Délmagyar logó

2018. 03. 23. péntek - Emőke -4°C | 4°C Még több cikk.

Miksch Adrienn újra Szegeden

Szeged - Újra műsorra tűzik november 2-án, 3-án és 4-én a nagyszínházban az André Chénier című Giordano-operát, amelynek női főszerepét pénteken és vasárnap is Miksch Adrienn énekli.
Az Armel-operafesztiválon tavaly versenyzőként lett különdíjas Miksch Adrienn – idén pedig a legjobb magyar előadóként jutalmazták újra különdíjjal, noha nem is indult a viadalon, hanem a New York-i versenyprodukció meghívott művészeként lépett fel. Az elismeréssel újabb főszerepet kapott az Operaházban. – Nagyon meglepett az operafesztivál különdíja, hiszen nem versenyeztem, csak a munkámat végeztem: énekeltem. Akkor kértek fel az amerikaiak a Mayer-opera, a Haláleset a családban női főszerepére, amikor a középdöntőből továbbjutott olasz szoprán visszalépett. A fesztivál előtt készültem a szegedi társulattal az André Chénier bemutatójára is. Madeleine de Coigny szerepét Szegeden énekelhettem el először. Örültem neki, mert szívszerelmem ez a szerep, régóta vártam már erre a lehetőségre. Imádom ezt az operát az elejétől a végéig, a csodálatos melódiákat, a szellemiségét. A szabadságot mutatja fel legfőbb követendő eszményképnek, ugyanakkor nem hárítja el magától az életet sem. Könnyű alárendelnem magam egy olyan muzsikának, amely betölti a teret, és szívet-lelket melengető – fogalmaz Miksch Adrienn, aki a Giordano-operát Vadász Dániellel próbálta. A magyar tenorista azonban váratlanul megbetegedett a közös bemutatójukra, így a fesztivál-szereposztás beugró Chénier-jével, a spanyol Eduardo Aladrénnel kellett közös próba nélkül énekelnie.

Miksch Andrienn Madeleine de Coigny szerepében. Fotó: Frank Yvette
Miksch Andrienn Madeleine de Coigny szerepében. Fotó: Frank Yvette


Donna Anna az Operaházban

Amíg a kisfiának nem kellett iskolába járnia, és magával tudta vinni, Miksch Adrienn évekig külföldön énekelt. Ma már elsősorban itthon lép fel, Szegedre is mindig boldogan jön, hiszen itt tanult, a várost második otthonának tekinti. Az Operaház is egyre több szerepre hívja, például Musette-et és Donna Annát énekli.

– Ez a szituáció nem volt annyira veszélyes, mint amennyire annak tűnhet. Eduardo fantasztikus énekes, nagyon jó volt látni őt a színpadon. Tény, hogy nem próbáltunk együtt, de épp ez adta az előadásunk sava-borsát. Amikor az ember már tudja, hogyan építi föl magában a szerepet, egy új partner meglepetésekkel tud szolgálni, inspirálja, élő érzelmeket lehet így elővarázsolni. Nagyon élveztem a munkát mindkét tenoristával. Vadász Danival már tavaly is együtt énekeltünk Szegeden a Francesca di Riminiben, félszavakból is értjük már egymást. Remélem, a mostani Chénier-előadásokra már teljesen felépül, így együtt léphetünk majd fel – mondja Miksch Adrienn. A kiváló szopránt nemcsak az operaszínpadon, hanem jövő kedden a Német requiem szólistájaként is hallhatja a szegedi közönség a nagyszínházban. – Nagyon szeretem az oratóriumokat is, a férjem – akivel egy kórusban az éneklés kapcsán ismerkedtem meg – „fertőzött meg" ezzel a műfajjal. Brahms Német requiemje kicsit olyan, mintha dalok füzére lenne hatalmas kórusapparátussal, amit belülről-kívülről óriási élmény hallgatni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újra beviszik az utasokat a Mars térre

Változik a szegedi menetrend - mindenki örömére. Tovább olvasom