Délmagyar logó

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 27°C Még több cikk.

Mikor nő a személy- és vagyonőr

Szeged - Nő is lehet biztonsági őr – az esélyegyenlőség jegyében. Ám a szegedi biztonsági szolgálatot nyújtó cégek közül négyből legfeljebb egy alkalmaz nőt, az is csak mutatóba. Mi az egyik szegedi áruházban szolgálatot teljesítő Barcza Erikát kérdeztük, a gyengébbiknek mondott nem képviselője miért lesz személy- és vagyonőr.
– Udvariasan, de határozottan kérem a vevőtől – például hogy a számláját ellenőrizném, vagy hogy hagyja el az áruház területét. Nem stílusom az üvöltözés. Általában zokszó nélkül meg is teszik, amit kérek. Kivéve az ittasan érkezőket, de azoknak mindegy, nő vagy férfi a biztonságis, úgyis visszaszólnak – villant föl egy-egy munkájához kötődő képet Barcza Erika. A személy- és vagyonőr címkéjű pulóverbe bújt nő az egyik szegedi áruház biztonsági szolgáltatásnál dolgozik, egy éve.

Hét kérdés a szarkához

A lopás gyanújakor a biztonsági őr tisztázza: ki az illető; hol és mit csent el; miért, mikor és hogyan, kivel/mivel ejtette meg a tolvajlást. Szükség esetén rendőrt hív. Ha ugyanis az elcsent cucc értéke 20 ezer forint alatti, akkor szabálysértést, ha nagyobb, akkor bűncselekményt követett el a szarka.

Nem a fizikum számít, inkább az, kinek milyen a beszélőkéje, vagyis: a biztonsági őr miként old meg egy konfliktust. Sokféle extrém helyzetet produkál az élet, képtelenség mindegyikre előre felkészülni – vallják az őrző-védő cégek munkatársai. Mert egész mást kell tenni akkor, ha például rosszul lesz és haldoklik egy vevő, vagy a nyaki ütőerén sérül és spriccel a vér, vagy a kánikulai forróságban a szülők kocsiban hagyják a gyereküket, és a parkolóban cirkáló őrnek kell kiszabadítania, vagy éppenséggel egy tolvajt kell üldözőbe venni és elfogni, vagy bombát sejtenek egy elhagyott táskában.

– Sose jutott előtte eszembe, hogy ilyen munkám is lehet – ismeri el Erika, aki korábban a tejiparnál volt termékleszedő. Váltani akart, szerzett is új állást magának egy pécsi számítógépekkel foglalkozó cégnél, de családi okok miatt itthon maradt. A munkanélküliség időszakában végezte el a féléves OKJ-s tanfolyamot. – Megtanultuk, milyen eszközeink vannak nekünk, milyen jogai a bekísért személynek. Az aztán következő szituációs gyakorlatokból kiderült: az egyéniségünk lehet a legfőbb fegyverünk.

A keresőtárcsa motozás nélkül is lebuktatja a tolvajt – mondja Barcza Erika. Fotó: Karnok Csaba

Fegyvert nem viselhetnek, nincsenek testük rendszeres edzésére kötelezve a vagyon és telepőrzést vállaló szolgálatoknál dolgozók. A gumibot és a gázspray önvédelmi eszköz, így az őrök rendelkezésére áll. Azzal meg egymást erősítik, hogy állandó rádiókapcsolatban állnak.

– A hajléktalanok, a kéregetők rendszeres munkát adnak nekünk: fölszólításunkra kimennek az áruházból, de néhány perc múlva, egy másik ajtón visszaszivárognak, s kezdődik minden elölről – sztorizik Erika, aki hol a vevőszolgálatnál, hol a pénztársoron teljesít szolgálatot, vagy éppen a háttérben dolgozik: szolgálatvezetőként tíznél is több társa munkáját koordinálja a biztonsági szobában.

Ide, az áruház egész területéhez hasonlatosan kamerával megfigyelt területre azok a vevők kerülnek, akik vagy nem tudják igazolni magukat az ellenőrzéskor, vagy elvettek a polcról valamit, s nem fizették ki. Ilyenkor előkerül a keresőtárcsa, ami a táska tartalmának átkutatása nélkül is megtalálja az elcsent cuccot.

– A szolgálat 12 órás, hét végén és ünnepnapon is dolgozunk – összegez Erika, aki szerint családosoknak nehéz lehet ezt megszokni, ezért a biztonsági szolgálat a nők közül inkább az egyedülállóknak való.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Levente Péter: Nem akarok veterán leves lenni

Szeged - Szegeden játszott gyerekekkel és felnőttekkel Móka Miki, vagyis Levente Péter. Azt mondja,… Tovább olvasom