Délmagyar logó

2017. 07. 28. péntek - Szabolcs 15°C | 27°C Még több cikk.

Miközben bontották az épületet, ''levédte'' a város

Védett házat kezdtek bontani a szegedi Teleki utcában. A helyzet azonban ennél bonyolultabb: a város ugyanis túl későn kapcsolt. Egyedi védettségűvé csak akkor nyilvánították az épületet, amikor már leszedték a tetejét. Most ott meredeznek a megmaradt falak, a két fél pedig a Legfelsőbb Bíróság döntésére vár.
Fotó: Gyenes Kálmán
Eltűnhet egy védett Teleki utcai ház. Az önkormányzati rendeletben szabályozott helyi védettsége ellenére a tető már hiányzik róla. Tegnap délelőtt nem hallatszott a bontás zaja, a szemben lévő épületből azonban látni a telek udvarát, ahol a téglahalmok állnak.

A ház kapcsán komoly iratkupac halmozódott föl a különböző hivatalokban. Még 2004 elején kértek az ingatlan tulajdonosai bontási engedélyt a szegedi polgármesteri hivatal építési irodájától. Az épület helyi védettsége miatt kérelmüket elutasították. A tulajdonosok bírósághoz fordultak, az ítélet kimondta: az épület lebontható. Ezt a város elfogadta, és megadta a bontási engedélyt.

A tulajdonos megkezdte a munkát, amikor is az önkormányzat úgy döntött: a közérdeket sértené, ha lebontanák az épületet, ezért egy rendelettel nemcsak a házat, az utca 3. és 21. száma közötti szakaszát is helyi védettségűvé tette. Az épület megkapta az egyedi védettséget is.
Hosszas huzavona után az ügy a Legfelsőbb Bírósághoz (LB) került, ott elrendelték a bontás felfüggesztését. Az ideiglenes intézkedés mindaddig érvényben van, amíg a legfőbb bírói fórum nem határoz véglegesen az ügyben. Addig az épület mostani állagának megóvásáról a tulajdonosnak kell gondoskodnia.

Kovács Béla, az építési iroda vezetőhelyettese elmondta: több száz területi védettségű ingatlan, illetve utcarész van Szegeden. Ezek átalakításához, bővítéséhez, bontásához, módosításához engedélyt kell kérni. A változtatások során az eredeti vagy ahhoz hasonló megjelenésre kell törekedni. Nem lehet azonban lebontani, megszüntetni az egyedi védettség alá eső homlokzatokat, lépcsőházakat, szobrokat. Ezek egy-egy építészeti korszak, stílus helyi jelentőségű példái.

Kérdés, hogy ha a Legfelsőbb Bíróság úgy dönt, végleg hatályon kívül helyezi a Teleki utcai épület bontási határozatát, mit tesz a telek tulajdonosa. Ilyenkor ugyanis többnyire meg kell szüntetni a jogsértő helyzetet és vissza kell állítani az eredeti állapotot.

– Nem kényszeríthetnek arra, hogy újra fölhúzzuk, amit már lebontottunk, pláne, hogy azt akkor még jogerősen tettük – mondta Börcsök Gábor, az ingatlan többségi tulajdonosa. Börcsökék tisztában voltak az épület helyi védettségével, de a bontás után helyére olyan épületet terveztek, ami beleillett volna a védett utcaképbe. Arra azonban nem számítottak, hogy a város hirtelen egyedi védettségűvé teszi az épületet – miután ők megkapták a jogerős bontási engedélyt.

Hangsúlyozta: az egyedi védelem megadása a tulajdonosok tudta, megkérdezése nélkül történt. A munka leállása miatt, mint mondta, jelentős kár érte őket, ezért kártérítést követelnek a várostól. – Egyetértek azzal, hogy óvjuk meg az értékeinket, de így csak azt érik el, hogy a döntésre várva évekig ott áll majd a félig lebontott épület – mondta a vállalkozó. Hozzátette: a rengeteg „macera" miatt ahelyett, hogy növelné, inkább csökkenti az épületek értékét a helyi védettség.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kevesebb pénz jut a szociális otthonokba

Csökkent az idősgondozás állami normatív támogatása az idén. Szegeden a működési költségek kieső… Tovább olvasom