Délmagyar logó

2017. 08. 24. csütörtök - Bertalan 12°C | 27°C Még több cikk.

Mikulások a Miklós utcában

Szeged - A gyálaréti Miklósnak nincs köze a Mikuláshoz – a szegedi Szent Miklós utcát azonban arról a püspökről nevezték el, aki neve napja előestéjén ajándékokat osztott. Ám mindkét utcában várják a Télapó érkezését.
– PlayStationt szeretnék, de nem hiszem, hogy ilyet hozna a Mikulás. A csizmámat azért kisúrolom. Az iskolában már találkoztam a Télapóval, de az osztályban nem szoktunk beszélgetni róla. Szerintem létezik a Mikulás! – lelkesedett Vörös Dávid a gyálaréti Miklós utcában. A környező kertes házakban – a külsőségek alapján úgy tűnik – nem készültek különösképpen a Télapó fogadására. Talán azért, mert az utca Miklós nevét Tolditól eredeztetik az itt lakók.

Dávid édesanyja elárulta: akkor rejti csomagját fia csizmájába, amikor a fiú tévézik vagy számítógépezik. Szerinte a negyedik osztályos fiú tisztában van azzal, hogy kitől kapja az ajándékot, de a hagyományokat kár lenne tönkretenni.

– Minél tovább szeretném elhitetni a gyerekemmel, hogy létezik a Mikulás – mondta a 23 éves Vörös Katalin. Dávid nővére éppen kisbabát vár, így hamarosan neki is lehetősége lesz a „Télapót játszani". – A szüleim nagyon jó Télapók voltak. A testvéreimmel sokáig hittük azt, hogy nem ők veszik az ajándékokat.

A szegedi Szent Miklós utcában élő Pölöséknél legjobban a kétéves Dávid várja a Télapót. Fotó: Schmidt Andrea

A szegedi Szent Miklós utca – a gyálarétivel ellentétben – valóban a jótékonykodó püspökről kapta a nevét. Itt már láttunk néhány ablakra ragasztott Télapót, fenyőfát, Mikulás-sapkás plüssmacit. Pölös Csabáéknál két fiú várja a Mikulást.

– Dávid két napja jár bölcsődébe. Érzi, hogy hamarosan valami különleges történik majd – mondta az édesapa, aki feleségével együtt fontosnak tartja: ameddig csak lehet, higgyenek csemetéik a Mikulásban. A most 11 éves Patrikhoz például nyolc éve nagyapja érkezett Télapó-jelmezben.

– Nem ismertem fel, hogy a Mikulás valójában a nagyapám – mesélte a Dózsa-iskolába járó Patrik, aki szobája falán a nagy találkozásról készült közös képet is megmutatta. Azt is elárulta, régebben rendszeresen írt levelet a Mikulásnak. – Dávid miatt továbbra is úgy teszek, mintha nem apáék lepnének meg minket – magyarázta Pölös Patrik.

– Mostanában én kopogok vagy csilingelek. A feleségem a gyerekekkel eltűnik az egyik szobában, miközben én a cipőjükbe teszem az ajándékokat – árulta el a Pölös család Mikulás-koreográfiáját az édesapa.

A felebaráti szeretet megtestesítője is Szent Miklós. Szegedi utcájában, az ott élők között is létezik ilyen kapcsolat? A megkérdezett lakók egybehangzóan állították: nem csak Mikulás napján számíthatnak egymásra.

Fotózás a DM-Mikulással

A Délmagyarország Mikulásával találkozhatnak ma délután 15 és 17 óra között a szegedi Kárász utcán és a karácsonyi forgatagban a gyerekek. A Mikulás, karján a csinos krampusszal megajándékozza azokat, akik lefényképeztetik magukat velük. A Mikulástól szaloncukrot kapnak a kicsik, segédjétől pedig a megújult Délmagyarország aznapi számát a nagyok. Az elkészült fényképek este már megtalálhatók lesznek honlapunkon, a www.delmagyar.hu-n. A képeket nemcsak megtekinteni, de letölteni, kinyomtatni, és képeslapként továbbküldeni is lehet.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mézeskalácsot osztottak a Szeretetsátorban

Szeged - A MAE-tagok közül nyolcvan rászorulót a T-Mobile látott vendégül tegnap meleg ebédre. Tovább olvasom