem hat, a gyermeket a hatóság ideiglenesen kiemeli családjából, és rokonoknál, esetleg nevelőszülőknél helyezi el.

Olvasóink írták

 • 4. mónikaaa 2010. július 18. 11:55
  „Mi az a gyámhatóság??? Az aki a hazug tróger, stb 15 éves lánynak hisz, holott az anya is elmondja a szituációkat. Kkezelhetetlen a lányka, több napra eltűnik, volt már hogy a rendőrséggel hozatta vissza az anya. rossz tanuló, mert a szülő ne tiltsa meg a gépezést, mert egyből a taknyosorrú a gyerekvédelmisekhez fordul, ahelyett, hogy tanulna. Inkább egy alkoholista, koszos, nem ráérő nagymama szerzi meg az onokát magának a szülőtől, ugyanis 16-ot tölti a kiskorú szerptemberben és költözni szándékozik a nagyihoz, mert ott mindent szabad, semmiért se szól a nagyi, azt se veszi észre, amiért szólni kellene a kiskorúra.
  Kérdem én, nem adhatnám inkább nevelőintézetbe a lányt, hátha ott megtanulná, hogy az élet nem fenékig tejföl.??? Legszivesebben ezt tenném, mert más kiutat nem látok. Nem volt jó gyerekkorom a szülőkkel, alig vártam, hogy 18 legyek és elköltözzek onnan végre nyugodt, békés életet élni, zaklatás stb nélkül. Tudják a gyerekvédelmisek is ezt, mégis a nagyinak adják a gyerekemet. Milyen világot élünk. Meg kell várni, hogy több generáció legyen pedofilfertőzött? Semmi büntetést nem lehet a taknyosorrúnak adni, (ha rászolgál), mert egyből megy A gyerekvédelmisekhez panaszt tenni az anyjára, aki nem akarja, hogy a lánya egy utolsó ... legyen. Nem tudom felfogni megérteni ezt a piszkos világot.”
 • 3. cipész 2009. február 19. 13:20
  „Tudni illik ez egy szemét banda, volt olyan eset, hogy állami gondozott, eltünt mikor a szülő kereste nem tudtak választ adni hol van.Körözés se volt ki adva.Kiderült, hogy a külföldi börtönbe van, amikor ki engedték ott kivitték a repülő térre feltették a repülőre, de itt nem várta a gyönyörű gyámhivatal.El is tünt újra.Nekem ne papoljanak a jog szabályokról.Tanultam én is.Ki akarják mosni magukat a felelősség alól. Ahonnan ki kell emelni a gyereket onnan nem teszik meg.Tisztába vannak sokan a jogszabályokkal, nem kell nekik hülyének nézni az embereket.”
 • 2. AN 2009. február 19. 08:03
  „Mekkora púder!!!!!”
 • 1. pille 2009. február 18. 18:25
  „Na ja! Mindenki mossa kezeit!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Továbbra is azok húznak, akik eddig húztak

A nagyobb terheket megint az aktív, nem minimálbéren bejelentett, gyermekeket nevelő családok viselik majd. A kormány célja, hogy az adóátrendezéssel nullszaldót érjen el. Tovább olvasom