Délmagyar logó

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 28°C Még több cikk.

Mikszáth különös házassága

Szeged - A Kossuth-díjas szerző, a 81. születésnapját nemrégiben ünneplő Görgey Gábor is eljön pénteken Mikszáth különös házassága című darabja kisszínházi bemutatójára.
– A darab eredeti címe Mikszáth különös házassága volt, de a további előadások már Mikszáth különös házasságai címmel mentek. Magam is rendeztem a Madách Színházban, ahol hét évig volt műsoron Mikó Istvánnal és Piros Ildikóval. Egy nagy, klasszikus magyar író karakterképéről, életéről, a saját társadalmáról alkotott véleményéről szól a darab. Közismert tény: Mikszáth kétszer vette feleségül Mauks Ilonát, aki férje halála után megírta a memoárjait. Azt a dramaturgiai trükköt találtam ki: úgy írtam meg a darabot, mintha ezeket a memoárokat Mauks Ilonamár Mikszáth életében elkezdte volna írni, és a férje állandóan közbeszól, bizonyos epizódok meg is elevenednek. Két ember egymással feleselő groteszk viszonyát is igyekeztem ábrázolni a történelmileg ugyan nem stimmelő, de dramaturgiailag működtetett ötlettel – mondja kétszemélyes darabjáról Görgey Gábor, akinek solymári otthonában tartotta két hónapja a szegedi „szereplőgárda" az olvasópróbát.

Fekete Gizi Mauks Ilona és Király Levente Mikszáth Kálmán szerepében Görgey Gábor darabjának főpróbáján. Fotó: Karnok Csaba
Fekete Gizi Mauks Ilona és Király Levente Mikszáth Kálmán szerepében Görgey Gábor darabjának főpróbáján.
Fotó: Karnok Csaba

– Két nagyszerű színész játssza: a Mikszáthot alakító Király Leventetöbb darabomban is szerepelt, amikor a szegedi színház irodalmi vezetője voltam. Sőt én is rendeztem a Komámasszony, hol a stukker? című komédiámban. A Mauks Ilonát alakító Fekete Gizikitűnő, sokoldalú színésznő – így már az olvasópróbán öröm volt látni, hallani őket, látszott, hogy élvezik a feladatot. Ősi szakmai és emberi barátság fűz a rendezőhöz, Sándor Jánoshoz, aki rengeteg darabom születésében is ludas. Több ősbemutatómat ő rendezte, egy srófra jár az agyunk – fogalmaz Görgey Gábor, aki azt is elmondta: most nehéz időszakot él meg.
Névjegy

Görgey Gábor – eredeti nevén Görgey Artúr – Budapesten született 1929-ben. 1948-tól a Pázmány Péter Tudományegyetem német–angol szakára járt, de félbe kellett szakítania tanulmányait, 1951-ben származása miatt kitelepítették, 1954-ben térhetett csak vissza a fővárosba. Egy évig a Római Katolikus Hittudományi Akadémia hallgatója volt, hivatalsegédként is dolgozott, majd üzemi színjátszó csoportok rendezője. 1959-ben a Magyar Nemzet munkatársa lett, egészen 1994-ig dolgozott a lapnál kolumnistaként. 1964–1972 között a Pannónia Filmstúdió dramaturgja, 1982–1988-ig a Szegedi Nemzeti Színház irodalmi vezetője volt. A Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia alapító tagja. 1994–1996-ban a Magyar Televízió művészeti vezetője. 1994-ben a Magyar PEN Club alelnökévé, 2001-ben elnökévé választotta. 2002-ben Medgyessy Péter kormányában egy évre a nemzeti kulturális örökség minisztere lett, majd 2004-ig a miniszterelnök kulturális főtanácsadója volt. Első verseskötete Füst és fény címmel jelent meg 1956-ban, első drámája, a Komámasszony, hol a stukker? nagy siker volt, az USA-ban is bemutatták. Több műve, például a Galopp a Vérmezőn című drámája is önéletrajzi ihletésű: a kitelepítés élményeit dolgozza fel. Adria szirénje című regényéért megkapta a 2000-es Év könyve díjat. Kossuth-díjas. Felesége Iván Ildikó opera-énekesnő.– Súlyos szembetegségem miatt technikai értelemben kínlódva dolgozom. Most Görgey Artúrról írok egy drámát Görgey estéje vagy Görgey éjszakája címmel, amelynek az első felvonása már elkészült. Ezt szeretném mielőbb befejezni. Életeim címmel dolgozom egy olyan készülő könyvön, amiből lehet, hogy végül sohasem lesz könyv. Benyomásaimat, emlékeimet, pillanatnyi gondolataimat írom le, és ez az első olyan munkám írói életemben, amelynek nincs előre meghatározott kompozíciója, formája.

Együtt a színpadon: Fekete Gizi és Király Levente

Sándor János a nyolcvanas években a szegedi városháza udvarán Tolnay Klárival és Mensáros Lászlóval egyszer már sikerre vitte a Görgey-darabot. Ma este a szegedi társulat két meghatározó művésze, Király Levente és Fekete Gizi játssza Mikszáth és Mauks Ilona szerepét a kétszemélyes színdarabban. „Imádom a monodrámát is, de ez a műfaj még annál is nehezebb, ilyet még sohasem csináltam. Érdekessége: csapong az időben. Miközben Mikszáth és felesége felidézi az emlékeket, ők is megfiatalodnak, majd visszaugrunk az időben, és megbeszélik a régi emlékeket. Érdekes színészi feladat ezt megmutatni" – mondta Fekete Gizi. Király Levente hosszú ideig betegeskedett, ezzel a szereppel tér vissza a színpadra. „A sors, az Isten, az akaraterőm és az orvosaim – akiknek nem tudom eléggé megköszönni a gyógyító munkájukat – lehetővé tették, hogy belevágjak egy újabb szerepbe. Mikszáth Kálmán öntörvényű, nagy író volt, a darab címében a „különös házassága" azt jelenti: ugyanazt az asszonyt vette el újra. Amikor befutott, megbecsült íróvá vált, újra megkérte a felesége kezét, és ugyanazzal a gyűrűvel, amivel először, újra összekötötték az életüket. Az időbeli ugrások nehézzé teszik a darabot, de ez az, ami edzi a színészi akarat tüzes acélját – fogalmazott Király Levente, aki örömmel dolgozik újra kolléganőjével.

– Giziből a színpadon is sugárzik a szeretet, a belülről fakadó mély, őszinte érzelem, amitől ajándék vele a játék.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hagyományos ízek felé fordult a Pick

A Pick Szeged Zrt. nyereséges évet zárt: belföldön több, Pick márkanév alatt forgalmazott hústerméket adott el. Tovább olvasom