Délmagyar logó

2017. 08. 22. kedd - Menyhért, Mirjam 14°C | 24°C Még több cikk.

Mikor lesz hospice osztály Szegeden?

Csongrád megye - Nagy szükség lenne Szegeden hospice osztályra, évek óta hiába küzdenek azonban ezért az ügy elkötelezettjei. Jelenleg a krónikus belgyógyászati osztályon fekszenek a végstádiumú rákos betegek, ez azonban szakemberek egyöntetű véleménye szerint nem jó megoldás.
Emberhez méltó halált kérnek a végstádiumú rákos betegek számára, de évek óta süket fülekre találnak azok, akik egy hospice osztály létrehozását sürgetik Szegeden. Hogy hol akad el az ügy, azt maguk sem tudják: mindenki másra mutogat, amikor határozni kellene.

A Hospice Szolgálat 2004 óta működik Szegeden. Ők nappali, otthoni ellátást nyújtanak, amelynek megvannak a maga korlátjai. – Sajnos a finanszírozásunk nagyon alacsony, így az ápolóink nem tudnak órákat tölteni a betegekkel. Az önkénteseink viszont nem helyettesíthetik őket a munkájukban, hiszen csupán segítőként, lelki támaszként vannak a beteg mellett – mondta el Mari Albertné, a Szegedi Hospice Alapítvány kuratóriumi elnöke. Hozzátette: bár a hospice alapfilozófiája, hogy a haldokló beteg otthon töltse utolsó napjait, van, amikor ez nem is megoldható a beteg állapota miatt. – Az egyetlen megoldás erre az esetre jelenleg a krónikus belgyógyászati osztály, véleményem szerint azonban egy ilyen beteg nem oda való. Ezért lenne szükség egy hospice osztályra.

Az egykori II-es kórház épületében működő krónikus belgyógyászati osztályra nagy terhet rónak a rákos betegek, az itt fekvők többsége ezzel a kórral küzd. – Egy 15–20 ágyas hospice osztály minden bizonnyal teljes kihasználtsággal működne Szegeden – vélekedett Zöllei Magdolna osztályvezető főorvos. Ő úgy gondolja: az onkológia mellett kellene kialakítani a krónikus vagy a hospice osztályt, hiszen ezekhez a betegekhez az ottani szakemberek értenek igazán.

Illusztráció: Karnok Csaba
Illusztráció: Karnok Csaba

– Az SZTE Onkoterápiás Klinika mint regionális központ szolgáltatásai, lehetőségei közül nagyon hiányzik a fekvőbeteg-ellátást nyújtó hospice – mondta el Kahán Zsuzsanna intézetvezető professzor. – Mind a létrehozás, mind a fenntartás azonban olyan ráfordítást igényelne, amelynek forrása, keretei nem adottak. A szakmai igény megvan, és történt már próbálkozás a megvalósításra pályázati úton, ez azonban egyelőre nem sikerült.

Kétszer ennyi ágy is kevés lenne

A WHO adatai szerint 100 ezer lakosra 5 palliatív ágy szükséges. Magyarországon ezek szerint 500 kellene, jelenleg azonban 200 alatt van a számuk. Csongrád megyében 20 hospice fekvőbeteg-ágy lenne az ideális, nincs egy sem, ilyen jellegű ellátást is csak korlátozott számban végeznek. A Szegedi Hospice Alapítvány havonta mindössze 8–10 beteget tud ellátni anyagi okok miatt, rajtuk kívül pedig egyedül Makón működik még egy mobil csapat, amely a kórházi osztályokra hívható.

A hospice osztály létrehozásának pártolói megkeresték Hűvös Lászlót, a közgyűlés tanácsnokát is, hogy járjon közben az ügyért. – Valahol ez határterület az egészségügyi és a szociális ellátás között – fogalmazott. – Mivel az egyetem kezében van az egész ellátórendszer, ők dönthetnek a részlegnyitásról is. De felvettem a kapcsolatot a Kistérségi Szociális Szolgáltató Központtal is, ahol szabad területet ajánlottak fel egy esetleges építkezéshez. Csakhogy nem volt pályázat, amelyre ezt a tervet be lehetett volna adni.

A hospice osztály terve úgy tűnik tehát, leginkább az anyagiakon bukik el. Schaffer Judit, a Magyar Hospice-Palliatív Egyesület elnöke szerint nem véletlen, hogy mindössze 12 helyen van az országban fekvőbeteg hospice osztály. – Ez az ellátási forma költséges, hiszen speciálisan képzett gárda dolgozik itt, alkalmaznak pszichológust, lelki vezetőt, mentálhigiénikust és gyógytornászt, valamint az osztály tárgyi felszereltsége is magas színvonalú. Állami finanszírozásból ennek megfelelően nem tartható fenn. Azok a kórházak, amelyek bevállalták a hospice osztály működtetését, mind találtak mellé pluszforrást – például egy alapítványt vagy az önkormányzatot nyerték meg támogatónak.

– A fővárosban működőképes tud lenni egy önálló hospice ház is, Pécsett, Budapesten és Törökbálinton pedig már gyermek hospice ellátással is foglalkoznak – érvelt Mari Albertné, aki szerint Csongrád megye alaposan le van maradva ezen a területen. – Úgy gondolom, minden azon múlik, hogy valaki kimondja: kell nekünk ez az ellátási forma. Amíg nálunk ezt egy felelős vezető nem teszi meg, nem lesz előrelépés az ügyben.

Olvasóink írták

 • 20. gizigézáné 2012. június 19. 13:18
  „Sokat olvasni itt a Rotary és a Lions Clubról, hogy mi mindenben segítenek. A hospice ház létrehozása egy nemes jótékonysági cél volna a számukra.”
 • 19. Mignon 2012. június 19. 07:39
  „Tisztelt Antiorange!

  Megtisztelö szamomra kapcsolatfelveteli szandeka, de azt hiszem
  beszelhetünk minden temarol itt a forumon is, nyiltan.
  Söt!
  Sok esetben jobb is, ha nyilvanos disputaciot folytatunk, mintha csak magunk között tennenk!

  Üdvözlettel
  Mignon”
 • 18. antiorange 2012. június 19. 05:02
  „9. Mignon 2012.06.18. 11:57

  Kedves Mignon! Hogyan érhetném el önt privát módon? Email címem antiorange "kukac" freemail.hu.”
 • 17. Ellenzéki 2012. június 18. 17:55
  „Szegeden majd akkor lesz "hospice osztály" ha azt a FIDESZ és maga Orbán megengedi!
  Több alkalommal is lehet tapasztalni, hogy Szeged azért kerül hátrányba mert nem fideszes polgármestere van!
  A fideszes meg a kádéenpés képviselők azért vannak a parlamentben, hogy az orbáni elvárásnak megfelelő gombot nyomogassák szavazáskor!
  Jellemző, hogy a fideszes Bohácsnak egyetlen egy percnyi hozzászólása nem volt a t.házban!
  Kit is képvisel ez a Bohács?
  Gondolom, hogy a várost kellene képviselnie, de azt nem teszi!
  Szavazógép lett az ügyvédből, úgy szavaz, ahogyan az Orbán beprogramozza!
  Amikor meg nem kell szavaznia, nagy jólétében golfozik a gomb nyomkodásban megfáradt "képviselő"!”
 • 16. kukachuszar 2012. június 18. 17:29
  „10. comment 2012.06.18. 12:40
  Akikről te beszélsz azoknak köze sincs az elfekvőhöz maximum annyi hogy ők is oda átadják a krónikus betegeiket. Ők a II.számú Belgyógyászati klinika " B" részlegén dolgoznak. Csak azért írom le hogy ne keverd a szezont a fazonnal.

  Dr. Piros Györgyike osztályvezető főorvos II. számú Belgyógyászati Klinika " B " részleg. Az Ő főnöke
  Dr. habil. Forster Tamás.
  Az úgymond elfekvő az az I. számú Belgyógyászati klinikához tartozik. Vezetője Dr. Zöllei Magdolna osztályvezető főorvos. Az Ő főnöke pedig Prof. Dr. Wittmann Tibor.”
 • 15. kukachuszar 2012. június 18. 17:08
  „70 ágyas a krónikus belgyógyászat (elfekvő) ehhez jön még 15 ágy geriátria, az összesen 85 masszívan ágyban fekvő beteg ember. Erre a létszámra műszakonként jut 3 ápoló. Gondoljatok bele ha a család 1 beteg embert nem bír ellátni tisztességgel, lásd etetés, fürdetés, pelenkázás, gyógyszerelés, akkor szerintetek 30 betegenként jutó 1 ápoló csodákat tud tenni. Higgyétek el emberfeletti az a munka amit ők elvégeznek. Pénz, eszköz, gyógyszer és persze személyzet nélkül.
  Piros Györgyikét és Lajos nővérkét pedig ne keverd bele mert nem azon az osztályon dolgoznak. Zöllei főorvosnő és a szakdolgozói a szívüket beleadva havi sok-sok túlórával minimálbérért végzik a feladataikat. Szó nélkül, panasz nélkül.”
 • 14. Anmari51 2012. június 18. 16:59
  „Anmari51
  Hospice-osztályra annál is inkább szükség volna mert, Szeged nem csak egyetemváros regionális egészségügyi feladatot is ellát. Sajnos sok a daganatos beteg korosztálytól függetlenül és nem mindenki tudja privát megfizetni az ápolást, ha szerencsés a közvetlen hozzátartozó és dolgozik is akkor még nehezebb a betegápolás napi megoldása. Ráadásul speciális ápolást, ellátását igényelnek ezek a végstádium közelében "élő" betegek. Annyi átszervezés, összevonás volt már a közelmúltban a fekvőbeteg ellátásban, tényleg egyetlen arra alkalmas egészségügyi intézmény nincs ahol lehetne egy 20,-30 ágyas megfelelő körülményt biztosító hospice-osztályt kialakítani? A Pulz utcai pszihiátriai rehabilitációs osztály nem jól tudom, hogy megszüntették működtetését. Ott valamikor voltam beteget látogatni elég barátságos környezetet láttam, igaz a korterem ahol a beteg barátnőm feküdt volt vagy 12 ágyas de a többi közösen használt helyiség kellemes körülmyéről tanúskodott. Ott elférne egy ilyen speciális ápolást igénylő osztály kialakítása. Onkológiai Klinikán sincs hely, vagy csak pénz és a sprobléma megoldásához az illetékesek empatikus döntése hiányzik? A XXI. században egy demokratikus államban ez nem feladata az egészségügyi minisztériumnak? Döbbenet!”
 • 13. polo 2012. június 18. 15:54
  „5. macusnéni minden olyan időset megműtenek ortopédián aki a műtét után már nem hajlandó részt venni a kezeléseken és emiatt fölösleges milliókat dobnak ki az ablakon a gyerekektől viszont sajnálják még a CT. vizsgálatot is. A kronikusosztály viszont lehetne javítani a helyzeten csak a kórházban szarnak nagyiívben mindenre egy kis takarítással valamint a kacsák lédugózásával és megfelelő fertőtlenítő szerek használatával a bűzt meg lehetne szüntetni.”
 • 12. ossian33 2012. június 18. 14:45
  „9. Mignon 2012.06.18. 11:57
  Jól emlékszel, az volt az elfekvő. Én is jártam ott, borzasztó volt, a halál közelségét vágni lehetett. Na meg a sok beteg ember szagát. Csoda, h ilyen helyen bir valaki dolgozni.
  Meg kéne fizetni az ápolókat, meg normális ellátást biztosítani. Ezzel szemben nincs elég személyzet, pelenka,gyógyszer, vinni kell az ápolószereket, etetni, mosdatni kell a hozzátartozóknak, stb. de nem csak ott, hanem bármely kórházi osztályon. Sajnos volt benne részem, tudom.
  Szerintem igenis pénz kérdés is, kedves 5. hsz, Macusnéni.”
 • 11. macs 2012. június 18. 14:15
  „Nem vagyunk mi egy kicsit skizofrének? Olvasom a cikket és a hozzászólásokat, aztán eszembe jutott egy másik cikk és a hozzászólások:
  http://www.delmagyar.hu/szeged_hirek/felere_csokkentik_a_gyogyszerarak_tamogatasat/2284706/”
 • 10. comment 2012. június 18. 12:40
  „A felvetés a régi és a "megvalósítás" is - vagyis semmi nem történik egy új hospice ház vagy osztály létrehozása érdekében.
  Minden esetre a legkisebb rosszindulat merllőzésével csak azt kívánom, ha létrejön egy ilyen osztály, jó messze a mostani II. Kórház krónikus osztálytól, és nehogy véletlenül is azzal a személyzettel! Azokat még vágóhídra sem küldeném, annyira brutálisok kezdve a pirosgyörgyitől a buta alorvosokig és lajosnővérekig mindenki !!!!
  Azt kívánom, nekik, hogy majdan az új hospice osztály első lakó ők legyenek, "élvezzék" azt a kínt amit ők okoztak sok-sok embernek embertelenségükkel. Iszonyatos rombolást tudtak végezni, méltatlanok az életbenmaradásra a nemtörődömségükkel, felületes munkájukkal, minden empátiát és orvosi alázatot mellőzve.
  Jómagam elszörnyedve tapasztaltam amit ott elkövettek a még élő emberekkel, szerintem Aushwitz egy nyugis hely lehetett a mostani krónikus osztályhoz viszonyítva.
  Semmit nem érdemelnek az ott dolgozók, értsd a fizetést és levegőt....semmit!!!!
  Remélem mihamarabb kihullanak a munka világából az ilyenek! S a város vezetése, akik szemet hunynak a dolgaik felett, azok sem érdemelnek egy fikarcnyival sem többet. Csak legyen benne részük, és ennyi.”
 • 9. Mignon 2012. június 18. 11:57
  „Emlekeim elmosodnak, de Szegeden a `60-as evekben

  a Megyehaza mögött, a Merey u. es a Török u. sarkan, volt valami Tüdö intezet,
  annak egy resze nem hospice volt?

  Gyerekkent sokat jartam arra, az ablakok nyitva voltak a Megyehaza fele, es
  belattam...
  Ott feküdtek az emberek.
  A sappadtsag fogott el.”
 • 8. Mignon 2012. június 18. 11:32
  „Ez a "hospice-kerdes" (nemetül: Hospiz-Krankenhaus) nekem is neha eszembe jut.

  Frankfurt am Main-ban van 7 "Hospiz",
  evangelikus, katolikus, zsido, ateista, stb.
  Ezek altalaban parkok közepen allnak.

  Ha arra visz utam, valahogy olyan furcsa erzes fog el, tudva hogy :
  koromat tekintve, en is közelebb vagyok a hospice-hez, mint az ujjaszületeshez!

  Ilyenkor eszembe jut mindig egy gyerekkori, szegedi öreg bacsi ismerösöm, aki mondta:
  -"Tudod!
  Ha en meghalok, varrjanak bele engem egy zsakba, es
  dobjanak a Szöregi uton, a Hintalo möge az arokba!"

  Bocsanat ha emlekeimmel valakire nezve is, sertö lettem volna.”
 • 7. köröstorok 2012. június 18. 11:27
  „Férjem közel két hónapig haldoklott a 2-es kórház elfekvő osztályán Szegeden. Vidéki lévén 2-3 naponta tudtam látogatni. Mindent megtettek. Mindketten tudtuk, hogy ebben a helyzetben a lehető legjobb megoldást kaptuk. Köszönöm.”
 • 6. ossian33 2012. június 18. 10:32
  „Sokba kerül az élet, de meghalni sem olcsó, és végűl még a temetési költségekkel is jól lehúzzák az embert.
  mani, mani, mani...”
 • 5. macusnéni 2012. június 18. 10:28
  „Én is tudnék mesélni erről a elfekvőnek titulált osztályról ,amit mint hozzátartozó megéltem.A háziorvos is csak csodálkozott amit elmeséltem ami ott van.Jó ha a hozzátartozó naponta megy és rendbe teszi a rokonát,de mástól is hasonlókat hallottam.Tehát nem tévedtem.Egy államnak kutya kötelessége lenne,hogy a saját emberének megadja a normális életet az élete utolsó éveiben.Nem beszélni,cselekedni.Ma már azt látjuk érdeke,hogy hulljon az öreg,nem kell nyugdiíat/kegyelem forintot/ se fizetni tovább.A doktoroknak is ki van adva,hogy az öreg nyűg,s nem igen foglalkoznak velük.Aki ezt megcáfolja,mutassa meg az ellenkezőjét.Nem pénz kérdés ez!”
 • 4. Vandorr 2012. június 18. 08:49
  „Aki arra gondol, hogy a beteg a jövedelméből járuljon hozzá, az vegye azt figyelembe, hogy fekvőbeteg ellátás esetén 50 %-os táppénz jár.
  Fekvőbeteg intézeti ellátás, ápolás idejére jutó táppénz mértéke
  Kórházi vagy egyéb fekvőbeteg gyógyintézeti ellátás, ápolás esetén a táppénz összege a jövedelem
  naptári napi átlagának az 50%-a lesz, a biztosításban töltött időtől függetlenül, azzal, hogy a táppénz
  napi összegének maximumát nem haladhatja meg.”
 • 3. Linka11 2012. június 18. 07:59
  „-Nem igazán értem mi az hogy ha az államnak kell finanszírozni, akkor az nem kivitelezhető ?! Ez egy olyan kérdés
  ami mindannyiunkat érint előbb utóbb.-Tehát össz társadalmi probléma,amit meg kell oldani !-Hagy ne soroljam mi mindenre van itt állami pénz amire a többség azt sem tudja ,hogy ezt állítólag rá költik, vagy nem.Lehetetlen helyzet,
  csak az orvosok empátiáján múlik hova kerül a vég stádiumban levő beteg.-Igen is kutya kötelessége minden magára
  valamit is adó társadalomnak /államnak/tisztességes véget biztosítani az arra rászorulóknak,ez nem pénz kérdés !
  /Ma neked holnap nekem/”
 • 2. Együgyű 2012. június 18. 07:16
  „"Mikor lesz hospice osztály Szegeden?"
  Sajnos nem azon múlik, hogy a betegek emberi mivoltuk szerint gyógyulnak e, szenvednek e, élnek e, hogy van e hospice osztály. Az élet és halál emberséges mivolta az embereken múlik főleg. Lehet itt akármilyen hospice osztály, ha majd egyesek háláján múlik, hogy ki kerül be. ,,Jelenleg a krónikus belgyógyászati osztályon fekszenek a végstádiumú rákos betegek" Az osztálynak meg is van, a rossz híre a hozzátartozok körében. Szerencse a szerencsétlenek körében, hogy már kínjaikat és az általuk átélteket nem mesélhetik el részletesen. Az orvosok egy része a családokra hárítja a betegeket és ezzel együtt a gondokat. Talán a hozzátartozóknak nem kell ebben a jóléti társadalomban dolgozniuk?
  Itt is mindig mit minden gyógyító helyen főleg a dolgozók embersége számít! A betegek, ha észnél vannak egyes szakdolgozókat várják, mint a messiást. Ketteseket meg a pokolba kívánják. A pénz jó, ha van az osztályoknak. Azonban ettől a működés egyszerre nem lesz emberkímélő és humánus. Az osztályokat működtető vezetők hozzáállásán jelenleg még több múlik. Esetleg a vezetőknek rendszeresen nem kell a beosztottaikat ellenőrizni? A beosztottak jóindulatán, emberségén múlik minden? A mai demokratikus társadalmunkban is megvan egy értékrend. Például azonnal kellenek futball arénák és Szegednek egy NB II-es csapat. Ez a legfontosabb, mert a népnek cirkusz kell? Akik meg már úgyse lesznek 21. századi, rabszolgák azok hulljanak el, ahogyan tudnak?
  Mindenkinek én a vélemény szabadságot megadom a demokrácia jegyében! Bírálni senkit nem fogok!
  Aki nem érti, azt sajnálom! Félremagyarázni az írásomat szabad, mint mindent a kormány tagjainak és követőiknek.
  OFF.”
 • 1. polo 2012. június 18. 06:56
  „szerintem is kellene egy hospice-osztály és meglehetne úgy oldani hogy a beteg a nyugdíja vagy más jövedelem egy részét oda utalja hiszen bent fekszik de nem horribilis összegekért az önkéntesek itt is tudnak segíteni valamint a gyógytornász hallgatóknak jó gyakorló hely lenne a pénzt meg nem el ba... kellene hanem okosan beforgatni”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Generációk találkozása a Madáchban

Az 50 éve elballagott diákok is részt vettek a szegedi általános iskola tanévzáró ünnepségén. Tovább olvasom